Meldpunt tegen 'hardnekkige' misstanden in vleessector
DEN HAAG (ANP) - Nog voor de zomervakantie moet er een meldpunt komen voor misstanden in de vleessector, waarvan vooral arbeidsmigranten het slachtoffer zijn. Dat meldt demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) na gesprekken met de sector over het "hardnekkige probleem" dat arbeidsmigranten niet fatsoenlijk worden behandeld.
Aanleiding is onder meer een onderzoek waarin de Arbeidsinspectie bij drie uitzenders "grootschalig misbruik" constateerde van ontslag op staande voet. Het gaat om duizenden meldingen van mensen, vooral met een niet-Nederlandse nationaliteit, die op staande voet zijn ontslagen. Het is niet de eerste keer dat er zorgwekkende signalen komen over omgang met arbeidsmigranten in de vleessector. Volgens Van Gennip zijn de signalen "erger dan erg". Zowel de vlees- als de uitzendsector zegt de misstanden eveneens onacceptabel te vinden.
Overleg met betrokken partijen heeft geleid tot een reeks aan plannen, waarvan het meldpunt er een van is. Opmerkelijk is dat de uitzendbranche en de (pluim-)veeverwerkende industrie hiervoor zelf als "aan zet" wordt beschouwd. De brancheorganisaties in deze sectoren gaan daarnaast met individuele werkgevers in gesprek.
Toelatingsstelsel
Het demissionaire kabinet werkt aan een toelatingsstelsel waardoor malafide uitzendbureaus straks geen vergunning krijgen om te opereren. Er wordt gekeken of in de aanloop naar dat stelsel extra eisen kunnen worden opgenomen die deze specifieke misstanden moeten tegengaan.
Van Gennip sluit haar Kamerbrief af met een oproep aan haar opvolger. Ze heeft immers de afgelopen tijd gewerkt aan "een eerlijke, gezonde en veilige werkplek", aldus de bewindsvrouw. "Ik hoop en verwacht dat dit werk de komende tijd met urgentie voortgezet wordt."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De fractievoorzitters van oppositiepartijen CDA, ChristenUnie, JA21 en SGP hebben het overleg met de coalitie over de onderwijsbezuinigingen dinsdagmiddag hervat. "Zolang er geen uitkomst is, kan het beide kanten op", zei ChristenUnie-leider Mirjam Bikker bij binnenkomst op de vraag of de onderhandelingen ook konden mislukken.
22 uur geledenARNHEM (ANP) - Het dagelijks bestuur van de provincie Gelderland moet uitleg geven over mogelijke overtreding van de regels voor staatssteun bij het uitkopen van boerenbedrijven. De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, D66 en SP hebben hierover een spoeddebat op de agenda gezet voor de Statenvergadering van 18 december. De vier partijen willen van het college horen waarom zowel de betreffende boeren als de Provinciale Staten in 2023 niet zijn ingelicht toen bleek dat de Europese Commissie de uitkoopregeling als onrechtmatig zou kunnen zien. "De reputatie van de provincie als betrouwbare kooppartner staat onder druk", aldus de oppositie.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State (RvS) heeft "grote zorgen" over de gevolgen van asielvoorstellen van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) voor de rechtspraak. Het gaat om de asielnoodmaatregelenwet en de Wet tweestatusstelsel.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Reinette Klever (PVV, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) leidt begin februari een handelsmissie naar Saudi-Arabië. Het streng islamitische koninkrijk biedt "zakelijke kansen voor Nederlandse bedrijven", volgens de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitie en de christelijke oppositiepartijen praten maandagmiddag verder over de onderwijsbegroting, en manieren om bezuinigingen daarop te verzachten. Een definitief akkoord valt evenwel nog niet te verwachten, ook omdat PVV-leider Geert Wilders nog in Israël is voor een bezoek.
1 dag geledenEIJSDEN (ANP) - Asielminister Marjolein Faber bestrijdt dat de inzet op grenscontroles een symboolmaatregel is. "Ik zie het helemaal niet als symboolpolitiek." De bewindsvrouw wijst vooral op het bredere "mandaat" dat de Koninklijke Marechaussee heeft gekregen om "efficiënter te gaan werken". Extra marechaussees worden niet ingezet.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De financieel specialisten van de coalitiepartijen praten met hun collega's uit het oppositieverbond van CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 over geld om een deel van de onderwijsbezuinigingen tegen te houden. Vrijdag bleek dat de partijen het over de onderwijsbegroting zo goed als eens zijn, de vraag is alleen waar het geld vandaan moet komen.
2 dagen geleden