Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meeste branden Turkije geblust, ook elektriciteitscentrale gered

Meeste branden Turkije geblust, ook elektriciteitscentrale gered

ISTANBUL (ANP/AFP/BLOOMBERG/DPA) - Turkse brandweerlieden hebben nog steeds de handen vol aan het blussen van natuurbranden die het land al ruim een week teisteren. Er zijn nog dertien brandhaarden in zuidelijke kustgebieden bij de Middellandse Zee. Het lukte de hulpdiensten wel om de slag tegen het vuur te winnen bij een elektriciteitscentrale in de onder toeristen populaire provincie Mugla.

De Turkse regering meldde woensdag dat de afgelopen tijd 174 branden zijn uitgebroken, waarvan de meeste ook weer zijn geblust. Er worden meer dan 5000 manschappen ingezet om het vuur te bestrijden. De Turkse brandweer krijgt daarbij ook internationale hulp. Meerdere landen, waaronder Rusland, Kroatië en Spanje, hebben blusvliegtuigen gestuurd.

De Spaanse blusvliegtuigen hielpen ook bij het bluswerk rond de elektriciteitscentrale in het district Milas. Daar werd vanuit de lucht zeewater op de vlammenzee gegooid. Turkse hulpverleners groeven ondertussen geulen rond het gebouw om het vuur op afstand te houden. Dat lukte en het vuur leek woensdagmiddag grotendeels te zijn gedoofd.

Beelden uitzenden

Branden hebben ook op andere plaatsen in Mugla flink huisgehouden. Minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu schatte dinsdagavond dat alleen in die provincie al 16.000 mensen zijn geëvacueerd en ongeveer 2000 gebouwen zijn verwoest. Het landelijke dodental door de branden staat op acht. Op televisie is te zien hoe Turken in paniek vluchten voor het vuur.

De Turkse mediawaakhond RTÜK heeft media opgedragen om terughoudend te zijn met het uitzenden van beelden van de branden. "We zijn niet tegen berichtgeving over de natuurbranden, maar tegen materiaal dat zorgt voor onrust en chaos", legde de vicevoorzitter van de toezichthouder uit. Zenders die toch in de fout gaan riskeren een boete.

Politieke onrust

De branden zorgen ook voor politieke onrust. De oppositie vindt dat de regering van president Recep Tayyip Erdogan sneller buitenlandse hulp had moeten aannemen. De president werd op sociale media het mikpunt van spot nadat hij zakken thee had gegooid naar mensen in het rampgebied. De president houdt woensdagavond een speech en gaat dan naar verwachting in de tegenaanval.

Turken hebben niet alleen te lijden onder branden, maar gaan ook gebukt onder een ongekende hittegolf. Minister van Bosbouw Bekir Pakdemirli zei dat deze week een temperatuurrecord is gesneuveld in de stad Marmaris. Daar zou het 45,5 graden zijn geworden.

Meer uit Buitenland

Bezette Oekraïense gebieden vragen Poetin officieel om inlijving

LOEHANSK (ANP/RTR) - De door Rusland geplaatste autoriteiten in de bezette Oekraïense regio's Loehansk en Cherson hebben een verzoek tot toetreding gedaan bij de Russische Federatie. Ze vragen president Vladimir Poetin officieel of hun gebieden ingelijfd kunnen worden door Rusland, nadat een overweldigende meerderheid van de inwoners daarvoor gestemd zou hebben.

1 minuut geleden
Orkaan Ian in extreem gevaarlijke categorie 4 op weg naar Florida

TAMPA (ANP) - Het Amerikaanse Nationale Hurricanecentrum heeft de kracht van de orkaan Ian opgeschaald naar de categorie vier, wat betekent dat windsnelheden tot ruim 250 kilometer per uur mogelijk zijn. Er is maar één gevaarlijkere categorie, nummer 5.

36 minuten geleden
Noorwegen ziet geen dreiging tegen eigen olie- en gasinstallaties

OSLO (ANP/RTR) - Noorwegen heeft geen signalen dat de eigen gas- en olie-installaties op zee te maken hebben met specifieke dreigingen. Dat zei premier Jonas Gahr Støre tegen het Noorse persbureau NTB in een reactie op de vermeende sabotage van de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2.

48 minuten geleden
NAVO noemt lekkages Nord Stream sabotage

BRUSSEL (ANP) - Ook de NAVO gaat ervan uit dat de lekkages aan de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 opzettelijk zijn veroorzaakt. In een bericht op Twitter zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg de "sabotage" te hebben besproken met de Deense minister van Defensie.

1 uur geleden
Noord-Korea voert weer rakettest uit en wil kernproef gaan doen

SEOUL/TOKIO (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Noord-Korea heeft volgens Japan en Zuid-Korea woensdag twee ballistische korteafstandsraketten afgevuurd die in de Japanse Zee terechtgekomen zijn. In die wateren houden Zuid-Korea en de VS militaire oefeningen. De lancering komt op een dag dat in Zuid-Korea werd gemeld dat het noorden na vijf jaar weer een kernproef wil doen.

2 uur geleden
Nord Stream-lek 'geen aanval op Zweden', EU dreigt met acties

STOCKHOLM (ANP/RTR) - De vermoedelijke sabotage van de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 is geen aanval op Zweden. Dat verklaarde de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Ann Linde tegenover de publieke omroep SVT. De Europese Unie dreigt met harde acties tegen degenen die de energiezekerheid van Europa verstoren.

3 uur geleden
EU: referenda in Oekraïne zijn illegaal en de uitslagen vervalst

BRUSSEL/BERLIJN (ANP/AFP/DPA) - De referenda die de afgelopen dagen in het zuidoosten van Oekraïne zijn gehouden over aansluiting bij Rusland zijn "illegaal en de uitslagen zijn vervalst". Dit zei de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Josep Borrell. De stembusgang in door Rusland bezette delen van Oekraïne is "een nieuwe schending van de territoriale onschendbaarheid van Oekraïne", aldus Borrell.

3 uur geleden