Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meeste hinder door personeelstekort in Drenthe en Midden-Brabant

Meeste hinder door personeelstekort in Drenthe en Midden-Brabant

DEN HAAG (ANP) - Ondernemers in Drenthe hebben het vaakst te kampen met een tekort aan personeel. Aan het begin van het tweede kwartaal zei minstens vier op de tien ondernemers in het zuidwesten en noorden van die provincie niet genoeg arbeidskrachten te hebben. In die gebieden liggen gemeenten als Hoogeveen, Meppel en Assen. Ook in Midden-Brabant, waar onder meer Tilburg onder valt, is de groep ondernemers met een personeelstekort relatief groot. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) recent heeft bijgewerkt.

Ondernemers in de regio Oost-Groningen, waar onder andere de gemeenten Stadskanaal en Veendam in liggen, hadden relatief het minst vaak last van een tekort. Ook in Zuidoost-Friesland (onder andere Heerenveen) is dit aandeel flink lager dan gemiddeld.

In alle regio's groeide de groep ondernemers met een personeelstekort ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021. In de regio Haarlem is dit aandeel het hardst gestegen, van zo'n 4 procent in het tweede kwartaal van 2021 tot ruim 36 procent in dezelfde periode dit jaar.

Krapte in bijna alle beroepsgroepen

Eerder meldde het CBS dat landelijk gezien bijna 34 procent van de ondernemers het afgelopen kwartaal niet genoeg arbeidskrachten had. Dat aandeel is sinds 2012, toen het statistiekbureau met deze telling begon, niet eerder zo hoog geweest.

Uitkeringsinstantie UWV concludeerde in maart dat in bijna alle beroepsgroepen sprake is van krapte. Dat betekent dat de vraag naar personeel groter is dan het aanbod. Het CBS meldde in mei dat voor iedere 100 werkzoekenden 133 vacatures openstaan. De cijfers uit dit onderzoek zijn afkomstig uit een enquête onder zo'n 5500 mensen met een eigen bedrijf. Hierbij is onder meer gevraagd in hoeverre ondernemers hinder ondervinden door een tekort aan personeel.

Meer uit Binnenland

Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. "Ik wens hem alle succes de komende jaren. Ik zie er naar uit om verder te gaan met het versterken van de banden en samen te werken als vrienden en bondgenoten", twitterde Rutte.

1 uur geleden
Turkse Nederlanders vieren toeterend de Turkse verkiezingsuitslag

DEN HAAG (ANP) - In meerdere steden wordt gevierd dat Recep Tayyip Erdogan waarschijnlijk de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel Turken zijn met de nationale vlag van Turkije in de auto gestapt om rond te rijden en te toeteren of staan met de vlag op straat te zwaaien.

2 uur geleden
Gewonde en ontruimingen door brand in Landgraaf

LANDGRAAF (ANP) - Een bewoner van een appartement in Landgraaf is zondagavond naar het ziekenhuis gebracht nadat brand was uitgebroken in zijn woning. Volgens een woordvoerder van de brandweer had hij te veel rook ingeademd. Ook enkele andere bewoners van het appartementencomplex zijn door de ambulancedienst nagekeken na het inademen van rook. De brandweer heeft het hele appartementencomplex van zo’n dertig tot veertig woningen laten ontruimen, aldus de woordvoerder.

3 uur geleden
Vermoedelijk ontvoerde man Spanbroek liep op zijn sokken

SPANBROEK (ANP) - De politie zoekt nog altijd naar de man die vrijdagmiddag mogelijk is ontvoerd in het Noord-Hollandse Spanbroek en heeft een nieuwe foto van hem gepubliceerd. Uit het politieonderzoek komt verder naar voren dat de man Engels of Duits spreekt. En hij stond een klein uur voor de vermoedelijke ontvoering op zijn sokken bij het winkelcentrum en de bushalte aan de Herenweg in Spanbroek.

4 uur geleden
Steekpartij in trein bij Ede-Wageningen: acht arrestaties

EDE-WAGENINGEN (ANP) - Acht mannen zijn in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt na een vechtpartij in een trein die uit Arnhem kwam en naar Ede-Wageningen ging. Daarbij is ook gestoken. Twee mensen moesten met niet-levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis. Een van hen is ook aangehouden.

6 uur geleden
VVD wil voor zomer pakket om instroom asielzoekers te verminderen

AMSTERDAM (ANP) - De VVD wil dat het kabinet nog voor de zomer met een pakket maatregelen komt om de instroom van asielzoekers te verminderen, zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans in het programma Buitenhof. "Nederland moet minder aantrekkelijk worden voor asielzoekers."

10 uur geleden
Nog één op A12 opgepakte klimaatactivist vast, rest weer vrij

DEN HAAG (ANP) - Er zit nog één klimaatactivist vast die zaterdag bij de blokkade van de A12 in Den Haag is opgepakt. De rest van de 48 arrestanten die de politie aanhield voor strafbare feiten als vernieling of belediging, is zaterdagavond weer op vrije voeten gesteld, melden de politie en een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

10 uur geleden