Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Melbourne heropent langzaam na maandenlange lockdown

Melbourne heropent langzaam na maandenlange lockdown

MELBOURNE (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Australische staat Victoria, de economische motor van het continent, begint maandag om middernacht met het langzaam verlichten van de lockdownmaatregelen die maandenlang van kracht zijn geweest.

Mensen mogen weer golfen en tennissen, kunnen naar de kapper en worden verlost van het strenge regiem dat in twee perioden in het voor- en najaar meer dan 100 dagen duurde. De 5 miljoen inwoners van de hoofdstad Melbourne moesten van maart tot mei en van augustus tot oktober zo veel mogelijk thuis te blijven. Ze mogen weer in een straal van maximaal 25 kilometer van hun huis verblijven en zijn niet meer gebonden aan de limiet van 2 uur om buiten te sporten. Ook mogen maximaal tien mensen uit twee huishoudens in de buitenlucht samenkomen.

Na 1 november zullen ook de cafés en restaurants opengaan, net als de niet-essentiële winkels. Buiten Melbourne, waar minder besmettingen waren, zijn de maatregelen al gedeeltelijk opgeheven.

Recessie

"Deze lockdowns zijn gepaard gegaan met pijn en schade, maar de strategie werkt", zei premier Daniel Andrews van de staat Victoria zondag. De deelstaat is verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van het bruto nationaal product van Australië. Door de beperkingen is het land voor het eerst in dertig jaar in een recessie terechtgekomen.

Hij verdedigde de maatregelen door te wijzen op de coronacijfers elders in de wereld. Volgens Andrews hadden Australië en het Verenigd Koninkrijk in augustus een vergelijkbaar aantal besmettingsgevallen. "Vandaag zijn in Victoria twee nieuwe besmettingen geconstateerd, in het Verenigd Koninkrijk 16.171", zei de premier. "Terwijl wij onze beperkingen verlichten, moeten zij hun maatregelen aanscherpen."

Zomer

Bovendien is op het zuidelijk halfrond de winter voorbij en de zomer in zicht.

In Victoria zijn 816 mensen gestorven als gevolg van Covid-19, meer dan 90 procent van alle coronaslachtoffers in Australië. Er zijn 27.300 besmettingsgevallen geconstateerd, een fractie van het aantal in veel andere landen.

Meer uit Buitenland

Vracht van eerste graanschip uit Oekraïne geweigerd door koper

ISTANBUL (ANP/RTR) - De Razoni, het eerste schip dat sinds de Russische invasie een Oekraïense haven verliet onder een door de VN en Turkije bemiddeld akkoord, is op zoek naar een andere haven om zijn graanvracht te lossen. Het schip wordt daartoe gedwongen omdat de Libanese koper de lading weigert, nu die meer dan vijf maanden te laat geleverd is.

3 uur geleden
VS steunen Oekraïense overheidsfinanciën met 4,5 miljard dollar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten sturen de Oekraïense regering nog eens 4,5 miljard dollar, waardoor de totale Amerikaanse begrotingssteun aan het land sinds de Russische invasie in februari op 8,5 miljard dollar komt, meldt het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID).

5 uur geleden
Twee verdachten doden zwarte man VS krijgen levenslang

BRUNSWICK (ANP/RTR) - Een federale rechter in de Amerikaanse staat Georgia heeft Travis McMichael en zijn vader Gregory McMichael tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor het plegen van de moord op Ahmaud Arbery in 2020. Arbery, een zwarte man, werd neergeschoten toen hij door een grotendeels witte wijk jogde.

6 uur geleden
Rusland wil atoomwaakhond toelaten tot kerncentrale Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland wil de internationale atoomwaakhond IAEA toelaten tot de veroverde Oekraïense kerncentrale Zaporizja, de grootste van Europa. De Russen zijn klaar om een ​​bezoek van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie mogelijk te maken, aldus het Russische persbureau RIA Novosti.

7 uur geleden
VS en EU willen snel akkoord met Iran in atoomoverleg

WENEN/TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten en de Europese Unie willen dat er snel een akkoord komt in het atoomoverleg met Iran. Iran zei maandag dat een akkoord nog ver weg is en dat er meer gesproken moet worden.

7 uur geleden
Duitse oud-kanselier Schröder mag lid blijven van regeringspartij

HANNOVER (ANP) - De Duitse regeringspartij SPD gaat het lidmaatschap van oud-bondskanselier Gerhard Schröder niet beëindigen vanwege diens vriendschap met de Russische president Vladimir Poetin en banden met Russische staatsenergiebedrijven. Er is volgens een arbitragecommissie geen bewijs dat er partijregels zijn overtreden, melden Duitse media.

10 uur geleden
Komende dagen ook erg warm in landen om ons heen

DEN HAAG (ANP) - Niet alleen in Nederland wordt het de komende dagen warm, ook in de nabijgelegen landen wordt het behoorlijk heet. Duitsland krijgt volgens Weeronline te maken met vergelijkbare temperaturen van 30 tot 33 graden. In Frankrijk wordt het nog een stuk heter.

11 uur geleden