
Meldpunt tegen 'hardnekkige' misstanden in vleessector
DEN HAAG (ANP) - Nog voor de zomervakantie moet er een meldpunt komen voor misstanden in de vleessector, waarvan vooral arbeidsmigranten het slachtoffer zijn. Dat meldt demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) na gesprekken met de sector over het "hardnekkige probleem" dat arbeidsmigranten niet fatsoenlijk worden behandeld.
Aanleiding is onder meer een onderzoek waarin de Arbeidsinspectie bij drie uitzenders "grootschalig misbruik" constateerde van ontslag op staande voet. Het gaat om duizenden meldingen van mensen, vooral met een niet-Nederlandse nationaliteit, die op staande voet zijn ontslagen. Het is niet de eerste keer dat er zorgwekkende signalen komen over omgang met arbeidsmigranten in de vleessector. Volgens Van Gennip zijn de signalen "erger dan erg". Zowel de vlees- als de uitzendsector zegt de misstanden eveneens onacceptabel te vinden.
Overleg met betrokken partijen heeft geleid tot een reeks aan plannen, waarvan het meldpunt er een van is. Opmerkelijk is dat de uitzendbranche en de (pluim-)veeverwerkende industrie hiervoor zelf als "aan zet" wordt beschouwd. De brancheorganisaties in deze sectoren gaan daarnaast met individuele werkgevers in gesprek.
Toelatingsstelsel
Het demissionaire kabinet werkt aan een toelatingsstelsel waardoor malafide uitzendbureaus straks geen vergunning krijgen om te opereren. Er wordt gekeken of in de aanloop naar dat stelsel extra eisen kunnen worden opgenomen die deze specifieke misstanden moeten tegengaan.
Van Gennip sluit haar Kamerbrief af met een oproep aan haar opvolger. Ze heeft immers de afgelopen tijd gewerkt aan "een eerlijke, gezonde en veilige werkplek", aldus de bewindsvrouw. "Ik hoop en verwacht dat dit werk de komende tijd met urgentie voortgezet wordt."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Agnes Joseph blijft erbij: het NSC-plan om deelnemers van pensioenfondsen inspraak te geven kan gewoon worden uitgevoerd. Woensdag kreeg ze voor de zoveelste keer kritiek op haar plan, wederom van haar 'eigen' minister Eddy van Hijum (NSC, Sociale Zaken). Eerder kreeg ze al verzengende oordelen van onder meer de Raad van State, de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.
2 uur geledenHILVERSUM (ANP) - De Hilversumse wethouder Bart Heller die afgelopen maart zijn ontslag indiende vanwege een conflict over zijn standpunt over Gaza, is opnieuw benoemd als wethouder (GroenLinks). Het conflict ging over een reactie van Heller op een verzoek om steun te betuigen aan een Israëlische familie van wie een moeder en twee kinderen werden ontvoerd en dit niet overleefden.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Israëlische ambassadeur in Nederland Modi Ephraim zegt "diep geschokt" te zijn door de oproep van Femke Halsema eerder op de dag. De burgemeester van Amsterdam riep het kabinet op om Israël tot de orde te roepen en "de gruwelijkheid van de mensenrechtenschendingen" te veroordelen.
4 uur geledenHAARLEM (ANP) - Noord-Holland verhoogt de provinciale motorrijtuigenbelasting volgend jaar met 4,7 procentpunt. Het dagelijks provinciebestuur heeft daartoe besloten om de inkomsten en (stijgende) uitgaven in evenwicht te brengen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Economieminister Dirk Beljaarts heeft goede hoop dat alsnog geld kan worden vrijgemaakt voor een AI-faciliteit waar Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie kunnen ontwikkelen en testen. In een Kamerdebat over het concurrentievermogen van Europa zei de PVV-bewindsman "dat de vooruitzichten gunstig zijn".
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dat het Binnenhof aan renovatie toe is, vindt ook milieuorganisatie Mobilisation for the Environment. De organisatie is echter klaar met "geitenpaadjes" die de overheid volgens haar gebruikt om onder de eigen stikstofregels uit te komen. "Als het Rijk een loopje kan nemen met de wet, wordt van de rechtsstaat gevaarlijke satire gemaakt", stelde jurist Valentijn Wösten voor de rechtbank in Den Haag.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft in een toespraak in de gemeenteraad gezegd dat het kabinet Israël tot de orde moet roepen. "Het Nederlandse kabinet zegt een streep in het zand te trekken. Dat is enkel betekenisvol als het tot praktische daadkracht leidt: de Israëlische regering tot de orde wordt geroepen en vrede wordt afgedwongen."
8 uur geleden