
Mensen uit 1961 krijgen prik, terwijl sommige ouderen nog wachten
BILTHOVEN (ANP) - Vanaf deze week worden mensen uit het geboortejaar 1961 uitgenodigd voor een coronavaccinatie, terwijl sommige mensen uit de geboortejaren 1956 tot en met 1960 nog wachten op hun prik. Die groep wordt gevaccineerd met het vaccin van AstraZeneca, dat afgelopen weken kampte met tegenvallende leveringen.
De vaccins van AstraZeneca worden per provincie uitgeleverd aan de huisartsen. Om logistieke redenen krijgen niet alle provincies bij elke levering door de fabrikant evenveel vaccins uitgedeeld, legt een woordvoerster van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit. Zo hebben de noordelijke provincies in één keer alle vaccins voor de hele leeftijdsgroep gekregen. "Dat is handiger dan langs alle provincies rijden."
Het kan dus zijn dat in sommige provincies alle mensen uit de leeftijdsgroep al zijn geprikt, terwijl in andere regio's mensen nog steeds wachten. In totaal zijn er zo'n één miljoen mensen die tussen 1956 en 1960 zijn geboren. Hoeveel van hen nog wachten op een prik, kan het RIVM niet zeggen.
Pfizer
Intussen levert fabrikant Pfizer/BioNTech op stabiel tempo vaccins. De GGD'en, die de prikken met dat vaccin geven, zijn daarom nu al toe aan de mensen uit het geboortejaar 1961. "Het klopt inderdaad dat leeftijdsgroepen elkaar kruisen", aldus de RIVM-woordvoerster. En dat terwijl de gedachte achter de vaccinatiestrategie is dat oudere mensen kwetsbaarder zijn en daardoor eerder hun prik moeten krijgen.
Oudere mensen voorrang geven door hun tóch alvast Pfizer aan te bieden, gaat volgens het RIVM echter niet. "De Gezondheidsraad heeft geadviseerd om mensen uit 1956 tot en met 1960 in te enten met AstraZeneca en de minister heeft dat advies overgenomen. Wij kunnen dan niet zomaar iets anders gaan doen."
Onduidelijkheid
Het is overigens niet voor het eerst dat er mensen aan de beurt komen die jonger zijn dan mensen die nog wachten op hun prik. De huisartsen zijn de mensen uit 1956 tot en met 1960 al sinds half februari aan het prikken met AstraZeneca, terwijl sommige leeftijdsgroepen daarboven pas later werden opgeroepen voor hun vaccin met Pfizer.
Ouderenbond ANBO noemt het systeem "ondoorzichtig" en vindt dat de overheid het beter zou kunnen uitleggen. "Wij krijgen ook telefoontjes van mensen die vragen hoe het kan dat een jongere bekende al is uitgenodigd voor een vaccinatie en zij niet", zegt een woordvoerster van de organisatie. "We geloven best dat het ingewikkeld is en dat je ook afhankelijk bent van de leveringen, maar wees vooral duidelijk."
Meer uit Binnenland
HOUTEN (ANP) - Door het droge en zonnige weer stijgt het neerslagtekort de komende dagen flink. Door de hitte verdampt veel vocht uit de bodem, meldt Weeronline. Momenteel is het neerslagtekort 170 millimeter, maar dat kan oplopen tot 200 millimeter in de loop van de week.
7 minuten geledenHOUTEN (ANP) - In Eindhoven steeg de temperatuur om 10.20 uur tot 30,6 graden. Daarmee is de eerste regionale hittegolf van het jaar een feit, meldt Weeronline. Vanaf vrijdag werd het in Eindhoven iedere dag 25 graden of warmer. Naar verwachting stijgen de temperaturen dinsdag verder, tot mogelijk 35 graden.
27 minuten geledenDE BILT (ANP) - In de nacht van maandag op dinsdag waren er in Nederland grote temperatuurverschillen tussen het oosten, waar het plaatselijk 8 graden werd, en de Randstad waar het op sommige plekken niet koeler dan 26 graden werd. Dat meldt het KNMI op basis van metingen in weerstations verspreid over het land.
33 minuten geledenZWOLLE (ANP) - De spreidingswet werkt en moet daarom behouden blijven. Daarvoor pleiten meerdere commissarissen van de Koning opnieuw, nu blijkt dat bijna driekwart van de 342 gemeenten "geheel of deels" aan de opgave voldoet. Ze hebben samen 74.500 opvangplekken voor asielzoekers gevonden, driekwart van de ruim 100.000 plekken die oud-minister Marjolein Faber (Asiel) per 1 juli van hen vroeg.
55 minuten geledenTER APEL (ANP) - De gemeente Westerwolde noemt de spreidingswet effectief, maar de resultaten zijn nog niet voldoende. Dat zegt burgemeester Jaap Velema in een reactie op cijfers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), waaruit naar voren komt dat gemeenten driekwart van de benodigde plekken hebben gerealiseerd. In de gemeente Westerwolde ligt het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel.
1 uur geledenBADHOEVEDORP (ANP) - Bij het dodelijke ongeval op de snelweg A9 bij Badhoevedorp zijn maandagavond twee mensen om het leven gekomen, meldt de politie. Het gaat om een 45-jarige vrouw uit Leerdam en een man van 70 uit de gemeente Bronckhorst. Beiden zaten in een personenauto.
2 uur geledenDEN HELDER (ANP) - De radiosystemen van Kustwacht Nederland werken niet door een storing die dinsdagochtend vroeg ontstond. Hierdoor kan de kustwacht geen berichten ontvangen of verzenden via de marifoon. Ook op de uitwijklocatie zijn problemen, aldus de Kustwacht.
2 uur geleden