Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Melbourne verlengt lockdown met nog eens zeven dagen

Melbourne verlengt lockdown met nog eens zeven dagen

MELBOURNE (ANP/AFP/RTR) - De lockdown in de Australische stad Melbourne is met nog eens zeven dagen verlengd. Dat hebben de autoriteiten in de deelstaat Victoria woensdag bekendgemaakt. Ze hopen hiermee een nieuw cluster van coronabesmettingen van de Kappa-variant, die als eerste werd geconstateerd in India, in te dammen.

"We hebben nu zestig gevallen en meer dan 350 plekken die mogelijk in aanraking zijn gekomen met het virus. We hebben te maken met een variant van het virus, die zich sneller verspreidt en besmettelijker is dan we ooit hebben geregistreerd", zei premier James Merlino van Victoria.

De lockdown voor de vijf miljoen inwoners van de tweede grootste stad van Australië zou aanvankelijk donderdag om middernacht zijn afgelopen, maar is met een week verlengd. De inwoners mogen alleen voor essentiële zaken het huis uit. Het is inmiddels de vierde keer dat de inwoners van Melbourne in lockdown moeten sinds het begin van de pandemie.

Exploderen

"Als we het virus zijn gang laten gaan, dan zal het exploderen", zei Merlino woensdag. "Deze variant wordt dan oncontroleerbaar en mensen zullen sterven. Niemand wil een herhaling van afgelopen winter."

Daarmee refereerde hij aan een van de strengste lockdowns die in de deelstaat Victoria werd ingevoerd tijdens de tweede coronagolf. Er stierven toen meer dan 800 mensen, bijna 90 procent van alle dodelijke slachtoffers in Australië sinds de pandemie begon. Door strenge regels over afstand houden en grensrestricties heeft Australië de coronabesmettingen vaak vroeg kunnen onderdrukken. In totaal waren er 30.100 besmettingen en overleden er 910 inwoners aan de gevolgen van het virus.

Meer uit Buitenland

G7-landen komen met invoerbeperkingen voor Russische diamanten

WASHINGTON (ANP) - De landen die samenwerken in de G7 gaan het moeilijker maken om vanuit Rusland diamanten in te voeren. De maatregel gaat vanaf het nieuwe jaar gelden voor alle "niet-industriële diamanten die gewonnen, verwerkt of geproduceerd" zijn in Rusland. Later vallen ook Russische diamanten die verwerkt zijn in andere landen onder de regel, staat in een verklaring van de G7.

42 minuten geleden
Voortgang op de klimaattop: onderhandelaars zitten in loopgraven

DUBAI (ANP) - Landen liggen na een week op de klimaattop in Dubai nog ver van elkaar af, zeker als het gaat om het uitfaseren van fossiele brandstoffen. Dat signaleren onderzoeker Sylvia Karlsson-Vinkhuyzen van Wageningen University (WUR) en beleidsadviseur Hilde Stroot van Oxfam Novib woensdag. "Na een goed begin van de top is het nu heel ingewikkeld", zegt Karlsson-Vinkhuyzen. "De partijen lijken in loopgraven te zitten en komen nog niet dichter bij elkaar."

1 uur geleden
Organisatie: nederzettingen Oost-Jeruzalem uitgebreid

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische autoriteiten hebben volgens de organisatie Peace Now de bouw van honderden woningen in het bezette Oost-Jeruzalem goedgekeurd. Dat zou een uitbreiding van de omstreden nederzettingen betekenen. "Als er geen oorlog had gewoed, zou dit een hoop reuring opgeleverd hebben", zegt Hagit Ofran van de Israëlische organisatie.

1 uur geleden
Biden: als Poetin Oekraïne inneemt, stopt hij daar niet

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat "als Poetin Oekraïne inneemt, hij daar niet zal stoppen". Volgens Biden zal Rusland na winst in Oekraïne mogelijk een NAVO-lid aanvallen "en zullen Amerikaanse soldaten met Russische soldaten moeten vechten".

1 uur geleden
Zelensky aan G7: Rusland rekent erop dat steun Oekraïne instort

KYIV (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt dat Rusland erop rekent dat westerse steun aan Oekraïne instort. Hij waarschuwde voor dat scenario tijdens een virtuele meeting met de leiders van de G7, een groep van zeven industrielanden waaronder de Verenigde Staten.

2 uur geleden
VN-chef geeft Veiligheidsraad zeldzame waarschuwing over Gaza

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties heeft bij de VN-Veiligheidsraad een waarschuwing afgegeven over de situatie in Gaza. Daarvoor maakte hij gebruik van een artikel uit het handvest van de organisatie dat zelden wordt aangehaald. Guterres heeft de Veiligheidsraad laten weten dat hij de oorlog tussen Israël en Hamas ziet als een bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid.

2 uur geleden
Biden belooft Kyiv 175 miljoen in afwachting van miljardenpakket

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat aankondigen dat hij 175 miljoen dollar (162 miljoen euro) vrijmaakt voor extra militaire steun aan Oekraïne, meldt een Amerikaanse overheidsbron. De belofte doet hij in afwachting van een miljardenpakket dat door het Congres moet worden goedgekeurd.

2 uur geleden