
Meevaller Heijmans in zaak rond opzeggen contract door TenneT
DEN HAAG (ANP) - Bouwbedrijf Heijmans hoeft mogelijk toch geen schadevergoeding te betalen vanwege het door TenneT opgezegde contract voor de bouw van nieuwe Wintrack II-hoogspanningsmasten. Daarmee valt mogelijk het overgrote deel van een voorziening van 34 miljoen euro vrij, die Heijmans eerder uit voorzorg nam voor de kwestie. De zaak wordt in hoger beroep nog behandeld.
Uit een tussenvonnis in de arbitragezaak bleek in mei vorig jaar dat TenneT rechtmatig handelde toen het contract met het consortium van Heijmans en het Duitse bedrijf Europoles werd verscheurd. Uit een nieuw oordeel van de Raad van Arbitrage in Bouwgeschillen komt naar voren dat Heijmans echter geen termijnbedragen aan TenneT hoeft terug te betalen. Daarnaast moet TenneT een deel van het niet betaalde werk alsnog vergoeden.
TenneT gunde in 2018 het contract voor de masten aan Heijmans. Volgens de bouwer was er een verschil van inzicht over het project. TenneT liet destijds in een verklaring weten dat het consortium van Heijmans en Europoles niet aan de contractuele verplichtingen voldeed rond kwaliteit en de gestelde datum van inbedrijfname. TenneT zei eerder dat de kwestie voor een vertraging van drie jaar heeft gezorgd bij de oplevering van de masten. Voor die schade zal Heijmans volgens de netbeheerder moeten opdraaien.
Contract
Het contract had een waarde van 250 miljoen euro met een looptijd van vier jaar. Daarbij was Heijmans goed voor een belang van 60 procent in het samenwerkingsverband en kreeg Europoles de rest. De nieuwe masten moesten komen op de geplande hoogspanningstracés Eemshaven-Vierverlaten en Borssele-Rilland. Heijmans had de verantwoordelijkheid voor de constructie van de funderingen en Europoles voor de masten.
Een zegsvrouw van TenneT zegt vooral blij te zijn dat in het tussenvonnis nu is bevestigd dat de netbeheerder bij het opzeggen van het contract juist heeft gehandeld. Volgens haar heeft de Raad van Arbitrage in Bouwgeschillen bepaald dat er nu geen uitspraak over de verdere afhandeling volgt. Dat betekent concreet dat er nu geen uitspraak is gedaan over of Heijmans moet betalen of niet, maar dat dit later wordt bepaald.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Er lijkt definitief een einde te komen aan de failliete interieurwinkelketen CASA in Nederland. Bij curator Bart Louwerier hebben zich nog geen serieuze kandidaten gemeld voor een doorstart. Donderdag is de faillissementsuitverkoop begonnen in achttien winkels, die zo'n vier weken duurt.
33 minuten geledenKADOMA (ANP) - Bij het Japanse elektronica- en techbedrijf Panasonic verdwijnen wereldwijd 10.000 banen. Het concern wil wereldwijd zijn "personeelsbestand optimaliseren", maakte de fabrikant van camera's, televisies en batterijen voor elektrische auto's vrijdag bekend. Bij Panasonic werken ongeveer 207.000 mensen.
40 minuten geledenNEW YORK (ANP/AFP) - De oprichter en voormalig topman van de failliete cryptobank Celsius Alexander Mashinsky is veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Hij had in december schuld bekend aan beleggingsfraude. De straf werd opgelegd door een rechter in New York en behoort tot een van de langste straffen die voortkomen uit de ineenstorting van de cryptomarkten in 2022.
1 uur geledenLONDEN (ANP) - International Airlines Group (IAG) bevestigt voor miljarden dollars aan vliegtuigen te kopen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Daarnaast bestelt het moederbedrijf van British Airways nieuwe Airbus-vliegtuigen. Donderdag meldde de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick al dat een Brits bedrijf voor 10 miljard dollar aan Amerikaanse vliegtuigen zou kopen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Brunel behoorde vrijdag tot de verliezers op het Damrak. De detacheerder zag de omzet en winst dalen in het eerste kwartaal. Topman Peter de Laat sprak van een "uitdagend kwartaal". De toenemende geopolitieke onzekerheid en de verslechterende economische omstandigheden zorgden volgens hem voor vertragingen bij de start van nieuwe projecten door klanten. Die stelden daardoor voor het eerst in twee jaar aanwervingen uit. Het aandeel werd ruim 7 procent lager gezet.
1 uur geledenDUBAI (ANP) - De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase koopt voor 2,9 miljard dollar (2,6 miljard euro) Deribit, een in Nederland opgericht handelsplatform voor derivaten van cryptomunten. Coinbase verwacht dat de handel in bijvoorbeeld opties en termijncontracten voor bitcoins en andere digitale munten de komende jaren flink zal groeien. Door Deribit te kopen vergroten de Amerikanen hun positie op die markt buiten de VS.
2 uur geledenROERMOND (ANP) - Het Nederlandse funderingsbedrijf Sif houdt vast aan zijn winstverwachting voor dit jaar, ondanks dat een groot offshorewindproject in de Verenigde Staten is gepauzeerd. Sif maakt de funderingen voor de windmolens op zee van het project Empire Wind, voor de kust van de staat New York. Vorige maand legde de regering-Trump het project stil.
3 uur geleden