Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meeste Nederlanders eten zonder tv en telefoon

Meeste Nederlanders eten zonder tv en telefoon

DEN HAAG (ANP) - De 'gemiddelde Nederlander' eet aan tafel, kookt meestal zelf en kijkt geen televisie en laat de telefoon voor wat hij is tijdens het avondeten. Dat beeld komt naar voren in een onderzoek dat het Voedingscentrum heeft laten doen onder een representatieve groep van ruim duizend mensen. Een kwart van de ondervraagden kijkt televisie tijdens het avondeten, 2 procent checkt naar eigen zeggen sociale media.

Een kleine meerderheid (52 procent) praat met gezelschap aan tafel, doorgaans de eigen partner of andere gezinsleden. Een op de vijf mensen zegt helemaal geen afleiding te hebben tijdens het eten. Tijdens het ontbijt wordt minder gepraat en is 12 procent met sociale media in de weer, tijdens de lunch 9 procent.

Het Voedingscentrum ziet diverse positieve ontwikkelingen. Zo gaf 23 procent van de ondervraagden aan tegenwoordig meer tijd aan de avondmaaltijd te besteden dan vijf jaar geleden. Een iets kleinere groep is meer tijd gaan besteden aan lunch (17 procent) en ontbijt (19 procent). En 60 procent zegt "vaak met veel aandacht te eten".

"Veel dingen gaan heel goed", zegt voedingsexpert Astrid Postma-Smeets. "Het is positief dat mensen de tijd willen nemen voor hun eten en dat ook doen. Met aandacht eten zorgt ervoor dat je beter voelt wanneer je genoeg hebt gegeten. De kans dat je meer eet dan je eigenlijk nodig hebt, is dan kleiner."

Met de avondmaaltijd wordt over het algemeen bewuster omgegaan dan met ontbijt of lunch. Heel lang dineren de meeste Nederlanders niet: gemiddeld nemen de ondervraagden 29 minuten de tijd voor hun avondeten. De lunch nuttigt de gemiddelde respondent in 21 minuten, voor het ontbijt trekt Jan Modaal een kwartier uit.

Volgens het Voedingscentrum vormen vooral 55-plussers een lichtend voorbeeld qua eetgewoonten: zij eten het vaakst zonder afleiding, nemen de tijd en koken het vaakst zelf.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Viruswaarheid over twee weken weer op Malieveld

DEN HAAG (ANP) - Protestgroep Viruswaarheid wil weer demonstreren op het Malieveld in Den Haag. De organisatie kondigt op haar Facebookpagina een protest op 23 augustus aan, gericht tegen de coronamaatregelen. Ook eist de groep "het aftreden van Feike Siebkema". De voormalig DSM-topman Feike Sijbesma is speciaal gezant van het kabinet in de strijd tegen corona.

3 uur geleden
Libanonveteranen bespreken opties voor hulp slachtoffers Beiroet

DOORN (ANP) - Libanonveteranen zijn vrijdag in Doorn bij elkaar gekomen om te kijken of ze hulp kunnen bieden aan de slachtoffers van de verwoestende explosie in Beiroet. De bijeenkomst was georganiseerd door de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers (BNMO) samen met de stichting Weerzien met Libanon. "Op de bijeenkomst waren 35 tot 40 mensen met hun partners afgekomen", zegt BNMO-woordvoerder Fred Lardenoye.

7 uur geleden
Oppositie wil opheldering over capaciteit bij GGD's

DEN HAAG (ANP) - De oppositie in de Tweede Kamer wil opheldering van zorgminister Hugo de Jonge over problemen met de capaciteit voor bron- en contactonderzoek bij coronapatiƫnten waar de GGD Amsterdam voor waarschuwt. "Er moet snel een oplossing komen", zegt GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet.

8 uur geleden
Drukke dag voor Nederlandse reddingswerkers Beiroet

BEIROET (ANP) - Met honden gezocht naar mensen in de verwoeste haven en opknapwerk verricht aan de beschadigde Nederlandse ambassade. Het zoek- en reddingsteam USAR (Urban Search and Rescue) heeft een drukke dag achter de rug in de Libanese hoofdstad Beiroet, die dinsdag werd getroffen door een verwoestende explosie.

8 uur geleden
Minister Kaag trekt 3 miljoen extra uit voor hulp aan Libanon

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) stelt uit haar budget voor noodhulp 3 miljoen euro extra beschikbaar voor Libanon. Een zware explosie richtte dinsdag een enorme ravage en een bloedbad aan in de hoofdstad Beiroet.

9 uur geleden
Groningse introductieweek kan gewoon doorgaan

GRONINGEN (ANP) - De algemene introductieweek voor nieuwe studenten in Groningen, de KEI-week, kan gewoon doorgaan met het sterk aangepaste programma dat in de afgelopen weken is samengesteld. Over hoe de kennismakingsweken van de afzonderlijke studentenverenigingen eruit komen te zien, is nog geen uitsluitsel.

9 uur geleden
Crash marinehelikopter waarschijnlijk niet door storing

DEN HAAG (ANP) - De NH90-gevechtshelikopters van de luchtmacht mogen weer vliegen. Dat meldt minister Ank Bijleveld (Defensie) aan de Tweede Kamer. De toestellen werden aan de grond gehouden nadat vorige maand een NH90 was neergestort bij Aruba. Twee bemanningsleden kwamen daardoor om het leven.

11 uur geleden