Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Melkweg open als buurthuis om jongeren ontmoetingsplek te bieden

Melkweg open als buurthuis om jongeren ontmoetingsplek te bieden

AMSTERDAM (ANP) - Het Amsterdamse poppodium en cultureel centrum Melkweg opent dit weekend de deuren als buurthuis. Een woordvoerder laat weten dat dat gebeurt om een ontmoetingsplek te bieden aan jongeren die het zwaar hebben tijdens de coronacrisis, en niet zozeer om de coronaregels te omzeilen. "We zijn dus open als buurthuis en alle activiteiten zijn daar ook op afgestemd. We bieden heel nadrukkelijk geen regulier programma in een ander jasje aan."

Volgens Melkweg kampen veel jongeren op dit moment met eenzaamheid en depressies. "We hebben gekeken naar wat we wel mogen doen en wat onze maatschappelijke functie is. We zijn dus open als buurthuis en alle activiteiten zijn daar ook op afgestemd."

Jongeren zijn zaterdag en zondag tussen 12.00 uur en 17.00 uur welkom om een bordspel te komen spelen, er zijn dj' s en op het podium kunnen TikTok-filmpjes worden opgenomen. Ook zijn er films te zien, speelt YouTuber Défano Holwijn het spel 30 Seconds en geven dj's workshops.

Burgemeester

In totaal kunnen er honderd mensen verdeeld over twee zalen terecht. De toegang is gratis, maar reserveren is verplicht. De bezoekers zitten op 1,5 meter afstand van elkaar en worden gevraagd een mondkapje te dragen. Een QR-code is volgens het poppodium niet nodig.

De horeca en de cultuursector zijn vanwege de geldende coronamaatregelen nog steeds gesloten. Dorps- of buurthuizen zijn open, en bezoekers hebben (vaak) geen coronatoegangsbewijs nodig. Een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema laat weten dat de gemeente eerst contact legt met de Melkweg om te horen wat het idee achter de actie precies is, voordat wordt besloten of die is toegestaan. Dat "hangt ook af van de feitelijke situatie: hoeveel mensen zijn er aanwezig, is er geen sprake van verkapte horeca, etc."

Handhaving

Handhaving zal gaan controleren wat de situatie is en mede op basis daarvan wordt juridisch getoetst of er sprake is geweest van overtreding, aldus de zegsvrouw. "Als ter plekke duidelijke overtredingen worden geconstateerd, bijvoorbeeld omdat toch blijkt dat de Melkweg zich feitelijk gedraagt als eet- en drinkgelegenheid, zal reguliere handhaving plaatsvinden. De eerste stap daarbij is overigens altijd een gesprek en zo nodig een waarschuwing."

Meer uit Binnenland

Prognose: personeelstekort zorg loopt nog veel verder op

DEN HAAG (ANP) - Het personeelstekort in zorg en welzijn neemt de komende tien jaar verder toe. Nieuw kabinetsbeleid helpt daar weliswaar tegen, maar lang niet genoeg om het tekort aan menskracht weg te nemen. Dat staat in een nieuwe arbeidsmarktprognose die minister Conny Helder (Langdurige Zorg) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

9 uur geleden
De Jonge gaat nadenken over invoering 'tochtkorting' huizen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil net zoals minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) dat de energierekening voor mensen met vooral lagere en middeninkomens zo snel mogelijk omlaag gaat en betaalbaar wordt. In een Kamerdebat drongen zowel coalitie- als oppositiepartijen aan op meer snelheid bij de verduurzaming van woningen, maar verschillende voorstellen zijn niet meteen omarmd door de minister. Hij gaat wel de voor- en nadelen van de invoering van een 'tochtkorting' op een rij zetten. De PvdA wil dat met deze maatregel de huur van een tochtig huis wordt verlaagd, zodat de bewoners hun hoge energierekening kunnen betalen.

9 uur geleden
Hof: ggz-instelling schuldig aan dood patiënte

DEN BOSCH (ANP) - Het gerechtshof in Den Bosch heeft een ggz-instelling schuldig bevonden aan het overlijden tien jaar geleden van een 29-jarige patiënte. De instelling heeft een voorwaardelijke boete van 19.500 euro gekregen.

12 uur geleden
Koning bij VN: we rusten pas als water bovenaan agenda staat

NEW YORK (ANP) - Water moet als onderwerp hoog op internationale agenda‘s prijken, omdat er nu te weinig aandacht is voor waterproblematiek, zegt koning Willem-Alexander bij de opening van de VN-waterconferentie in New York. "Tot die tijd zullen wij niet rusten."

14 uur geleden
Dassenwerkgroep: actie tegen dassenburcht bij spoor te laat

BOXMEER (ANP) - ProRail zou een zerotolerancebeleid moeten hanteren als het gaat om dassen die langs het spoor leven. Dat zegt Friso Derikx, voorzitter van de Stichting Dassenwerkgroep Brabant. "Dassen worden getolereerd en kleine holen kunnen niet veel kwaad, maar zodra het burchten worden ontstaan er problemen."

14 uur geleden
ProRail: op 40 locaties dassen bij en onder spoor, meer in opkomst

UTRECHT (ANP) - Volgens spoorbeheerder ProRail zitten er op veertig locaties in met name het oostelijk deel van het land dassen bij en onder het spoor. Volgens een woordvoerder is dat al jaren bekend en worden deze plekken nauwlettend in de gaten gehouden. Hij spreekt echter van een uitzonderlijke situatie in het Friese Molkwerum en het Brabantse Esch, waar momenteel geen treinen rijden vanwege de vrees dat door de dassen het spoor verzakt. "Maar de dassen zijn wel duidelijk in opkomst."

17 uur geleden
Man opgepakt voor betrokkenheid bij ongeluk waarbij gezin omkwam

ZEVENBERGSCHEN HOEK (ANP) - De politie heeft woensdagochtend een 33-jarige man aangehouden voor betrokkenheid bij het dodelijke ongeluk op de A59 bij Sprang-Capelle. Bij dat ongeluk kwam een gezin uit Raamsdonksveer om het leven. De slachtoffers waren een meisje van 10 jaar oud, een 13-jarige jongen en een man en een vrouw van 46 jaar oud.

17 uur geleden