Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mensen vluchten uit Goma na vulkaanuitbarsting in Oost-Congo

Mensen vluchten uit Goma na vulkaanuitbarsting in Oost-Congo

GOMA (ANP) - Veel mensen zijn de stad Goma in het oosten van de Democratische Republiek Congo ontvlucht vanwege een vulkaanuitbarsting tien kilometer verderop. De vulkaan Nyiragongo stoot lava en rook uit. Een stroom lava gaat richting de stad en heeft de luchthaven aan de rand van de stad bereikt, meldt een vulkanoloog in Goma.

Eerder werd gemeld dat de meeste lava richting het oosten zou gaan, Goma ligt ten zuiden van de vulkaan. Maar er is een tweede uitbarsting geweest waardoor lava nu ook richting de stad gaat, zegt vulkanoloog Dario Tedesco tegen persbureau Reuters. Volgens een verslaggever ter plaatse van het Duitse persbureau DPA ontvluchten bewoners zaterdagavond in paniek hun huizen.

In Goma wonen twee miljoen mensen. De stroom is in een groot deel van de stad uitgevallen. Vulkanologen in het gebied zeiden eerder dat er geen gevaar zou zijn voor de stad, toch waren veel mensen al richting de grens met Rwanda gevlucht. Ook is er een evacuatiebevel van kracht, heeft een regeringswoordvoerder bevestigd op Twitter. Wat dat precies inhoudt is nog niet bekend.

In het oosten van Congo is het al langere tijd onrustig door gewapende bendes die er rondtrekken en strijden om de controle over grondstoffen.

De laatste keer dat de Nyiragongo uitbarstte, in 2002, kwamen meer dan honderd mensen om het leven en werd een deel van Goma verwoest. De dodelijkste uitbarsting was in 1977. Toen stierven meer dan zeshonderd mensen.

Meer uit Buitenland

Rusland zet moeder onder druk over snelle begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/RTR) - Aleksej Navalny's moeder moet van de Russische autoriteiten binnen drie uur besluiten over een besloten begrafenis, anders wordt zijn lichaam door de gevangenisautoriteit begraven op het strafkamp waar hij vastzat, meldt Navalny's woordvoerder op X. Navalny overleed daar vorige week onder volgens zijn team verdachte omstandigheden.

18 minuten geleden
Bondsdag stemt voor legalisering cannabis

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse Bondsdag heeft vrijdag ingestemd met het wetvoorstel van de regering om onder voorwaarden het bezit en de kweek van cannabis voor eigen gebruik te legaliseren. Het voorstel was omstreden, maar kon uiteindelijk rekenen op de steun van een grote meerderheid van de parlementariërs: 407 stemden voor, 226 tegen en 4 onthielden zich.

1 uur geleden
Autoriteiten melden tien doden door brand flatgebouw Valencia

VALENCIA (ANP/AFP/RTR) - Door de brand in een appartementencomplex in Valencia zijn zeker tien doden gevallen, meldt de burgemeester van de Spaanse stad. Donderdagmiddag brak een verwoestende brand uit in de torenflat.

1 uur geleden
Belgische youtuber Acid zamelt 127.000 euro in na veroordeling

BRUSSEL (ANP) - De populaire Belgische youtuber Acid heeft na zijn veroordeling al meer dan 127.000 euro opgehaald met een crowdfundingsactie. Nathan Vandergunst, zoals de youtuber eigenlijk heet, kreeg dinsdag een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een boete van 800 euro opgelegd. De youtuber moet daarnaast een schadevergoeding betalen van 20.000 euro.

3 uur geleden
Nieuwe EU-sancties twee jaar na Oekraïne-invasie raken ook China

BRUSSEL (ANP) - Een dag voordat het precies twee jaar geleden is dat Rusland Oekraïne binnenviel, heeft de Europese Unie een dertiende pakket strafmaatregelen genomen tegen de verantwoordelijken. Naast Russische personen en organisaties pakt de EU nu ook bedrijven uit onder meer China, India en Turkije aan.

4 uur geleden
Ex-jihadiste verliest bezwaar tegen verlies Brits burgerschap

LONDEN (ANP/DPA/AFP) - Shamima Begum, die als 15-jarige haar ouderlijk huis in Londen verliet en als moslimstrijdster naar Syrië ging, is terecht haar Britse nationaliteit kwijtgeraakt. Dat concluderen rechters in een beroepszaak. De nu 24-jarige verloor haar staatsburgerschap nadat ze in 2019 was aangetroffen in een vluchtelingenkamp in Syrië, waar ze nog steeds leeft.

5 uur geleden
Senator Chuck Schumer in Kyiv om Oekraïne gerust te stellen

KYIV/WASHINGTON (ANP) - De voorzitter van de Amerikaanse Senaat Chuck Schumer bezoekt Kyiv volgens Amerikaanse media om president Volodymyr Zelensky gerust te stellen over voortgaande hulp uit de VS. De Democratische senaatsvoorzitter belooft extra hulp ongeacht of het voorgestelde pakket van 60 miljard dollar (55 miljard euro) dat vooralsnog in het Huis van Afgevaardigden is gestrand, wordt goedgekeurd of niet.

5 uur geleden