Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meeste mensen bewaren oude mobieltjes thuis

Meeste mensen bewaren oude mobieltjes thuis

DEN HAAG (ANP) - Ruim de helft van de Nederlanders van 16 jaar of ouder bewaart oude mobieltjes thuis en 13 procent leverde ze dit jaar in voor recycling. Bijna een kwart heeft het oude apparaat verkocht of weggegeven. Oude mobieltjes bij het afval gooien deed 2 procent. Dat meldt het CBS op basis van een onderzoek naar het ICT-gebruik van personen en huishoudens in 2022.

Ook oude laptops of tablets worden vaak thuis bewaard. Ongeveer 40 procent gaf aan dat dit jaar te hebben gedaan.

Met grotere apparaten zoals oude pc’s gaan mensen anders om. Deze worden vaker aangeboden voor recycling. Dit jaar koos 36 procent van de mensen hiervoor. Minder dan een kwart (23 procent) bewaart de apparaten thuis en 18 procent verkoopt ze of geeft ze weg.

Bij het kopen van een nieuw apparaat let 60 tot 70 procent van de mensen vooral op de snelheid en geheugencapaciteit. Ongeveer de helft vindt de prijs het belangrijkst. De duurzaamheid van het product telt minder mee. Pakweg 10 procent van de mensen houdt rekening met het energieverbruik.

Op het moment van het onderzoek had 91 procent van de enquêtedeelnemers een smartphone. Ruim 70 procent had een laptop en ruim de helft een tablet. Zeker 30 procent bezat een pc. Zo’n 8 procent van de mensen van 16 jaar of ouder had geen smartphone, tablet, laptop of pc.

Het CBS heeft het onderzoek tussen april en juli uitgevoerd onder 5800 mensen van 16 jaar en ouder.

Meer uit Binnenland

Gewonde na schietpartij in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een schietpartij in een appartementencomplex aan de Asstraat in Den Haag is zaterdagavond iemand gewond geraakt, meldt de politie. Die gewonde is met spoed vervoerd naar het ziekenhuis.

35 minuten geleden
Man dood na schietincident in flat in Oss

OSS (ANP) - In een appartement aan de Hertewissel in Oss is zaterdagavond een man dood gevonden, nadat er was geschoten. Dat meldt de politie. De toedracht wordt nog onderzocht, vooralsnog zijn geen verdachten gearresteerd.

36 minuten geleden
Kerstboom in Gerbrandytoren IJsselstein brandt voor 25e keer

IJSSELSTEIN (ANP) - Iedereen die de komende dagen in de buurt is van de Utrechtse plaats IJsselstein kan hem vanaf zaterdagavond weer zien: de kerstboom in de Gerbrandytoren, de grote zendmast in IJsselstein. Even na 20.00 uur gingen de lampen aan, "op tijd en alles doet het", zo meldde een woordvoerder van de stichting achter de kerstboom. Het is de 25e keer dat deze kerstboom aan gaat.

5 uur geleden
Consternatie op Koewachter kerstmarkt, drie mannen opgepakt

KOEWACHT (ANP) - De politie heeft vrijdagavond op de kerstmarkt in het Zeeuwse dorp Koewacht drie mannen opgepakt die zich hebben misdragen, zo meldt de politie zaterdag. Het heeft "helaas", aldus de politie, "tot flink wat consternatie tussen de gezellige kraampjes" geleid. Twee opgepakte mannen komen uit België (33 en 28 jaar), de derde komt uit Koewacht zelf (39).

9 uur geleden
Twee doden in Rijnsburg, vermoedelijk door koolmonoxide

RIJNSBURG (ANP) - In Rijnsburg zijn zaterdag twee overleden personen aangetroffen, in en voor een woning aan de Brouwerstraat. Ze zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, meldt de politie.

12 uur geleden
Autoriteiten Dubai: Taghi niet gewond toen hij het land verliet

AMSTERDAM (ANP) - Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi was niet gewond toen hij eind 2019 door de politie in Dubai op het vliegtuig naar Nederland werd gezet. Dat hebben de autoriteiten aldaar aan Nederland laten weten. Dat antwoord is saillant, want bij aankomst in Nederland had Taghi zichtbaar verwondingen aan zijn gezicht, het Openbaar Ministerie heeft later ook erkend dat een arts in Nederland letsel had geconstateerd.

13 uur geleden
Nederland wil internationaal samenwerken tegen fossiele subsidies

DUBAI (ANP) - Na wekenlange blokkades van klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de snelweg wil Nederland nu internationaal samenwerken om fossiele subsidies af te bouwen. Dat is omdat een aanzienlijk deel van de voordelen die zijn afgesproken met de fossiele industrie vastzit in internationale afspraken, legt demissionair klimaatminister Rob Jetten uit.

14 uur geleden