Meldingen van discriminatie in Amsterdam dit jaar verdubbeld
AMSTERDAM (ANP) - Het aantal meldingen van discriminatie in de regio Amsterdam is dit jaar verdubbeld ten opzichte van 2023, blijkt uit nieuwe cijfers van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam. Bij het meldpunt zijn tot half december meer dan 1900 meldingen van discriminatie binnengekomen. In 2023 werd er in totaal 862 keer melding gemaakt van discriminatie in en om de hoofdstad.
Bestuursvoorzitter van het meldpunt Dennis Boutkan is "geschrokken van deze verdubbeling, maar niet verrast". "Discriminatie is verwerpelijk en werkt als een splijtzwam", aldus Boutkan. "De onrust en polarisatie in de samenleving zien we direct terug in de cijfers." Daarnaast blijkt uit de cijfers dat inwoners van de regio Amsterdam het meldpunt steeds beter weten te vinden. Het meldpunt heeft naar eigen zeggen het afgelopen jaar hard gewerkt aan onder meer de vind- en zichtbaarheid, bijvoorbeeld door "gerichte campagnes en lokale samenwerkingen".
"De stijging van het aantal meldingen toont dat inwoners ons zien als een luisterend oor en als een betrouwbare plek om discriminatie te melden. We ondersteunen melders waar mogelijk bij het zoeken naar passende oplossingen", zegt directeur van het meldpunt Jerrol Marten. Het verwerken van alle meldingen, het plannen van afspraken en het bieden van begeleiding vraagt veel van de organisatiecapaciteit, stelt Marten. "De druk op ons meldpunt is fors toegenomen. We doen er alles aan om aan deze groeiende vraag te blijven voldoen. Hiervoor hebben we de blijvende ondersteuning van de gemeenten in het algemeen en van gemeente Amsterdam in het bijzonder hard nodig."
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Pesten, intimideren of bedreigen: 6 procent van de mensen van 16 jaar en ouder zei vorig jaar tegen het CBS dat ze recent te maken hadden gehad met psychisch geweld door naasten. Vrouwen werden iets vaker slachtoffer dan mannen: 7 versus 5 procent. Ook onder lhbtiqa+-personen werd psychisch geweld relatief vaak gemeld.
18 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft in een brief aan de Hebrew University in Jeruzalem het standpunt van een van haar instituten verdedigd dat regels heeft opgesteld voor het werken met Israëlische organisaties. In de brief van december schrijft KNAW-president Marileen Dogterom dat ze "ten stelligste" de bewering verwerpt dat er sprake is van discriminerend beleid.
34 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Vorig jaar traden 225 wethouders terug als gevolg van politieke vertrouwensbreuken, om persoonlijke of om gezondheidsredenen. Sinds het begin van het jaarlijkse wethoudersonderzoek van vakblad Binnenlands Bestuur in 2002 was dat aantal niet zo hoog.
37 minuten geledenDE BILT (ANP) - In een groot deel van Nederland geldt code geel voor dichte mist. Het KNMI heeft de mistwaarschuwing afgegeven voor alle provincies behalve Groningen, Drenthe en Flevoland. Ook in het Waddengebied geldt code geel niet.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Voor het eerst én voorlopig voor het laatst zitten woensdag twee Nederlanders aan het hoofd van de tafel met de legerchefs van de NAVO-landen. De leiding van het overleg met NAVO-topman Mark Rutte is in handen van diens vertrekkende militaire rechterhand, de Nederlandse admiraal Rob Bauer.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De zaakgelastigde van Venezuela wordt op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag ontboden. Minister Caspar Veldkamp wil opheldering over het besluit van het Zuid-Amerikaanse land om het aantal Nederlandse diplomaten daar te beperken tot drie.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma gaat deze week niet naar landbouwbeurs de Grüne Woche in Berlijn vanwege de uitbraak van mond-en-klauwzeer (MKZ) in de regio. Dat meldt haar ministerie. Staatssecretaris Jean Rummenie gaat wel.
11 uur geleden