Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meeste medisch gebruik cannabis is zonder doktersrecept

Meeste medisch gebruik cannabis is zonder doktersrecept

UTRECHT (ANP) - De meeste mensen die cannabis medisch gebruiken doen dat zonder een voorschrift van een arts, meldt het Trimbos-instituut op basis van de Nationale Drug Monitor. Ongeveer 480.000 Nederlanders hebben in 2020 cannabisproducten gebruikt voor medische doeleinden en ruim 90 procent van hen deed dat zonder doktersrecept. Het instituut heeft afgelopen jaar meer aandacht besteed aan het medisch gebruik van cannabis dan in voorgaande jaren.

De laatste jaren zijn volgens het Trimbos-instituut veel producten op de markt gekomen met cannabidiol (CBD). Mits deze producten niet de psychoactieve stof THC bevatten, zijn ze vrij verkrijgbaar zonder voorschrift. Veel gebruikers zien medische voordelen in deze middelen. CBD-olie is het meest gebruikt voor medicinale doeleinden. Bijna de helft van de gebruikers met medische doeleinden zegt CBD-olie te nemen. Ongeveer een derde gebruikt wiet en minder dan een vijfde gebruikt THC-olie.

Volgens het instituut is er momenteel nog weinig bekend over hoe effectief CBD-producten zijn bij de kwalen waarvoor veel mensen die gebruiken, zoals angststoornissen of parkinson. Wel is bekend dat CBD-producten positief kunnen werken voor patiënten met het syndroom van Dravet, een vorm van epilepsie die vooral bij jonge kinderen voorkomt.

Ketamine

Het Trimbos-instituut schrijft ook in de Monitor dat er een toename is in het gebruik van ketamine, een verdovingsmiddel dat ook als recreatieve drug wordt gebruikt. Ongeveer 130.000 mensen gaven aan in 2020 ketamine te hebben genomen, terwijl dat er in 2018 nog 80.000 waren. Ketaminegebruik was vooral populair onder mensen van 25 tot 29 jaar oud.

Het gebruik van xtc was gestegen in 2019 ten opzichte van een jaar eerder, maar in 2020 was het gebruik toch weer iets gedaald. Mogelijk komt dit door de coronamaatregelen, waardoor uitgaansgelegenheden werden gesloten en festivals niet doorgingen. Het is mogelijk dat de coronapandemie meer invloed heeft gehad op het drugsgebruik in Nederland, maar volgens het Trimbos-instituut kan daar op basis van de nieuwe cijfers geen harde uitspraak over worden gedaan.

Het Trimbos-instituut voert het onderzoek voor de Nationale Drug Monitor uit samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De cijfers zijn afkomstig uit de jaarlijkse Gezondheidsenquête en de tweejaarlijkse Aanvullende Module Middelen van de Leefstijlmonitor.

Meer uit Gezond

Tienduizenden flesjes met verboden vloeistoffen vapes onderschept

UTRECHT (ANP) - Ongeveer 70.000 flesjes met vloeistoffen voor elektronische sigaretten zijn in beslag genomen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De inspectie vond de navulflessen in een loods in Zuid-Holland. De importeur ervan moet een boete betalen, en moet ook opdraaien voor de vernietiging van de voorraad.

1 dag geleden
EU-handelschef verwacht intensiever contact met VS over deal

BRUSSEL (ANP/RTR) - De EU en de VS hebben afgesproken intensiever te onderhandelen over een mogelijke handelsovereenkomst, zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) voorafgaand aan de bijeenkomst van EU-handelsministers. Šefčovič zei te hebben gebeld met de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick hierover. Hij verwacht Lutnick binnenkort in Brussel voor besprekingen.

5 dagen geleden
Biotechnoloog Galapagos komt terug op voorgenomen splitsing

MECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.

1 week geleden
40 procent 12- tot 16-jarige vapers is verslaafd

DEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.

1 week geleden
850 mensen laten gratis hun lever testen bij RAI Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.

1 week geleden
Toezichthouder: prostaatmiddel kan leiden tot zelfmoordgedachten

UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.

1 week geleden
Longartsen zien vaker levensbedreigende effecten van vapen

GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

1 week geleden