
'Mensen denken dat het goed gaat, maar we zitten in gevarenzone'
BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijft benadrukken hoe belangrijk het is dat mensen in het land doen wat ze kunnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "Daar zit mijn zorg, dat sommige mensen denken dat het heel goed gaat. Ja, we zien effecten van de vaccinaties, maar we zijn zeker nog niet uit de gevarenzone", waarschuwt Aura Timen, hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding.
In de afgelopen week steeg het aantal geregistreerde besmettingen met 24 procent. Dat was het hoogste percentage sinds halverwege december. "Je ziet de cijfers toenemen, dat baart ons zorgen", beaamt Timen.
Het gedrag van mensen bepaalt voor een belangrijk deel hoeveel ruimte er is om de maatschappij te heropenen. "Je kunt veilig versoepelen, mits de andere maatregelen goed in acht worden genomen", zegt het afdelingshoofd. Het lijkt echter niet de goede kant op te gaan in dit opzicht. "We zien bijvoorbeeld dat weer meer mensen de weg opgaan, minder mensen werken thuis. Terwijl dat heel belangrijk blijft."
Snel vaccineren
De RIVM-bestuurster noemt de ontwikkelingen "spannend". Ze benadrukt het grote belang van snel vaccineren en hoopt dat er snel duidelijkheid is over het vaccin van AstraZeneca, waarmee uit voorzorg tijdelijk niet wordt geprikt in Nederland. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) geeft donderdag naar verwachting een oordeel over de vraag of enkele gevallen van trombose (stolselvorming in het bloed) en een tekort aan bloedplaatjes te wijten zijn aan het vaccin, of toeval. Timen vindt dat veiligheid en snelheid beide belangrijk zijn. Ze geeft verder geen oordeel over het besluit om de vaccinaties uit voorzorg stil te leggen.
Dat het aantal positieve testresultaten juist onder kinderen tot en met twaalf jaar sterk is toegenomen, met 35 procent, heeft te maken met meerdere factoren. In de eerste plaats gaan zij sinds 8 februari weer naar school. De drempel om hen te testen is laag, want dat moet al bij de geringste symptomen, zoals een snotneus. "We zien dat er meer wordt getest. Daarnaast is de Britse variant in alle leeftijdsgroepen besmettelijker, ook onder kinderen. Mede daardoor zien we meer uitbraken op scholen", duidt Timen.
Het aantal coronabesmettingen per 100.000 inwoners is bij kinderen tot en met twaalf jaar inmiddels hoger dan bij 60-plussers. Van de ouderen is een steeds groter deel gevaccineerd. Toch nam ook in de hoogste leeftijdscategorieën het aantal besmettingen afgelopen week toe. "Er is geen reden om te denken dat we er al zijn", vat Timen de situatie samen.
Meer uit Gezond
MECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
3 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
4 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
5 dagen geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 week geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geleden