Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meeste Duitsers weten al op wie ze gaan stemmen, SPD nog aan kop

Meeste Duitsers weten al op wie ze gaan stemmen, SPD nog aan kop

BERLIJN (ANP/DPA) - De meeste Duitse kiezers lijken inmiddels te hebben besloten welke partij ze gaan steunen bij de parlementsverkiezingen van komende zondag. Dat komt naar voren uit een peiling van YouGov die is uitgevoerd tussen 16 en 22 september. De sociaaldemocratische regeringspartij SPD gaat nog steeds aan kop.

In de peiling zegt 74 procent van de respondenten al te hebben beslist. Een kwart verklaarde te gaan stemmen voor de SPD van minister van Financiën Olaf Scholz. Daarna volgen CDU/CSU van Angela Merkel, die na 16 jaar stopt als bondskanselier. Haar conservatieve blok staat in de peiling op 21 procent.

Peilingen geven geen perfect beeld van de uitslag. Het werk van peilers is lastiger geworden omdat het aantal zwevende kiezers is toegenomen. Die besluiten vaak pas vlak voor het stemmen welke partij ze gaan steunen. Wel is duidelijk dat de verkiezing kan uitlopen op een nek-aan-nekrace.

De Groenen

De strijd om de macht lijkt vooral te gaan tussen SPD'er Scholz en CDU'er Armin Laschet, de premier van het aan Nederland grenzende Noordrijn-Westfalen. Hij is naar voren geschoven om zijn partijgenoot Merkel op te volgen als de conservatieven de verkiezingen weer winnen.

Klimaatpartij De Groenen ging eerder dit jaar even aan kop in de peilingen, maar staat inmiddels op 14 procent. Daarna volgen de rechts-populistische AfD (12 procent), de liberale FDP (11 procent) en de socialistische Die Linke (7 procent). Een partij moet vanwege de kiesdrempel minstens 5 procent van de stemmen krijgen om in het parlement te komen.

De kandidaten krijgen donderdagavond nog een kans om kiezers voor zich te winnen. Dan zenden de omroepen ARD en ZDF een slotdebat uit waar ook kandidaten van kleinere partijen aan meedoen. Bij eerdere tv-debatten stonden alleen Scholz, Laschet en Annalena Baerbock van De Groenen tegenover elkaar.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Afrikaanse Unie schorst Soedan na staatsgreep

ADDIS ABEBA (ANP/DPA/RTR) - De Afrikaanse Unie heeft lidstaat Soedan geschorst vanwege de militaire staatsgreep in het land. Dat wordt nu uitgesloten van alle activiteiten binnen de unie tot burgers weer aan de macht zijn, staat in een verklaring.

1 uur geleden
Weer mondkapje verplicht in deel Vlaams onderwijs

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In het Vlaams onderwijs wordt vanaf 8 november, na de herfstvakantie, het dragen van een mondmasker in de klas opnieuw verplicht voor leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar.

2 uur geleden
Iran: nog komende maand overleg over atoomakkoord hervatten

BRUSSEL (ANP) - Iran wil vóór eind november de pogingen hervatten om de afspraken over het Iraanse atoomprogramma weer op gang te krijgen. De onderhandelingen over het zieltogende atoomakkoord liggen al maanden stil, maar daar komt volgens de Iraanse onderminister van Buitenlandse Zaken verandering in.

4 uur geleden
Europarlementariërs boos dat ze coronapas moeten tonen

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement is vanaf volgende week ook voor Europarlementariërs alleen nog toegankelijk met een coronapas. Dat roept verontwaardiging en verzet op.

4 uur geleden
Eerste Amerikaanse paspoort met X als geslacht uitgegeven

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten hebben een eerste paspoort uitgegeven waarin het geslacht van de houder is aangemerkt met X. Dat wordt gezien als een belangrijke ontwikkeling voor Amerikanen die non-binair zijn en zich dus niet als man of vrouw identificeren.

6 uur geleden
Spaans Constitutioneel Hof vernietigt weer 'corona-noodtoestand'

MADRID (ANP) - Het Spaanse Constitutionele Hof heeft opnieuw een door de regering voor de volksgezondheid uitgeroepen noodtoestand in strijd met de grondwet verklaard. Het hof oordeelde dat de noodmaatregelen van 3 november 2020 tot 9 mei 2021 in strijd zijn met de beginselen van de constitutie, meldden Spaanse media.

6 uur geleden
Christendemocraat Hendrik Wüst nieuwe premier Noordrijn-Westfalen

DÜSSELDORF (ANP/DPA) - De christendemocraat Hendrik Wüst is zoals verwacht in het deelstaatparlement in Düsseldorf gekozen tot premier van Noordrijn-Westfalen. De 46-jarige jurist volgt de afgetreden Armin Laschet op. Laschet leed als kandidaat-bondskanselier voor de christendemocraten in september een bittere verkiezingsnederlaag.

7 uur geleden