Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meeste Duitsers weten al op wie ze gaan stemmen, SPD nog aan kop

Meeste Duitsers weten al op wie ze gaan stemmen, SPD nog aan kop

BERLIJN (ANP/DPA) - De meeste Duitse kiezers lijken inmiddels te hebben besloten welke partij ze gaan steunen bij de parlementsverkiezingen van komende zondag. Dat komt naar voren uit een peiling van YouGov die is uitgevoerd tussen 16 en 22 september. De sociaaldemocratische regeringspartij SPD gaat nog steeds aan kop.

In de peiling zegt 74 procent van de respondenten al te hebben beslist. Een kwart verklaarde te gaan stemmen voor de SPD van minister van Financiën Olaf Scholz. Daarna volgen CDU/CSU van Angela Merkel, die na 16 jaar stopt als bondskanselier. Haar conservatieve blok staat in de peiling op 21 procent.

Peilingen geven geen perfect beeld van de uitslag. Het werk van peilers is lastiger geworden omdat het aantal zwevende kiezers is toegenomen. Die besluiten vaak pas vlak voor het stemmen welke partij ze gaan steunen. Wel is duidelijk dat de verkiezing kan uitlopen op een nek-aan-nekrace.

De Groenen

De strijd om de macht lijkt vooral te gaan tussen SPD'er Scholz en CDU'er Armin Laschet, de premier van het aan Nederland grenzende Noordrijn-Westfalen. Hij is naar voren geschoven om zijn partijgenoot Merkel op te volgen als de conservatieven de verkiezingen weer winnen.

Klimaatpartij De Groenen ging eerder dit jaar even aan kop in de peilingen, maar staat inmiddels op 14 procent. Daarna volgen de rechts-populistische AfD (12 procent), de liberale FDP (11 procent) en de socialistische Die Linke (7 procent). Een partij moet vanwege de kiesdrempel minstens 5 procent van de stemmen krijgen om in het parlement te komen.

De kandidaten krijgen donderdagavond nog een kans om kiezers voor zich te winnen. Dan zenden de omroepen ARD en ZDF een slotdebat uit waar ook kandidaten van kleinere partijen aan meedoen. Bij eerdere tv-debatten stonden alleen Scholz, Laschet en Annalena Baerbock van De Groenen tegenover elkaar.

Meer uit Buitenland

Londense kerstdienst wordt opgedragen aan koningin Elizabeth

LONDEN (ANP) - De koninklijke kerstdienst die volgende week plaatsheeft in Westminster Abbey in Londen wordt opgedragen aan de dit jaar overleden koningin Elizabeth. Dat heeft Buckingham Palace dinsdag bekendgemaakt.

29 minuten geleden
Rusland: positieve dynamiek bij overleg over centrale Zaporizja

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland ziet een "positieve dynamiek" bij het overleg met het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) over de Oekraïense kerncentrale Zaporizja, meldt persbureau TASS dinsdag. De gesprekken gaan over de invoering van een veiligheidszone rondom de door Rusland bezette centrale in Oekraïne.

31 minuten geleden
Natuurbeschermers hopen op 'Parijsmoment' voor soortenrijkdom

AMSTERDAM (ANP) - Het Klimaatakkoord van Parijs moet de komende twee weken in Montreal een tegenhanger krijgen op het gebied van natuur en biodiversiteit. Dat is de vurige wens van natuurorganisaties als het Wereld Natuur Fonds (WWF), Greenpeace en IUCN. De Canadese stad is het toneel van een belangrijke VN-top over de soortenrijkdom op aarde. Volgens veel onderzoeken is het daar slecht mee gesteld.

1 uur geleden
Belarussische protestleider na ziekenhuisopname terug in cel

MINSK (ANP/AFP) - De Belarussische protestleider Maria Kolesnikova is na haar opname op de intensivecareafdeling van een ziekenhuis weer teruggebracht naar de gevangenis. Ze wordt volgens bondgenoten de komende dagen door artsen in de gaten gehouden.

1 uur geleden
Iran pakt mensen op met 'contrarevolutionaire' link met Nederland

TEHERAN/ARAK (ANP/AFP) - Iran heeft twaalf mensen opgepakt omdat ze staatsgevaarlijke acties beraamden en banden zouden hebben met "contrarevolutionairen" in Nederland en Duitsland. Die contrarevolutionairen zouden de leiding hebben over activiteiten van de verdachten die wapens hebben willen aanschaffen om subversieve daden te plegen.

1 uur geleden
Al-Jazeera naar Internationaal Strafhof om dood journalist

DEN HAAG (ANP/AFP) - Het televisienetwerk al-Jazeera heeft dinsdag bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag een aanklacht neergelegd over de dood van de Palestijns-Amerikaanse journalist Shireen Abu Akleh. Zij werd op 11 mei doodgeschoten tijdens een operatie van het Israëlische leger op de bezette Westelijke Jordaanoever.

1 uur geleden
Russische gouverneur: vliegveld Koersk met drone aangevallen

MOSKOU (ANP/AFP) - Een vliegveld bij de Russische stad Koersk is dinsdagochtend aangevallen door een Oekraïense drone, heeft de gouverneur van de regio op sociale media gezegd. Door de aanval is een olie-opslagtank in brand gevlogen. Er zijn geen slachtoffers, aldus gouverneur Roman Starovojt.

5 uur geleden