Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meeste branden Turkije geblust, ook elektriciteitscentrale gered

Meeste branden Turkije geblust, ook elektriciteitscentrale gered

ISTANBUL (ANP/AFP/BLOOMBERG/DPA) - Turkse brandweerlieden hebben nog steeds de handen vol aan het blussen van natuurbranden die het land al ruim een week teisteren. Er zijn nog dertien brandhaarden in zuidelijke kustgebieden bij de Middellandse Zee. Het lukte de hulpdiensten wel om de slag tegen het vuur te winnen bij een elektriciteitscentrale in de onder toeristen populaire provincie Mugla.

De Turkse regering meldde woensdag dat de afgelopen tijd 174 branden zijn uitgebroken, waarvan de meeste ook weer zijn geblust. Er worden meer dan 5000 manschappen ingezet om het vuur te bestrijden. De Turkse brandweer krijgt daarbij ook internationale hulp. Meerdere landen, waaronder Rusland, Kroatië en Spanje, hebben blusvliegtuigen gestuurd.

De Spaanse blusvliegtuigen hielpen ook bij het bluswerk rond de elektriciteitscentrale in het district Milas. Daar werd vanuit de lucht zeewater op de vlammenzee gegooid. Turkse hulpverleners groeven ondertussen geulen rond het gebouw om het vuur op afstand te houden. Dat lukte en het vuur leek woensdagmiddag grotendeels te zijn gedoofd.

Beelden uitzenden

Branden hebben ook op andere plaatsen in Mugla flink huisgehouden. Minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu schatte dinsdagavond dat alleen in die provincie al 16.000 mensen zijn geëvacueerd en ongeveer 2000 gebouwen zijn verwoest. Het landelijke dodental door de branden staat op acht. Op televisie is te zien hoe Turken in paniek vluchten voor het vuur.

De Turkse mediawaakhond RTÜK heeft media opgedragen om terughoudend te zijn met het uitzenden van beelden van de branden. "We zijn niet tegen berichtgeving over de natuurbranden, maar tegen materiaal dat zorgt voor onrust en chaos", legde de vicevoorzitter van de toezichthouder uit. Zenders die toch in de fout gaan riskeren een boete.

Politieke onrust

De branden zorgen ook voor politieke onrust. De oppositie vindt dat de regering van president Recep Tayyip Erdogan sneller buitenlandse hulp had moeten aannemen. De president werd op sociale media het mikpunt van spot nadat hij zakken thee had gegooid naar mensen in het rampgebied. De president houdt woensdagavond een speech en gaat dan naar verwachting in de tegenaanval.

Turken hebben niet alleen te lijden onder branden, maar gaan ook gebukt onder een ongekende hittegolf. Minister van Bosbouw Bekir Pakdemirli zei dat deze week een temperatuurrecord is gesneuveld in de stad Marmaris. Daar zou het 45,5 graden zijn geworden.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Merkel roept Duitsers op om te kiezen voor Laschet

STRALSUND (ANP/DPA) - Bondskanselier Angela Merkel heeft zich in de campagne voor de Bondsdagverkiezingen gemengd en Duitsers opgeroepen zich achter Armin Laschet te scharen. Merkels partijgenoot is de kanselierskandidaat van de Christendemocratische CDU en CSU.

15 minuten geleden
Erdogan legt klimaatakkoord Parijs aan parlement voor

NEW YORK (ANP/AFP) - Als het aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan ligt, zal zijn land het klimaatakkoord van Parijs volgende maand alsnog ondertekenen.

1 uur geleden
Vaccinatiebewijs Macron circuleert op sociale media

PARIJS (ANP/DPA) - Het coronavaccinatiebewijs van de Franse president Emmanuel Macron, met daarop zijn naam, geboortedatum en een gepersonaliseerde QR-code, circuleert op sociale media.

3 uur geleden
Biden: beslissend decennium is aangebroken voor mensheid

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft bij zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, gezegd dat wat hem betreft een beslissend decennium in de geschiedenis van de mensheid is aangebroken. Het was de eerste VN-toespraak van Biden sinds hij president van de VS werd.

6 uur geleden
Conservatieven van Merkel maken vlak voor verkiezing inhaalslag

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse parlementsverkiezingen van komend weekend lijken uit te lopen op een nek-aan-nekrace. De christendemocraten van de Duitse bondskanselier Angela Merkel lopen in de peilingen langzaam in op hun voornaamste rivalen, de sociaaldemocraten van minister van Financiën Olaf Scholz.

7 uur geleden
Recorduitstoot door megabranden van afgelopen zomer

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Enorme natuurbranden bij de Middellandse Zee, in Noord-Amerika en Siberië hebben deze zomer geleid tot een recorduitstoot van broeikasgassen. Door het vuur belandde in juli 1,3 miljard metrische ton koolstofdioxide in de atmosfeer en een maand later nog eens 1,4 miljard metrische ton, meldt EU-klimaatdienst Copernicus.

10 uur geleden
Russen rouwen om bloedbad op universiteit

PERM (ANP/AFP) - In Rusland wordt geschokt gereageerd op het bloedbad in een universiteit in de stad Perm. Daar schoot een student maandag zes mensen dood. Geschokte Russen steken nu onder meer kaarsjes aan bij het complex, dat is afgegrendeld door de politie.

11 uur geleden