Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meeste Nederlanders eten zonder tv en telefoon

Meeste Nederlanders eten zonder tv en telefoon

DEN HAAG (ANP) - De 'gemiddelde Nederlander' eet aan tafel, kookt meestal zelf en kijkt geen televisie en laat de telefoon voor wat hij is tijdens het avondeten. Dat beeld komt naar voren in een onderzoek dat het Voedingscentrum heeft laten doen onder een representatieve groep van ruim duizend mensen. Een kwart van de ondervraagden kijkt televisie tijdens het avondeten, 2 procent checkt naar eigen zeggen sociale media.

Een kleine meerderheid (52 procent) praat met gezelschap aan tafel, doorgaans de eigen partner of andere gezinsleden. Een op de vijf mensen zegt helemaal geen afleiding te hebben tijdens het eten. Tijdens het ontbijt wordt minder gepraat en is 12 procent met sociale media in de weer, tijdens de lunch 9 procent.

Het Voedingscentrum ziet diverse positieve ontwikkelingen. Zo gaf 23 procent van de ondervraagden aan tegenwoordig meer tijd aan de avondmaaltijd te besteden dan vijf jaar geleden. Een iets kleinere groep is meer tijd gaan besteden aan lunch (17 procent) en ontbijt (19 procent). En 60 procent zegt "vaak met veel aandacht te eten".

"Veel dingen gaan heel goed", zegt voedingsexpert Astrid Postma-Smeets. "Het is positief dat mensen de tijd willen nemen voor hun eten en dat ook doen. Met aandacht eten zorgt ervoor dat je beter voelt wanneer je genoeg hebt gegeten. De kans dat je meer eet dan je eigenlijk nodig hebt, is dan kleiner."

Met de avondmaaltijd wordt over het algemeen bewuster omgegaan dan met ontbijt of lunch. Heel lang dineren de meeste Nederlanders niet: gemiddeld nemen de ondervraagden 29 minuten de tijd voor hun avondeten. De lunch nuttigt de gemiddelde respondent in 21 minuten, voor het ontbijt trekt Jan Modaal een kwartier uit.

Volgens het Voedingscentrum vormen vooral 55-plussers een lichtend voorbeeld qua eetgewoonten: zij eten het vaakst zonder afleiding, nemen de tijd en koken het vaakst zelf.

Meer uit Binnenland

NAM kan omstreden oliewinning bij Schoonebeek hervatten

DEN HAAG (ANP) - Olie- en gasbedrijf NAM kan de oliewinning bij Schoonebeek (Drenthe) hervatten. Dat meldt demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw). Omwonenden en andere belanghebbenden hebben zes weken de tijd om te vertellen wat zij van dit ontwerpbesluit vinden.

7 minuten geleden
Boetebedrag op 1,5 miljoen euro voor te veel mensen in Ter Apel

TER APEL (ANP) - De boete die het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moet betalen als er meer dan 2000 mensen in het aanmeldcentrum in Ter Apel slapen, heeft een bedrag van 1,5 miljoen euro bereikt. Dit is het maximum dat is gesteld voor het totaal aan dwangsommen van 15.000 euro per overtreding. Het geld gaat naar de gemeente Westerwolde, waarbinnen Ter Apel ligt.

18 minuten geleden
China bestrijdt Nederlandse lezing van incident Oost-Chinese Zee

BEIJING (ANP/RTR) - Het Chinese ministerie van Defensie heeft een heel andere uitleg over een incident op de Oost-Chinese Zee dan Nederland afgelopen vrijdag presenteerde. Volgens Beijing was het niet China dat voor een "potentieel onveilige situatie" zorgde, maar juist de aanwezigheid van het Nederlandse schip verhoogde de spanning.

3 uur geleden
Helft van verdachten cybercrime is 25 jaar of jonger

DEN HAAG (ANP) - De helft van de verdachten van cybercrime, die in beeld zijn bij het Openbaar Ministerie en de politie, is 25 jaar of jonger. Het OM en de politie maken zich zorgen over het aandeel jonge verdachten van cybercrime. Dit melden ze in de eerste editie van het rapport Cybercrimebeleid Nederland 2024.

5 uur geleden
GroenLinks-PvdA grootste partij op Curaçao, Aruba en Sint-Maarten

WILLEMSTAD (ANP) - Op Curaçao is GroenLinks-PvdA de grote winnaar geworden bij de Europese Parlementsverkiezingen. In totaal zijn er 572 geldige stemmen uitgebracht. Daarvan gingen er 179 naar GroenLinks-PvdA, waarvan 87 naar de op Curaçao geboren Kenville Kleinmoedig. De VVD kreeg 86 stemmen, gevolgd door D66 (65) en de PVV (64).

5 uur geleden
Boete die COA aan Westerwolde betaalt, bereikt maximale bedrag

TER APEL (ANP) - De boete die het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moet betalen aan de gemeente Westerwolde bereikt dinsdag waarschijnlijk het maximale bedrag van 1,5 miljoen euro. Elke dag dat er meer dan 2000 mensen in het aanmeldcentrum in Ter Apel slapen, volgt een dwangsom van 15.000 euro.

7 uur geleden
GroenLinks-PvdA grote winnaar op Bonaire

KRALENDIJK (ANP) - Op Bonaire heeft GroenLinks-PvdA de meeste stemmen behaald in de verkiezingen voor het Europees Parlement. Dat heeft de waarnemend gezaghebber van Bonaire Reynolds 'Nolly' Oleana maandag (lokale tijd) bekendgemaakt.

7 uur geleden