Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meeste mensen lukt het om armoederisico van ouders te ontstijgen

Meeste mensen lukt het om armoederisico van ouders te ontstijgen

DEN HAAG (ANP) - De meeste kinderen uit arme gezinnen slagen erin om het armoederisico van hun ouders te ontstijgen. Dat komt naar voren uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor kinderen uit migrantengezinnen is het over algemeen wel lastiger om hoger op de inkomensladder te komen. Zij erven vaker de kans op armoede van hun ouders.

Het statistiekbureau keek naar het inkomen van gezinnen en niet naar bijvoorbeeld hoeveel spaargeld mensen achter de hand hebben. Maar 9,6 procent van de kinderen die in 1995 in een gezin met een laag inkomen woonden, liep 25 jaar later in het eigen huishouden nog steeds risico om in armoede verzeild te raken. Dat betekent dat ruim negen van de tien kinderen niet zoals hun ouders met een laag inkomen te maken hadden.

Bij in het buitenland geboren kinderen uit gezinnen met lage inkomens behield 14 procent nog een risico op armoede. Ook kinderen die in Nederland werden geboren met een of twee buitenlandse ouders "erfden", zoals het CBS het noemt, relatief vaak het beperkte inkomen van hun ouders. Wanneer gekeken wordt naar herkomstgroepen dan zijn het Marokkaanse Nederlanders die er het vaakst niet in slagen om het armoedegevaar van hun ouders te ontstijgen. Bij Indonesische Nederlanders lukt dit juist het vaakst wel.

Volgens het CBS maakte in totaal bijna 5,5 procent van de inwoners van Nederland in 2020 en 2021 deel uit van een huishouden met een laag inkomen. Dat gaat dan om gezinnen waarvan de inkomsten hoogstens 2170 euro zijn. In 1995 lag die grens omgerekend nog op 1320 euro.

Meer uit Financieel

The Information: grote ontslagronde bij TikTok op komst

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - TikTok is van plan deze week een grote ontslagronde aan te kondigen. Dat meldt technieuwssite The Information op basis van ingewijden. De populaire video-app zou tegen het personeel hebben gezegd dat er "aanzienlijke ontslagen" zullen vallen bij de operationele en marketingactiviteiten.

14 minuten geleden
Amazon steekt miljarden in datacenters in Spanje

MADRID (ANP/RTR) - Amazon Web Services steekt komende jaren bijna 16 miljard euro in datacenters in Spanje. De investeringen gaan specifiek naar de noordoostelijk regio Aragon, heeft de cloudtak van het webwinkelconcern aangekondigd.

39 minuten geleden
Sovjetautomerk Volga maakt comeback na vertrek westerse merken

MOSKOU (ANP/DPA) - Rusland heeft het voormalige Sovjetautomerk Volga nieuw leven ingeblazen. Volgens Russische media zijn er drie nieuwe modellen gepresenteerd op een industriële handelsbeurs.

2 uur geleden
Van Oord krijgt Spaanse opdracht voor windpark in Oostzee

ROTTERDAM (ANP) - Maritiem dienstverlener en baggeraar Van Oord is door het Spaanse energiebedrijf Iberdrola ingeschakeld voor de bouw van het Duitse offshore windpark Windanker. Het Rotterdamse familiebedrijf kan daarmee een nieuw windproject toevoegen aan zijn opdrachten in de Oostzee.

2 uur geleden
Justitie VS eist tot zeven jaar cel tegen oud-bestuurder FTX

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Ryan Salame, een van de voormalig bestuurders van de omgevallen cryptobeurs FTX, moet vijf tot zeven jaar de cel in. Zo luidt de eis van de Amerikaanse aanklagers, die hem beschuldigen van "ernstige misdaden" waar een "aanzienlijke straf" tegenover moet staan.

3 uur geleden
Heijmans flink hoger op afwachtend Damrak door nieuwe doelen

AMSTERDAM (ANP) - Heijmans behoorde woensdag tot de grote winnaars op de Amsterdamse beurs. De bouwer presenteerde voorafgaand aan zijn beleggersdag nieuwe financiële doelen, die goed werden ontvangen door beleggers. Het bedrijf streeft onder meer naar een omzet van zo'n 3 miljard euro in 2027, tegen 2,1 miljard euro vorig jaar. Ook wil Heijmans meer dividend gaan uitkeren aan de aandeelhouders. Het aandeel werd daarop 12,5 procent hoger gezet.

4 uur geleden
Allianz: minder schepen vergaan ondanks grotere risico's

ROTTERDAM/ANTWERPEN (ANP) - Wereldwijd zijn er in 2023 26 grote schepen verloren gegaan, meldt verzekeraar Allianz. Dat is een daling van een derde op jaarbasis en het laagste aantal in de scheepvaartsector ooit, ondanks de grotere risico's voor de sector door oorlogen en geopolitieke conflicten. Dertig jaar geleden verloor de wereldwijde scheepsvloot nog ongeveer tweehonderd grote schepen per jaar.

4 uur geleden