Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meijer reist rond door turnland met moeilijke boodschap

Meijer reist rond door turnland met moeilijke boodschap

OISTERWIJK (ANP) - In zijn rondgang langs turnverenigingen treft Mark Meijer deze week een hoop emotie. "En ik begrijp dat ook", zegt de technisch directeur van gymnastiekbond KNGU, die vorige week met het bestuur van de bond het topsportprogramma van de vrouwen stillegde. Het was een gevolg van de schuldbekentenis van turncoach Gerrit Beltman. Maar vooral ook van nieuwe getuigenissen over fysieke en geestelijke mishandeling door turntrainers die nu nog in dienst zijn van de KNGU of betrokken zijn bij het olympisch project.

Dinsdag bezocht Meijer PAX Haarlemmermeer en Turnz in Amsterdam. Bij die eerste vereniging traint Eythora Thorsdottir onder Patrick Kiens, een van de coaches - naast bondscoach Gerben Wiersma en bondstrainer Vincent Wevers - die in de beschuldigingen wordt genoemd. Bij Turnz wordt Oranje-turnster Sanna Veerman begeleid door Wolther Kooistra, een coach die zeker niet bekend staat om zijn harde aanpak.

Wiersma en Wevers mogen zo lang er een onafhankelijk onderzoek loopt hun functie niet meer uitoefenen. Zo bepaalde hun werkgever KNGU vorige week. Over de andere coaches die betrokken zijn bij het topsportprogramma - naast Kiens en Kooistra ook Nico Zijp (Flik-Flak Den Bosch) en Frank Louter (TON Almelo) - heeft de bond geen zeggenschap. Meijer verzocht de betreffende verenigingen ook hen voorlopig hun werkzaamheden te laten staken. "We willen een onafhankelijk onderzoek, waarbij we iedereen met slechte ervaringen verzoeken zich te melden", vertelt Meijer. "Als we zo de situatie rond de technische staf van de KNGU willen evalueren, dan zou je ook die vier clubcoaches even 'on hold' moeten zetten."

Met die boodschap reist Meijer, die zijn vakantie vorige week noodgedwongen moest afbreken, door het land waar hij niet altijd enthousiast ontvangen wordt. "Ik begrijp dat. Het is ongelooflijk lastig, voor de sporters en de betroffen coaches. Zeker als het gaat om coaches over wie nu in ieder geval in de openbaarheid niet negatief is gesproken."

Ondertussen sprak de in Oisterwijk woonachtige Meijer met sporters die bang zijn dat hun olympische missie in het gedrang komt. In Heerenveen is inmiddels de tijdelijke oplossing dat onder anderen Sanne en Lieke Wevers trainen onder José van der Veen, al clubtrainer in Heerenveen, en KNGU-coach Janneke Wiersma, de vrouw van de bondscoach. Olympisch kampioene Sanne Wevers klaagde desondanks op Instagram dat haar het werken "onmogelijk" wordt gemaakt. Meijer: "We zoeken naar een goede oplossing. Daarvoor ben ik nu overal aan het sparren en ga ik vrijdag, met alles wat ik dan gehoord heb, met vertegenwoordigers van de clubbesturen in gesprek. Het brengt een hoop emotie met zich mee. Ik snap dat het niet zo maar iets is wat ik vraag. Maar dit is volgens ons wel nodig."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Sport

Opnieuw boetes voor wielerploeg Jumbo-Visma in Tour

LA PLANCHE DES BELLES FILLES (ANP/BELGA) - De Nederlandse wielerploeg Jumbo-Visma heeft zaterdag na afloop van de dramatisch verlopen tijdrit in de Tour de France een boete van 4000 Zwitserse frank (circa 3700 euro) gekregen wegens inbreuk op de UCI-regels wat betreft het gebruik van de regenboogsymbolen.

1 uur geleden
Van Aert keek met pijn in zijn ogen naar verliezende Roglic

LA PLANCHE DES BELLES FILLES (ANP) - Wout van Aert finishte zaterdag als vierde in de tijdrit van de Tour, maar dat deed er na afloop niet toe. Zijn kopman Primoz Roglic verspeelde de eindzege in de Tour aan Tadej Pogacar. "Ik ben enorm teleurgesteld", zei de Belg van Jumbo-Visma na afloop. "Ik zag op tv hoe Primoz draaide. Het deed pijn aan mijn ogen om hem zo te zien." Van Aert reed de hele Tour in dienst van de Sloveen maar won ook twee ritten. "Dit hadden we totaal niet verwacht. We hebben hier drie weken naartoe gewerkt en we verliezen de Tour."

4 uur geleden
Zege Schippers op 100 meter bij Gouden Spike in Leiden

LEIDEN (ANP) - Dafne Schippers heeft bij het atletiekevenement de Gouden Spike in Leiden de 100 meter gewonnen. De Utrechtse sprintster zegevierde in een tijd van 11,47 seconden. De Britse Kristal Awuah eindigde als tweede in 11,59. Lianne van Krieken en Kadene Vassell liepen de derde tijd: 11,98.

4 uur geleden
Roglic na verlies gele trui: alles gegeven

LA PLANCHE DES BELLES FILLES (ANP) - Primoz Roglic had zijn emoties, nadat hij zaterdag op de voorlaatste dag van de Tour de France de gele trui verspeelde, zijn emoties nog redelijk onder controle. "Ik kon gewoon niet harder. Het was niet genoeg", zei de Sloveens kopman, die de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma de Tourzege zou gaan bezorgen.

4 uur geleden
Dumoulin na debacle voor Jumbo-Visma in Tour: flinke klap

LA PLANCHE DES BELLES FILLES (ANP) - "Dit zagen we niet aankomen." Tom Dumoulin was net als vele Tourvolgers verbluft met de afloop van de 20e en voorlaatste etappe van de Tour de France. Niet zijn kopman Primoz Roglic maar diens jonge landgenoot Tadej Pogacar gaat de Tour de France winnen na een spectaculaire zege in de individuele tijdrit. De rouw was groot bij team Jumbo-Visma. "Hier hadden we geen rekening mee gehouden, dit is een flinke klap", zei Dumoulin, die zelf goed was voor de tweede tijd.

4 uur geleden
Tourwinnaar Pogacar denkt dat hij droomt

LA PLANCHE DES BELLES FILLES (ANP) - Tadej Pogacar was zaterdag met stomheid geslagen. De nog net 21-jarige renner van UAE Team Emirates had in de individuele tijdrit van de Tour de France zo huisgehouden dat hij zich, met alleen nog een ritje voor de vorm naar Parijs, de winnaar van de Tour de France mag noemen. "Ik weet het niet. Ik denk dat ik droom", zei de Sloveen, die zijn landgenoot Primoz Roglic op de voorlaatste dag uit de gele trui reed.

5 uur geleden
Roglic verliest op voorlaatste dag Tourzege aan Pogacar

LA PLANCHE DES BELLES FILLES (ANP) - De strijd om de gele trui in de Tour de France heeft op de voorlaatste dag een dramatische wending gekregen. Niet de Sloveen Primoz Roglic van Jumbo-Visma maar zijn jonge landgenoot Tadej Pogacar gaat de Ronde van Frankrijk winnen. De kopman van UAE Team Emirates maakte in de individuele tijdrit zijn achterstand van 57 seconden in het algemeen klassement ruimschoots goed.

5 uur geleden