Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Megastallen branden vaker af dan reguliere stallen

Megastallen branden vaker af dan reguliere stallen

DEN HAAG (ANP) - Megastallen gaan veel vaker in vlammen op dan reguliere stallen. Het aantal stalbranden is de afgelopen acht jaar fors toegenomen. Meer dan een miljoen dieren kwamen daarbij om, blijkt uit onderzoek van Investico.

Het Platform voor onderzoeksjournalistiek komt tot de conclusies op basis van een overzicht van alle stalbranden sinds 2012. Eén op de 32 megastallen voor kippen en varkens brandde de afgelopen drie jaar af. Bij gewone stallen was dat één op de 323.

Megavarkensstallen (volgens Investico stallen met meer dan 7500 vleesvarkens) werden ruim zeven keer vaker getroffen door een dodelijke brand dan gewone stallen, megakippenstallen (220.000 vleeskuikens of meer) zelfs ruim twaalf keer vaker. Branden eisen steeds meer slachtoffers: de afgelopen vier jaar kwamen ruim drie keer zoveel kippen, varkens en runderen om als in de vier jaar daarvoor.

Eisen

De brandveiligheidseisen voor megastallen lijken volgens Investico achter te blijven bij de toenemende intensivering van de veehouderij. In 2012 stelde de overheid de commissie Brandveilige Veestallen in, met als doel het aantal branden fors te verminderen.

Volgens die commissie, waarin naast de overheid ook agrarische belangenvereniging LTO, de Dierenbescherming, Brandweer Nederland en het Verbond van Verzekeraars zitten, waren er afgelopen jaar 41 stalbranden. Dat is een daling ten opzichte van 2018, maar bijna een verdubbeling ten opzichte van 2012.

Boerenorganisaties stellen dat knaagdieren vaak stalbranden veroorzaken, omdat ze kabels doorknagen en zo voor kortsluiting zouden zorgen. Volgens verzekeraar Achmea (Interpolis) is dat echter nooit aangetoond.

Meer uit Binnenland

Onderzoek: waterstof opslaan in zoutholtes mogelijk maar lastig

DEN HAAG (ANP) - Het is technisch mogelijk om waterstof op te slaan in zogeheten zoutcavernes in Nederland. Dat concluderen onderzoekers van het Kennisprogramma Effecten Mijnbouw. Ze plaatsen er wel een flinke kanttekening bij: om risico's zo klein mogelijk te houden, moeten "veel preventieve en correctieve maatregelen" worden genomen en is per locatie onderzoek nodig.

12 minuten geleden
Iran ontbiedt Nederlandse ambassadeur om claims raketleveringen

TEHERAN (ANP/RTR) - De Nederlandse ambassadeur in Teheran is ontboden door het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, meldt de Iraanse justitiewebsite Mizan. Hij moest zich net als zijn collega's uit Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk melden om uitleg te geven over beschuldigingen dat Iran ballistische raketten zou hebben geleverd aan Rusland.

3 uur geleden
Ceremonie voor nationale start 80 jaar vrijheid begonnen in Mesch

MESCH (ANP) - Het herdenkingsjaar 80 jaar vrijheid is van start gegaan in het Zuid-Limburgse Mesch. Dat kerkdorp werd op 12 september 1944 als eerste plaats in Nederland bevrijd van de Duitse bezetting.

4 uur geleden
Handvol mensen verzamelt zich in Mesch voor 80 jaar vrijheid

MESCH (ANP) - Een klein aantal mensen heeft zich ondanks regen verzameld langs de hekken in het Zuid-Limburgse Mesch waar straks de nationale start van tachtig jaar vrijheid is. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn bij de plechtigheid aanwezig en maken daarna een rondgang door het kerkdorp. Langs de hekken kunnen toeschouwers een glimp van het koningspaar opvangen.

4 uur geleden
Applaus voor Aboutaleb bij begin laatste raadsvergadering

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is donderdag aan het begin van de laatste reguliere vergadering van de gemeenteraad die hij voorzit, door de aanwezigen verrast met een staande ovatie. Aboutaleb (63), die officieel op 1 oktober vertrekt uit Rotterdam, was sinds zijn aantreden als burgemeester in januari 2009 in zijn functie ook automatisch voorzitter van de raad en verantwoordelijk voor de openbare orde in zijn stad.

5 uur geleden
AVROTROS heeft langer nodig voor besluit tot songfestivaldeelname

HILVERSUM (ANP) - AVROTROS krijgt langer de tijd om te besluiten over deelname aan het Eurovisie Songfestival van volgend jaar. De omroep krijgt van songfestivalorganisator European Broadcasting Union (EBU) uitstel tot 1 november, heeft een woordvoerder van AVROTROS aan het ANP gemeld.

6 uur geleden
Oud-voetballer Ronnie S. verdacht van handel in 2200 kilo cocaïne

BREDA (ANP) - Het Openbaar Ministerie verdenkt voormalig profvoetballer Ronnie S. (40) van de handel in cocaïne en witwassen. In de rechtbank in Breda somde de officier van justitie donderdag de verdenkingen op, waarbij het opgeteld gaat om 2217 kilo cocaïne. S. was niet in de rechtbank aanwezig.

7 uur geleden