Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mensen willen vaak minder pillen, maar kaarten dat onvoldoende aan

Mensen willen vaak minder pillen, maar kaarten dat onvoldoende aan

UTRECHT (ANP) - Veel langdurige medicijngebruikers willen volgens Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) een ander regime, bijvoorbeeld wegens bijwerkingen en twijfel aan doelmatigheid, maar komen er niet toe een andere inname te bespreken met de dokter. Ze vrezen bijvoorbeeld dat die toch geen tijd heeft. Mensen zouden vooral het gebruik willen herzien van bloeddrukverlagers, cholesterolverlagers, antidepressiva en maagzuurremmers. Deze medicamenten worden ook het vaakst voorgeschreven.

"Bijna 40 procent van de patiënten is ontevreden met de medicijnen die ze gebruiken", zegt IVM op basis van een eigen steekproef onder 2500 gebruikers. "Hoewel de helft van hen iets zou willen veranderen aan de medicijnen, bespreekt slechts 30 procent dat met een (huis)arts of apotheker", becijferde de club. Ze denken soms ook dat aanpassing misschien toch niet mogelijk is, maar gaan het gesprek niet eens aan. En dus wordt gewoon het volgende herhaalreceptje maar weer naar de apotheek gebracht.

Intussen kunnen toestand en lichaam van de gebruiker in de loop der tijd ook veranderen, waardoor een ander medicijnprogramma aan de orde komt. "Een periodieke check voor alle gebruikers van medicijnen", is aan te raden, vindt IVM. Het zegt dat artsen en apothekers er zelf met hun patiënten over moeten spreken en dat het initiatief niet alleen bij de patiënt moet liggen.

Het is dinsdag de jaarlijkse Dag van Verantwoord Medicijngebruik. Ongeveer 11 miljoen mensen in Nederland gebruiken regelmatig medicijnen. In 2023 gebruikte 14 procent van slikkers en prikkers vijf of meer medicijnen. En 2 procent nam meer dan tien medicijnen chronisch in. Te veel medicijnen is sowieso niet goed, maar de samenleving kampt ook nog eens met het probleem van de medicijntekorten.

Meer uit Gezond

Bouw ziekenhuis Almelo duurt twintig jaar

ALMELO (ANP) - Almelo krijgt een nieuw ziekenhuis op de plek waar het huidige ziekenhuis staat. De nieuwbouw gebeurt in fases, zodat de zorg gewoon kan doorgaan. Het hele project duurt daardoor twintig jaar.

20 uur geleden
Te weinig doses blauwtongvaccin tot eind mei, meldt LTO

DEN HAAG (ANP) - De doses vaccin tegen het blauwtongvirus voor schapen en runderen die in mei komen, zijn niet genoeg voor alle dieren, meldt LTO zaterdag. Begin mei komen de eerste miljoen doses in Nederland en twee weken later nog een miljoen, maakte demissionair landbouwminister Piet Adema vrijdag bekend. Dit betekent volgens de Land- en Tuinbouworganisatie dat niet alle schapen en runderen meteen ingeënt kunnen worden en dat er tot eind mei schaarste is.

2 dagen geleden
WSJ: regering VS ziet voorlopig af van verbod mentholsigaretten

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering ziet voorlopig af van een plan om een verbod op te leggen op mentholsigaretten. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen. Naar verluidt wil de regering van president Joe Biden in dit verkiezingsjaar voorkomen dat met dat verbod woede wordt opgewekt bij met name zwarte kiezers. Mentholsigaretten zijn namelijk erg populair bij de zwarte bevolking in de Verenigde Staten.

3 dagen geleden
Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen hogere uitkering

DEN HAAG (ANP) - Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen een hogere financiële tegemoetkoming, meldt demissionair minister Conny Helder (Volksgezondheid). Ze ontvingen eerst 15.000 euro, maar dat wordt verhoogd naar 24.010 euro, heeft de ministerraad besloten. De Tweede Kamer had aangedrongen op de verhoging.

3 dagen geleden
Kabinet legt keuzes voor aan Kamer voor suikertaks op frisdranken

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet heeft vijf mogelijke varianten uitgewerkt van een suikerbelasting op alcoholvrije dranken. Doel is om dranken met weinig of geen suiker goedkoper te maken en dranken met veel suiker juist duurder. Zo wordt Red Bull duurder en light frisdranken en havermelk goedkoper. Dat moet helpen in de strijd tegen overgewicht. Het is aan de Tweede Kamer om een keuze te maken.

3 dagen geleden
NTS is te spreken over het effect van wijziging donorwet

LEIDEN (ANP) - De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) is "blij" dat sinds de wijziging van de donorwet in 2020 driekwart van de Nederlanders de eigen wens heeft geregistreerd. Dat is een stijging van 50 procent, meldt de NTS op basis van het evaluatierapport dat donderdag verscheen.

4 dagen geleden
Dijkstra wil dat meer mensen donorregister invullen

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Pia Dijkstra wil dat meer mensen het donorregister zelf invullen. Een kwart van de volwassenen heeft dat nog niet gedaan. Sinds 2020 is het wettelijk zo geregeld dat in het register wordt opgeschreven dat deze groep 'geen bezwaar' heeft tegen donatie van organen of weefsel bij overlijden. Dat leidt vaak tot onduidelijkheid als de familie van iemand die overleden is met een arts overlegt over orgaandonatie, schrijft de demissionair bewindsvrouw in de eerste evaluatie van de nieuwe wet.

4 dagen geleden