Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Melkweg open als buurthuis om jongeren ontmoetingsplek te bieden

Melkweg open als buurthuis om jongeren ontmoetingsplek te bieden

AMSTERDAM (ANP) - Het Amsterdamse poppodium en cultureel centrum Melkweg opent dit weekend de deuren als buurthuis. Een woordvoerder laat weten dat dat gebeurt om een ontmoetingsplek te bieden aan jongeren die het zwaar hebben tijdens de coronacrisis, en niet zozeer om de coronaregels te omzeilen. "We zijn dus open als buurthuis en alle activiteiten zijn daar ook op afgestemd. We bieden heel nadrukkelijk geen regulier programma in een ander jasje aan."

Volgens Melkweg kampen veel jongeren op dit moment met eenzaamheid en depressies. "We hebben gekeken naar wat we wel mogen doen en wat onze maatschappelijke functie is. We zijn dus open als buurthuis en alle activiteiten zijn daar ook op afgestemd."

Jongeren zijn zaterdag en zondag tussen 12.00 uur en 17.00 uur welkom om een bordspel te komen spelen, er zijn dj' s en op het podium kunnen TikTok-filmpjes worden opgenomen. Ook zijn er films te zien, speelt YouTuber Défano Holwijn het spel 30 Seconds en geven dj's workshops.

Burgemeester

In totaal kunnen er honderd mensen verdeeld over twee zalen terecht. De toegang is gratis, maar reserveren is verplicht. De bezoekers zitten op 1,5 meter afstand van elkaar en worden gevraagd een mondkapje te dragen. Een QR-code is volgens het poppodium niet nodig.

De horeca en de cultuursector zijn vanwege de geldende coronamaatregelen nog steeds gesloten. Dorps- of buurthuizen zijn open, en bezoekers hebben (vaak) geen coronatoegangsbewijs nodig. Een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema laat weten dat de gemeente eerst contact legt met de Melkweg om te horen wat het idee achter de actie precies is, voordat wordt besloten of die is toegestaan. Dat "hangt ook af van de feitelijke situatie: hoeveel mensen zijn er aanwezig, is er geen sprake van verkapte horeca, etc."

Handhaving

Handhaving zal gaan controleren wat de situatie is en mede op basis daarvan wordt juridisch getoetst of er sprake is geweest van overtreding, aldus de zegsvrouw. "Als ter plekke duidelijke overtredingen worden geconstateerd, bijvoorbeeld omdat toch blijkt dat de Melkweg zich feitelijk gedraagt als eet- en drinkgelegenheid, zal reguliere handhaving plaatsvinden. De eerste stap daarbij is overigens altijd een gesprek en zo nodig een waarschuwing."

Meer uit Binnenland

Datalek legt e-mailadressen 60.000 mensen met studieschuld bloot

GRONINGEN (ANP) - Een ethische hacker kon korte tijd de e-mailadressen van 60.000 mensen met een studieschuld inzien door een datalek bij softwarebedrijf Survalyzer, dat voor de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een enquête uitvoerde. Dit bevestigt DUO na berichtgeving van BNR.

5 minuten geleden
Varkens krijgen nog steeds herhaaldelijk stroomstoten

AMSTERDAM (ANP) - Varkens krijgen tijdens transporten nog steeds herhaaldelijk stroomstoten toegediend. Dit gebeurt ook op gevoelige plekken zoals het hoofd, de nek, de rug en de flanken. Dit stelt Varkens in Nood. De dierenrechtenorganisatie heeft in mei dit jaar opnames gemaakt bij meerdere transporteurs. De organisatie doet aangifte van dierenmishandeling.

19 minuten geleden
Uitspraak rechtbank zaak man achter 'vergismoord' Latumahina

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank Amsterdam doet maandag uitspraak in de strafzaak tegen de 43-jarige Nourredine H., die door het Openbaar Ministerie wordt gezien als de man achter de schietpartij die de Amsterdamse dj Djordy Latumahina op 8 oktober 2016 fataal werd. De moordenaars zagen de 31-jarige Latumahina aan voor iemand anders, het beoogde doelwit was Gino M. De eis van het OM tegen H. luidde 29 jaar en negen maanden cel.

4 uur geleden
Aspirant-minister Faber wacht kritische hoorzitting Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - De beoogd minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV) kan maandag kritische vragen verwachten tijdens haar hoorzitting in de Tweede Kamer. Het bericht over haar benoeming maakte veel tongen los, onder andere omdat ze als senator in een debat sprak over de omstreden term "omvolking", die wordt gebruikt in extreemrechtse complottheorieën. VVD-leider Dilan Yeşilgöz noemde Faber openlijk "niet onomstreden" nadat ze was aangedragen, maar stemde na een crisisoverleg met de andere coalitiepartijen toch in met haar kandidatuur.

4 uur geleden
Hoger beroep Marengo verder met drie weken regiezittingen

SCHIPHOL (ANP) - In de beveiligde rechtbank op Schiphol gaat maandag het hoger beroep verder in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. De komende drie weken zijn meerdere regiezittingen gepland. Dan wordt onder meer gesproken over het onderzoek en wat er nog nodig is om de zaken van de veertien verdachten inhoudelijk te kunnen behandelen.

4 uur geleden
Gewonde bij steekincident in Loosbroek

LOOSBROEK (ANP) - Bij een steekincident in het Brabantse Loosbroek is een man gewond geraakt, meldt de politie. Er is een verdachte aangehouden.

6 uur geleden
KLM-vliegtuig maakt veilige voorzorgslanding op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Het vliegtuig van KLM dat zondagmiddag terugkeerde naar Schiphol is veilig geland op de luchthaven, meldt de Luchtverkeersleiding Nederland.

17 uur geleden