Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meeste hinder door personeelstekort in Drenthe en Midden-Brabant

Meeste hinder door personeelstekort in Drenthe en Midden-Brabant

DEN HAAG (ANP) - Ondernemers in Drenthe hebben het vaakst te kampen met een tekort aan personeel. Aan het begin van het tweede kwartaal zei minstens vier op de tien ondernemers in het zuidwesten en noorden van die provincie niet genoeg arbeidskrachten te hebben. In die gebieden liggen gemeenten als Hoogeveen, Meppel en Assen. Ook in Midden-Brabant, waar onder meer Tilburg onder valt, is de groep ondernemers met een personeelstekort relatief groot. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) recent heeft bijgewerkt.

Ondernemers in de regio Oost-Groningen, waar onder andere de gemeenten Stadskanaal en Veendam in liggen, hadden relatief het minst vaak last van een tekort. Ook in Zuidoost-Friesland (onder andere Heerenveen) is dit aandeel flink lager dan gemiddeld.

In alle regio's groeide de groep ondernemers met een personeelstekort ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021. In de regio Haarlem is dit aandeel het hardst gestegen, van zo'n 4 procent in het tweede kwartaal van 2021 tot ruim 36 procent in dezelfde periode dit jaar.

Krapte in bijna alle beroepsgroepen

Eerder meldde het CBS dat landelijk gezien bijna 34 procent van de ondernemers het afgelopen kwartaal niet genoeg arbeidskrachten had. Dat aandeel is sinds 2012, toen het statistiekbureau met deze telling begon, niet eerder zo hoog geweest.

Uitkeringsinstantie UWV concludeerde in maart dat in bijna alle beroepsgroepen sprake is van krapte. Dat betekent dat de vraag naar personeel groter is dan het aanbod. Het CBS meldde in mei dat voor iedere 100 werkzoekenden 133 vacatures openstaan. De cijfers uit dit onderzoek zijn afkomstig uit een enquĂȘte onder zo'n 5500 mensen met een eigen bedrijf. Hierbij is onder meer gevraagd in hoeverre ondernemers hinder ondervinden door een tekort aan personeel.

Meer uit Binnenland

Greenpeace draait rollen om en klaagt energiemaatschappij aan

AMSTERDAM (ANP) - Greenpeace dreigt met een rechtszaak omdat het Amerikaanse energiebedrijf Energy Transfer (ET) 300 miljoen euro van de milieuorganisatie heeft geclaimd. Het bedrijf heeft de Amerikaanse tak van de ngo voor de rechter gedaagd omdat die in 2016 in Standing Rock protesteerde tegen de aanleg van de omstreden Dakota-oliepijpleiding.

40 minuten geleden
ProRail start maandagavond met herstel spoor in Zuid-Limburg

UTRECHT (ANP) - Spoorbeheerder ProRail zegt dat het treinverkeer tussen Sittard en Maastricht ook dinsdag niet volgens dienstregeling kan rijden. Door de zware regenval was er zondagochtend een verzakking, waardoor schade aan het spoor is ontstaan. Sinds zondag rijden er daardoor minder treinen tussen de twee Limburgse steden.

12 uur geleden
ANWB roept automobilisten op hele zomer Parijs te mijden

DEN HAAG (ANP) - De ANWB roept Nederlandse automobilisten op de hele zomer de wegen rondom Parijs te mijden. De organisatie volgt daarmee het dringende advies van de Franse politie, ook al zijn de Olympische Spelen nog niet begonnen.

15 uur geleden
Bedreigde vogelsoort heeft gebroed op de Hoge Veluwe

OTTERLO (ANP) - Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.

16 uur geleden
Eerste exemplaar van encyclopedie over christendom is voor paus

TILBURG (ANP) - Paus Franciscus krijgt op 18 september het eerste exemplaar van een nieuwe encyclopedie over de geschiedenis van het christendom. Die is in de afgelopen vijftien jaar samengesteld onder leiding van hoogleraren Bert Jan Lietaert Peerbolte van de Vrije Universiteit in Amsterdam en Paul van Geest van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de universiteit in Tilburg.

17 uur geleden
Brussel keurt subsidieprogramma voor verhuizing van boeren goed

BRUSSEL (ANP) - Nederland krijgt toestemming van de Europese Commissie veehouders financieel te ondersteunen die vrijwillig vertrekken uit de buurt van een gevoelig natuurgebied. De boeren mogen bij elkaar voor 105 miljoen euro geholpen worden om een nieuw agrarisch bedrijf te beginnen. Dat mag zowel in een andere regio in Nederland als elders in de Europese Unie.

17 uur geleden
Tekstkarren weggehaald bij 'wolvengebied' Leusden na vandalisme

LEUSDEN (ANP) - De gemeente Leusden heeft de tekstkarren weggehaald die waren geplaatst bij het afgesloten gebied waar enkele incidenten met een wolf zijn geweest, nadat een van de lichtborden het doelwit was geworden van vandalisme. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat onder meer een accu van een tekstkar is meegenomen.

17 uur geleden