Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Menno Snel trekt kandidatuur voor EU-topbaan in

Menno Snel trekt kandidatuur voor EU-topbaan in

BRUSSEL (ANP) - Oud-staatssecretaris van Financiën, Menno Snel, heeft zich formeel teruggetrokken voor een topbaan bij het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) in Luxemburg. "Jammer dat ik het niet geworden ben", verklaart hij. De D66'er deed een stap terug na de eerste stemronde in de Eurogroep, de ministers van Financiën van de eurolanden. Er blijven drie kandidaten over, uit Luxemburg, Portugal en Italië.

Volgens minister Sigrid Kaag hebben alle vier de landen goede kandidaten genomineerd om de huidige directeur van het permanente EU-noodfonds, de Duitser Klaus Regling, op te volgen. Ze zei eerder maandag dat het belangrijk is dat Nederland vaker durft mee te dingen naar dit soort Europese topbanen. "Als je je vinger niet opsteekt, dan weet je zeker dat het antwoord nee is." Snel wenst de uiteindelijke winnaar "heel veel succes om deze belangrijke organisatie te gaan leiden".

Het ESM kan met gunstige leningen eurolanden in zwaar weer te hulp schieten, zoals het deed om Griekenland financieel overeind te houden. In de toekomst kan het fonds ook worden ingezet bij de herstructurering en afwikkeling van faillissementen van probleembanken. De negentien Eurogroepleden zijn samen aandeelhouder van het ESM.

Procedure stopgezet

In de race zijn nu nog de Luxemburgse oud-minister van Financiën Pierre Gramegna, de Portugese voormalig minister van Financiën João Leão en Marco Buti, topambtenaar economische en financiële zaken bij de Europese Commissie.

Volgens EU-bronnen heeft Eurogroepvoorzitter Paschal Donohoe de procedure na een tweede stemronde stopgezet omdat de nummer drie weigert zijn kandidatuur op te geven, wat overigens zijn recht is. Er zal achter de schermen verder worden overlegd tussen de lidstaten. De nieuwe directeur moet op 16 juni op de jaarvergadering van het ESM worden benoemd.

Meer uit Politiek

Adema schrikt: EU wil alle kwetsbare natuur onder stikstofgrens

DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Piet Adema is ervan geschrokken dat de Europese Commissie wil dat alle kwetsbare natuur in 2030 niet meer achteruitgaat door stikstof. Dat is ambitieuzer dan de plannen van het kabinet, dat wil dat 74 procent tegen die tijd onder de zogeheten kritische depositiewaarde (KDW) ligt - de grens van de hoeveelheid stikstof die een specifiek natuurgebied zou aankunnen.

13 minuten geleden
Kaag: dalende lijn inflatie geruststellend, maar ook kwetsbaar

DEN HAAG (ANP) - De afzwakkende inflatie is goed nieuws maar waakzaamheid blijft geboden, waarschuwt minister Sigrid Kaag (Financiën). Zij wijst erop dat met name in winkels de prijzen hard blijven oplopen. "Zeker als je weinig of bijna geen geld hebt, dan is het nog steeds heel moeilijk."

21 minuten geleden
Kaag niet optimistisch maar ook niet somber over kabinetsoverleg

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet werkt gestaag door aan een antwoord op de met name voor de coalitiepartijen pijnlijke uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart. Dat zegt D66-vicepremier Sigrid Kaag voor aanvang van de ministerraad. "Ik ben niet optimistisch, maar dat wil ook niet zeggen dat ik pessimistisch ben, er zijn veel gradaties".

28 minuten geleden
Actieplan PvdA voor sportclubs, helft dreigt te verdwijnen

DEN HAAG (ANP) - Ruim de helft van de sportverenigingen dreigt te verdwijnen vanwege een gebrek aan vrijwilligers, stijgende kosten en teruglopende ledenaantallen. Het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) komt tot deze conclusie na een ronde langs clubs door het hele land. De PvdA wil hier iets aan doen en heeft met hulp van de belangenvereniging een actieplan gemaakt.

12 uur geleden
Top kabinet weer bijeen om politieke aardverschuiving te bespreken

DEN HAAG (ANP) - Het tweede beraad van de top van het kabinet en hun secondanten is even na 21.00 uur donderdagavond van start gegaan. De acht bewindslieden praten op het ministerie van Algemene Zaken van premier Mark Rutte verder over het ongenoegen in het land en de uitslag van de provinciale verkiezingen.

13 uur geleden
Rutte herdenkt verschrikkingen Boetsja op top via video-boodschap

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte levert vrijdag via een videoboodschap een bijdrage aan de Boetsja-top, die markeert dat het precies één jaar geleden is dat de Oekraïense stad werd bevrijd van de Russische troepen. De door Oekraïne georganiseerde top is deels digitaal. Ook onder anderen de Franse president Emmanuel Macron en de Belgische premier Alexander de Croo doen op afstand mee.

14 uur geleden
Van der Wal snapt dat boeren zonder vergunning in angst zitten

DEN HAAG (ANP) - Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) wil nog niet reageren op de brief van Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius, waarin hij schrijft dat Nederland vaart moet blijven maken met de stikstofaanpak. Van der Wal snapt wel dat de zogeheten PAS-melders na het lezen van de brief in angst zitten, zei ze na afloop van een overleg op het ministerie van Algemene Zaken. "Ja, natuurlijk."

14 uur geleden