Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Melkveehouders kwaad over 'onzinnige' stikstofplannen

Melkveehouders kwaad over 'onzinnige' stikstofplannen

PUTTEN (ANP) - De stikstofplannen van het kabinet zijn "onnodig, onzinnig, onhaalbaar en onaanvaardbaar", vindt de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV). Die belangenvereniging stelt dat de overheid onterecht alleen naar stikstof kijkt en dat de uitspraak van de Raad van State uit 2019, die de aanleiding vormde, helemaal niet over stikstofuitstoot ging. In plaats van de juiste stappen te zetten voor herstel van de natuur zorgt de regering voor een "kaalslag in de landbouw en op het platteland".

De NMV wil dat de overheid met boeren in gesprek gaat over lokale maatregelen en noemt "70 tot 100 procent van deze verschrikkelijke plannen onnodig, onhaalbaar en onaanvaardbaar". De vakbond, waar voormalig CDA-staatssecretaris van Economische Zaken en Landbouw Henk Bleker voorzitter van is, spreekt dan ook van "een Haagse machtsgreep in de provincie". "Het gaat niet alleen om boeren, het is een aanval op onze plattelandscultuur. Het is op naar de overheersing van de stadse cultuur van stadse fratsen op de Amsterdamse grachtengordel."

De melkveehouders heropenen bovendien de aanval op rekenmodellen van het RIVM. In plaats daarvan zou op basis van lokale metingen moeten worden gepraat.

"De provinciebesturen hebben inmiddels ook her en der verzet getoond en wij steunen hen hierin", aldus de NMV. "Wij willen in gesprek met de provincies om te bepalen of het met déze Haagse plannen nog wel zin heeft om in de provincies het overleg in de gebiedsprocessen voort te zetten."

Meer uit Binnenland

81.000 euro opgehaald met eerste vaatje nieuwe haring

SCHEVENINGEN (ANP) - De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe heeft een bedrag van 81.000 euro opgebracht, meldt het Nederlands Visbureau. Het geld gaat naar de Nederlandse Hersenbank.

34 minuten geleden
Verdachte fataal bruiloftsdrama: ik wilde in zijn been steken

SCHIPHOL (ANP) - Een 23-jarige man die in oktober 2022 bij een ruzie op een Somalische bruiloft in Beverwijk een 20-jarige man uit Purmerend zou hebben doodgestoken, zegt dat hij nooit de bedoeling had het slachtoffer dodelijk te verwonden. "Het was chaos, ik was bang, ik wilde hem alleen in zijn been steken om te ontkomen", zei Abduwahab A. dinsdag tegen de rechtbank op Schiphol. Daar staat hij samen met medeverdachte Abdirahman A. (22) terecht.

48 minuten geleden
Nog eens 8 relschoppers rond voetbalwedstrijd Utrecht aangehouden

UTRECHT (ANP) - De politie heeft deze week nog eens acht verdachten aangehouden in de zaak van de rellen na de thuiswedstrijd van FC Utrecht tegen Go Ahead Eagles op zondag 26 mei. Het gaat om mannen uit Utrecht, Maarssen, Vleuten en Houten. Alle verdachten zitten vast voor verhoor.

1 uur geleden
Agent gebruikt vuurwapen in Ter Apel, man raakt gewond aan been

TER APEL (ANP) - In het Groningse Ter Apel heeft een politieagent dinsdagmiddag zijn vuurwapen gebruikt, waarbij een man gewond is geraakt aan zijn been. De Rijksrecherche doet onderzoek naar het voorval.

2 uur geleden
Licht wisselvallig weer tijdens Pinkpop

LANDGRAAF (ANP) - Het wordt komend weekend wisselend weer tijdens festival Pinkpop. Volgens Weeronline wordt het prima festivalweer, maar behoort een enkele bui wel tot de mogelijkheden.

2 uur geleden
Ook fabrikanten willen meer controle op opgevoerde fatbikes

DEN HAAG (ANP) - Fabrikanten zijn het eens met de oproep van gemeenten en meerdere organisaties om meer te doen tegen opgevoerde fatbikes. Brekr, Phatfour en Knaap kunnen zich ook vinden in het verhogen van de minimumleeftijd. "Ook wij willen geen ongelukken met ons product", zegt medeoprichter van Brekr Niels Willems over de in Nederland geproduceerde fatbikes. "Veiligheid gaat boven de verkoop. En bovendien krijgt de fatbike op deze manier een verkeerd imago."

2 uur geleden
Fonds Slachtofferhulp wil aparte juridische status voor fatbike

DEN HAAG (ANP) - Het Fonds Slachtofferhulp pleit voor een aparte juridische status van de fatbike, waarmee de leeftijdsgrens voor de snelle fiets naar 16 jaar kan. Het fonds steunt de petitie hierover die dinsdagmiddag door tientallen gemeenten en andere organisaties is overhandigd aan de Tweede Kamer.

3 uur geleden