Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meeste branden Turkije geblust, ook elektriciteitscentrale gered

Meeste branden Turkije geblust, ook elektriciteitscentrale gered

ISTANBUL (ANP/AFP/BLOOMBERG/DPA) - Turkse brandweerlieden hebben nog steeds de handen vol aan het blussen van natuurbranden die het land al ruim een week teisteren. Er zijn nog dertien brandhaarden in zuidelijke kustgebieden bij de Middellandse Zee. Het lukte de hulpdiensten wel om de slag tegen het vuur te winnen bij een elektriciteitscentrale in de onder toeristen populaire provincie Mugla.

De Turkse regering meldde woensdag dat de afgelopen tijd 174 branden zijn uitgebroken, waarvan de meeste ook weer zijn geblust. Er worden meer dan 5000 manschappen ingezet om het vuur te bestrijden. De Turkse brandweer krijgt daarbij ook internationale hulp. Meerdere landen, waaronder Rusland, Kroatië en Spanje, hebben blusvliegtuigen gestuurd.

De Spaanse blusvliegtuigen hielpen ook bij het bluswerk rond de elektriciteitscentrale in het district Milas. Daar werd vanuit de lucht zeewater op de vlammenzee gegooid. Turkse hulpverleners groeven ondertussen geulen rond het gebouw om het vuur op afstand te houden. Dat lukte en het vuur leek woensdagmiddag grotendeels te zijn gedoofd.

Beelden uitzenden

Branden hebben ook op andere plaatsen in Mugla flink huisgehouden. Minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu schatte dinsdagavond dat alleen in die provincie al 16.000 mensen zijn geëvacueerd en ongeveer 2000 gebouwen zijn verwoest. Het landelijke dodental door de branden staat op acht. Op televisie is te zien hoe Turken in paniek vluchten voor het vuur.

De Turkse mediawaakhond RTÜK heeft media opgedragen om terughoudend te zijn met het uitzenden van beelden van de branden. "We zijn niet tegen berichtgeving over de natuurbranden, maar tegen materiaal dat zorgt voor onrust en chaos", legde de vicevoorzitter van de toezichthouder uit. Zenders die toch in de fout gaan riskeren een boete.

Politieke onrust

De branden zorgen ook voor politieke onrust. De oppositie vindt dat de regering van president Recep Tayyip Erdogan sneller buitenlandse hulp had moeten aannemen. De president werd op sociale media het mikpunt van spot nadat hij zakken thee had gegooid naar mensen in het rampgebied. De president houdt woensdagavond een speech en gaat dan naar verwachting in de tegenaanval.

Turken hebben niet alleen te lijden onder branden, maar gaan ook gebukt onder een ongekende hittegolf. Minister van Bosbouw Bekir Pakdemirli zei dat deze week een temperatuurrecord is gesneuveld in de stad Marmaris. Daar zou het 45,5 graden zijn geworden.

Meer uit Buitenland

Oekraïne: 26 van 38 Russische drones neergehaald

KYIV (ANP/AFP) - Rusland heeft in de nacht van maandag op dinsdag 38 drones ingezet voor aanvallen op Oekraïne. De meeste zouden zijn neergehaald, maar toch werd de voor de graanexport belangrijke havenstad aan de Donau Izmajil opnieuw getroffen, meldt de Oekraïense luchtmacht.

40 minuten geleden
Rusland en VS beschuldigen elkaar van onrust Nagorno-Karabach

WASHINGTON/MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland en de VS hebben elkaar beschuldigd van het veroorzaken van instabiliteit rond Nagorno-Karabach. Maandag zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat Rusland een onbetrouwbare bondgenoot was voor Armenië. De Russische ambassadeur in de VS noemt die uitspraken "schandelijk" en zegt dat de VS alleen maar Rusland willen beschadigen.

42 minuten geleden
Thaise protestleider krijgt vier jaar cel om majesteitsschennis

BANGKOK (ANP/AFP) - Een Thaise rechtbank heeft dinsdag een van de leidende figuren in de door jongeren geleide pro-democratische protestbeweging in het land tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij de koning zou hebben beledigd.

1 uur geleden
600 vluchtelingen in opvang Berlijn in quarantaine om mazelen

BERLIJN (ANP/DPA) - Een aankomstcentrum voor vluchtelingen in Berlijn is maandag in quarantaine geplaatst na een uitbraak van de mazelen. De ongeveer 600 bewoners van het centrum mogen het gebouw voorlopig niet verlaten, meldt het Duitse staatsbureau voor Vluchtelingenzaken.

2 uur geleden
Krant: moord sikh-leider in Canada was grotere operatie dan gemeld

SURREY (ANP) - Bij de moord op de separatistische sikh-leider Hardeep Singh Nijjar in juni in Canada waren minstens zes mannen en twee voertuigen betrokken. Dat concludeert The Washington Post op basis van beveiligingsvideobeelden en getuigenverklaringen. Volgens de krant duiden die bevindingen op een grotere en meer georganiseerde operatie dan Canadese autoriteiten eerder rapporteerden. Die repten slechts van twee gemaskerde mannen die Nijjar hadden neergeschoten.

4 uur geleden
Britse NCIS-acteur David McCallum op 90-jarige leeftijd overleden

NEW YORK (ANP) - De acteur David McCallum, bekend van zijn rollen in de Amerikaanse tv-series NCIS en The Man From U.N.C.L.E, is overleden. De in 1933 in Schotland geboren McCallum was 90. Hij stierf een natuurlijke dood, omringd door zijn familie in een ziekenhuis in New York.

5 uur geleden
Polen gaat controleren op migranten bij grensovergang Slowakije

WARSCHAU (ANP) - Polen gaat controles uitvoeren bij de grensovergang met Slowakije om de stroom migranten tegen te gaan. Voertuigen die vanuit Slowakije de grens oversteken zullen worden gecontroleerd, zei premier Mateusz Morawiecki maandag.

6 uur geleden