Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mensen met hoge schulden krijgen langer voor goedkoper huis

Mensen met hoge schulden krijgen langer voor goedkoper huis

DEN HAAG (ANP) - Mensen met dusdanig hoge schulden dat er beslag wordt gelegd om hun inkomen, krijgen langer de tijd om een goedkoper huis te vinden. Momenteel krijgen mensen met een hoge huur of hypotheek zes maanden lang recht op een hoger bedrag per maand waar geen beslag op wordt gelegd. Dit wordt verlengd naar maximaal twee jaar, kondigt minister Carola Schouten (Armoedebeleid) aan.

Alleen bij mensen met problematische schulden wordt beslag gelegd op het inkomen. Dit gebeurt nadat een schuldeiser de schuld heeft overgedragen aan een deurwaarder en het de deurwaarder niet lukt een betalingsregeling te treffen. Als beslag wordt gelegd, gaat een deel van het inkomen (bijvoorbeeld het salaris) eerst naar de deurwaarder. Maar er mag geen beslag worden gelegd op het volledige inkomen: mensen houden recht op een bepaald bedrag. Deze 'beslagvrije voet' wordt berekend op basis van persoonlijke gegevens zoals inkomen, zorgkosten en toeslagen.

Mensen met hoge woonlasten krijgen tijdelijk een hogere beslagvrije voet, zodat zij niet op straat komen te staan. Maar om ervoor te zorgen dat ze hun schulden kunnen aflossen, moeten die woonlasten wel omlaag. Schuldenaren krijgen daar nu zes maanden voor. Uitkeringsinstantie UWV had al eerder gevraagd om dit te verlengen. De termijn "strookt niet met de situatie op de woningmarkt". De uitvoerder ziet het liefst dat de termijn helemaal wordt afgeschaft.

Ook Schouten noemt de huidige termijn "niet realistisch gezien de huidige schaarste". Zij wil de regels aanpassen zodat mensen anderhalf jaar de tijd krijgen. De schuldeiser kan die termijn daarna nog eens verlengen met zes maanden, "als binnen die periode het beslag kan worden afgerond".

Meer uit Binnenland

Veel Nederlanders op vakantie in eigen land, geld speelt rol

DEN HAAG (ANP) - Deze meivakantie kiest 42 procent van de vakantiegangers voor een vakantie in eigen land. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB onder ruim duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder die op vakantie gaan tussen 27 april en 12 mei. "Nederland past goed bij een kortere vakantie: de kust, bos en heide, maar ook historische steden en dorpen worden graag bezocht", aldus de organisatie.

1 uur geleden
Hulp afwijzen in Ter Apel 2022 was 'onbehoorlijk', zegt Ombudsman

DEN HAAG (ANP) - Overheidsinstanties hebben "onbehoorlijk en ongepast gehandeld" tijdens de crisissituatie in de zomer van 2022 bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Aangeboden hulpmiddelen werden van asielzoekers afgepakt en burgers die hulp boden, werden gewaarschuwd voor arrestatie. De Nationale Ombudsman veroordeelt het handelen van de overheidsinstanties destijds in het rapport 'Verboden hulp te bieden?'.

3 uur geleden
Greenpeace eist in rechtszaal ambitieus stikstofplan van overheid

DEN HAAG (ANP) - Met een kort geding wil Greenpeace de overheid dwingen tot het maken van een plan om de stikstofbelasting van de natuur op korte termijn fors te verlagen. De milieuorganisatie wijst ter onderbouwing op onderzoek van onder meer het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), waar vorig jaar uit bleek dat de wettelijk vastgelegde doelen nog buiten bereik zijn. Het eerste tussendoel dat gemist dreigt te worden, is niet ver weg meer. Eind volgend jaar mag geen te grote hoeveelheid stikstof meer neerdalen in 40 procent van de natuurgebieden die daar gevoelig voor zijn.

6 uur geleden
Nieuwe uitspraak van hoogste rechter over derdelanders

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, doet donderdag een nieuwe uitspraak over de zogenoemde derdelanders. Zij zijn gevlucht uit Oekraïne en kregen in Nederland bescherming, maar het kabinet heeft besloten die opvang te stoppen. De vluchtelingen vechten dat aan. De uitspraak komt om 10.00 uur.

6 uur geleden
Jeugdautoriteit: financiële problemen in jeugdhulp steeds erger

DEN HAAG (ANP) - Instellingen in de jeugdhulp komen in steeds grotere financiële problemen. Daarvoor waarschuwt de Jeugdautoriteit, die voor de overheid de sector in de gaten moet houden. De organisaties kampen met hoog ziekteverzuim en hoge energielasten. Daarnaast zijn ze meer geld kwijt door een afgesproken loonsverhoging voor medewerkers. In de coronajaren kregen ze financiële steun, maar die is weggevallen.

8 uur geleden
Steeds meer 65-plussers op de motor

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer 65-plussers hebben een motorfiets, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Inmiddels behoort ruwweg een op de zeven motorbezitters tot die leeftijdsgroep.

8 uur geleden
Ruim een kwart meer asielzoekers dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Bijna 9000 mensen hebben in januari, februari en maart asiel aangevraagd in Nederland. Dat is 29 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

8 uur geleden