
Meevaller Heijmans in zaak rond opzeggen contract door TenneT
DEN HAAG (ANP) - Bouwbedrijf Heijmans hoeft mogelijk toch geen schadevergoeding te betalen vanwege het door TenneT opgezegde contract voor de bouw van nieuwe Wintrack II-hoogspanningsmasten. Daarmee valt mogelijk het overgrote deel van een voorziening van 34 miljoen euro vrij, die Heijmans eerder uit voorzorg nam voor de kwestie. De zaak wordt in hoger beroep nog behandeld.
Uit een tussenvonnis in de arbitragezaak bleek in mei vorig jaar dat TenneT rechtmatig handelde toen het contract met het consortium van Heijmans en het Duitse bedrijf Europoles werd verscheurd. Uit een nieuw oordeel van de Raad van Arbitrage in Bouwgeschillen komt naar voren dat Heijmans echter geen termijnbedragen aan TenneT hoeft terug te betalen. Daarnaast moet TenneT een deel van het niet betaalde werk alsnog vergoeden.
TenneT gunde in 2018 het contract voor de masten aan Heijmans. Volgens de bouwer was er een verschil van inzicht over het project. TenneT liet destijds in een verklaring weten dat het consortium van Heijmans en Europoles niet aan de contractuele verplichtingen voldeed rond kwaliteit en de gestelde datum van inbedrijfname. TenneT zei eerder dat de kwestie voor een vertraging van drie jaar heeft gezorgd bij de oplevering van de masten. Voor die schade zal Heijmans volgens de netbeheerder moeten opdraaien.
Contract
Het contract had een waarde van 250 miljoen euro met een looptijd van vier jaar. Daarbij was Heijmans goed voor een belang van 60 procent in het samenwerkingsverband en kreeg Europoles de rest. De nieuwe masten moesten komen op de geplande hoogspanningstracés Eemshaven-Vierverlaten en Borssele-Rilland. Heijmans had de verantwoordelijkheid voor de constructie van de funderingen en Europoles voor de masten.
Een zegsvrouw van TenneT zegt vooral blij te zijn dat in het tussenvonnis nu is bevestigd dat de netbeheerder bij het opzeggen van het contract juist heeft gehandeld. Volgens haar heeft de Raad van Arbitrage in Bouwgeschillen bepaald dat er nu geen uitspraak over de verdere afhandeling volgt. Dat betekent concreet dat er nu geen uitspraak is gedaan over of Heijmans moet betalen of niet, maar dat dit later wordt bepaald.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien, na de nieuwe recordstanden van een dag eerder. Beleggers leken te zijn geschrokken van een artikel in de Financial Times. Ingewijden zeiden tegen de krant dat Donald Trump aandringt op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent op goederen uit de Europese Unie.
2 uur geledenMENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Meta Platforms, het moederbedrijf van onder meer Facebook en Instagram, zal de gedragscode voor AI-systemen van de Europese Commissie niet ondertekenen. Dit meldt de directeur voor internationale aangelegenheden bij Meta, Joel Kaplan, op het socialemediaplatform LinkedIn.
3 uur geledenGORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft het Openbaar Ministerie (OM) verzocht af te zien van vervolging van een verdenking in een strafzaak tegen het bedrijf. Het gaat om de verdenking dat Damen sanctiemaatregelen tegen Rusland zou hebben overtreden. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het FD.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump dringt aan op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent voor de Europese Unie. Daarmee heeft hij zijn eisen in handelsgesprekken opgeschroefd, melden ingewijden aan de Financial Times (FT).
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag met een kleine min geëindigd. Met name de koers van ASML drukte de stemming in de hoofdindex op het Damrak. De chipmachinemaker uit Veldhoven zakte 2,6 procent.
6 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Meer dan 100.000 aanvragen voor het Tijdelijk Noodfonds Energie zijn al goedgekeurd. Het fonds verwachtte al ongeveer zoveel huishoudens te kunnen helpen met de energierekening, nadat 224.000 aanvragen waren ingediend. Een op de tien aanvragen moet nog worden beoordeeld en worden mogelijk ook goedgekeurd.
7 uur geledenRIJSWIJK (ANP) - Alexander Pechtold stopt op 1 januari als voorzitter van de raad van commissarissen van de Nederlandse Loterij. De voormalig leider van D66 ziet het niet zitten om de functie te combineren met zijn nieuwe baan als burgemeester van Delft, waar hij in september mee begint. Dat meldt de Nederlandse Loterij, bekend van onder meer Staatsloterij en TOTO.
8 uur geleden