Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mensen met beperking voelen zich veel vaker eenzaam

Mensen met beperking voelen zich veel vaker eenzaam

HILVERSUM (ANP) - Mensen met een beperking voelen zich veel vaker eenzaam dan mensen zonder beperking. Een op de drie mensen met een beperking (37 procent) voelt zich wekelijks eenzaam, tegenover 14 procent van de mensen zonder beperking. In totaal 11 procent van de mensen met beperking voelt zich (bijna) dagelijks eenzaam, terwijl dat bij mensen zonder beperking 2 procent is. Dat meldt KRO-NCRV na onderzoek onder bijna 2500 Nederlanders in opdracht van de zogenoemde minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink.

Mensen met een beperking voelen zich vaak een blok aan het been van anderen (33 procent) en zijn bang dat anderen ze zat worden (28 procent). Bovendien voelt ruim een kwart zich niet begrepen, zo blijkt uit het onderzoek.

Brink, die vorig jaar op de officieuze ministerspost in een tv-programma van KRO-NCRV werd benoemd, zegt geschrokken te zijn van de cijfers. "Meedoen in de samenleving is voor deze groep Nederlanders niet vanzelfsprekend. Volgens hem is werk daarbij essentieel. "Zeker als je beseft dat slechts 36 procent van de mensen met een beperking regulier werk heeft, tegenover driekwart van mensen zonder beperking. Mijn grote zorg is dat eenzaamheid onder deze grote groep Nederlanders door de huidige coronacrisis alleen maar zal toenemen. Dat mogen we niet laten gebeuren."

Brink blijft tot aan de Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar in dienst van de omroep om programma's te maken, waarmee hij aandacht vraagt voor mensen met een beperking.

Meer uit Binnenland

Energiesysteem volgens TNO-studie goedkoper met kernenergie

DELFT (ANP) - Nederland is met kernenergie in de toekomst iets goedkoper uit dan zonder kerncentrales, concludeert onderzoeksinstituut TNO in een donderdag verschenen rapport. Die conclusie is tegengesteld aan eerder onderzoek.

2 minuten geleden
Opvang asielzoekers, daklozen en starters in Haags ziekenhuis

DEN HAAG (ANP) - Een voormalig ziekenhuis in Den Haag wordt waarschijnlijk een tijdelijke opvanglocatie voor groepen mensen die een onderkomen nodig hebben. Er is plek voor in totaal 750 mensen. Dat zijn onder meer daklozen, asielzoekers en starters.

9 minuten geleden
Treinverkeer rond Utrecht verstoord door chemische geur

UTRECHT (ANP) - Rond Utrecht zijn er problemen met het treinverkeer door inzet van de hulpdiensten bij station Utrecht Vaartsche Rijn. Een machinist van een goederentrein rook een chemische geur en sloeg daarop alarm. Het treinverkeer op verschillende trajecten werd daardoor stilgelegd.

37 minuten geleden
Verdachte opgepakt om bedreiging op hogeschool Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - De politie heeft een verdachte opgepakt van het incident op de Fontys Hogeschool in Eindhoven van donderdagochtend. Het gaat om een 41-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Hij is geen medewerker of student van de hogeschool.

1 uur geleden
Jeugddetentie voor drie brandstichtingen in Amsterdam-Zuidoost

HAARLEM (ANP) - De rechtbank Noord-Holland heeft donderdag een 21-jarige man veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie, waarvan twee maanden voorwaardelijk, voor drie brandstichtingen in woningen in Amsterdam-Zuidoost vorig jaar. Volgens de rechtbank is bewezen dat hij de drie branden heeft gesticht, en dat hij daarmee ook schuldig is aan poging tot moord.

1 uur geleden
Rotterdamse WOII-bom kleiner dan gedacht

ROTTERDAM (ANP) - De niet-ontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog die donderdag uit de Rotterdamse wijk Middelland wordt verwijderd, is kleiner dan aanvankelijk gedacht. "Een aantal weken geleden werd aan de hand van een tijdens het graven gevonden staartstuk gedacht dat de bom een 500-ponder was", aldus een gemeentewoordvoerder. Nu blijkt tijdens het onschadelijk maken dat het om "een 250-ponder gaat, waarin zo'n 40 kilo springstof zit".

1 uur geleden
Uitslaande brand verwoest loods in Wezep

WEZEP (ANP) - Een uitslaande brand heeft een loods in de Gelderse plaats Wezep verwoest, meldt de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. In de loods stonden zeker dertig elektrische scooters. Twee naastgelegen panden heeft de brandweer kunnen behouden. Wel is er schade aan enkele auto's die op het terrein stonden.

1 uur geleden