Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meeste Nederlandse groente en fruit in supermarkt 'PlanetProof'

Meeste Nederlandse groente en fruit in supermarkt 'PlanetProof'

AMSTERDAM (ANP) - Het aanbod van groente, fruit en aardappelen in de meeste Nederlandse supermarkten heeft een duurzaamheidsslag gemaakt. Groente, fruit en aardappelen die in Nederland zijn geteeld, voldoen in bijna alle supermarkten aan de regels van het keurmerk 'On the way to PlanetProof'. Die conclusie trekt Greenpeace na onderzoek onder supermarkten en telers.

Het keurmerk eist onder meer dat telers het gebruik van bestrijdingsmiddelen drastisch verminderen. Volgens Greenpeace kunnen ze met de helft minder van die middelen dezelfde opbrengst produceren. De milieuorganisatie toonde zich eerder kritisch over PlanetProof, maar beschouwt het inmiddels als "een belangrijke tussenstap naar biologische teelt". De meeste supermarkten gingen in 2018 met het keurmerk in zee.

Greenpeace plaatst wel kanttekeningen. Zo ziet het ernaar uit dat telers onvoldoende worden gecompenseerd voor de extra kosten die ze maken om aan de criteria van het keurmerk te voldoen. De meeste supermarkten zeggen een meerprijs te betalen, maar uit een peiling onder 137 telers blijkt dat zij die vaak te laag vinden.

Positief is Greenpeace op dit punt over HAK, dat telers 10 procent meer betaalt voor PlanetProof-rode kool en 30 procent meer voor PlanetProof-spinazie. Ook de aardappelcoöperaties Nedato en Agrico doen het goed: zij betalen telers die volgens de regels van het keurmerk werken duizend euro extra per hectare.

Van de grote ketens doet alleen marktleider Albert Heijn niet mee aan het keurmerk. AH stelt zelf eisen aan telers om het aanbod te verduurzamen. De supermarkt heeft het grootste aanbod aan biologische producten, maar loopt volgens Greenpeace achter met het verduurzamen van het gangbare aanbod. Volgens de milieuorganisatie is dat in proefprojecten alleen gelukt met enkele producten, zoals aardbeien en tomaten.

Albert Heijn laat in een reactie weten dat ongeveer 85 procent van zijn Nederlandse leveranciers inmiddels een hoeveelheid bestrijdingsmiddelen gebruikt die in lijn is met de eis die PlanetProof hieraan stelt. De supermarkt voegt daaraan toe dat telers vorig jaar nog maar 9 bestrijdingsmiddelen gebruikten van een lijst van 27 middelen waarvan het gebruik moet worden ingeperkt. In 2016 waren dat er nog 13. Eind dit jaar wil AH de milieubelasting van alle telers inzichtelijk hebben, zodat die verder omlaag kan worden gebracht.

Meer uit Binnenland

Zorg Donny M. niet passend voordat hij Gino (9) vermoordde

DEN HAAG (ANP) - De zorg en ondersteuning voor Donny M. is "niet altijd passend geweest" voordat hij de 9-jarige Limburgse Gino ontvoerde en vermoordde. Dit komt naar voren uit onderzoek van het Toezicht Sociaal Domein, een samenwerking van meerdere inspecties. "Hoewel partijen meestal volgens richtlijnen en afspraken hebben gewerkt, is er toch verbetering nodig."

10 minuten geleden
Opnieuw explosie in Rotterdamse Eric Kropstraat, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - In de Eric Kropstraat in Rotterdam-Feijenoord is opnieuw een explosie geweest. Rond 03.15 uur ging een explosief af bij een ander portiek dan in de nacht van maandag op dinsdag, toen het ook al raak was. De politie meldt dat niemand gewond is geraakt.

35 minuten geleden
Vanaf vrijdag extra treinen naar Zandvoort vanwege zomerweer

ZANDVOORT (ANP) - Door het voorspelde zomerweer zet de NS vanaf vrijdag extra treinen in tussen Haarlem en Zandvoort. Volgens een woordvoerster rijden er vrijdag, zaterdag en zondag tussen 09.30 uur en 22.00 uur twee treinen per uur meer om alle badgasten te kunnen vervoeren.

37 minuten geleden
NS: ritten nieuwe intercity 'voorspoedig', wel probleem binnendeur

UTRECHT (ANP) - De 'generale repetitie' met de nieuwe intercitytrein verloopt voorspoedig, meldt de NS na zes weken aan ritten tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal. Er zijn wat problemen met bijvoorbeeld de binnendeuren van de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) opgedoken, maar die kunnen "voordat de treinen grootschalig worden ingezet" nog aangepast worden, zegt een programmamanager bij de NS.

1 uur geleden
Lichaamsdelen vermiste Nederlandse gevonden in Brazilië

RIO DE JANEIRO (ANP) - In de baai van Guanabara bij de Braziliaanse stad Rio de Janeiro zijn lichaamsdelen gevonden van de Nederlandse Britt Blom (36). Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt berichtgeving daarover van Braziliaanse media. Blom verdween in december vorig jaar op weg naar een feest, waar ze nooit aankwam. Wanneer de resten zijn gevonden is niet duidelijk.

2 uur geleden
Jongens (16, 19) verdacht van plannen terroristische aanslag

EINDHOVEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie onderzoekt de mogelijke betrokkenheid van twee jongens (16 en 19 jaar uit Eindhoven en Deventer) bij het voorbereiden van een terroristisch misdrijf in België. Hun aanhouding houdt verband met een zaak in België waar op 4 mei zeven verdachten werden opgepakt die mogelijk een terreuraanslag aan het plannen waren. Een woordvoerder van het Landelijk Parket van het OM bevestigt een verhaal met die strekking in het AD en zijn regiokranten.

2 uur geleden
Opnieuw explosie in Rotterdamse Eric Kropstraat, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - In de Eric Kropstraat in Rotterdam-Feijenoord is opnieuw een explosie geweest. Rond 03.15 uur ging een explosief af bij een ander portiek dan in de nacht van maandag op dinsdag, toen het ook al raak was. De politie meldt dat niemand gewond is geraakt.

6 uur geleden