
'Meeste bedrijven schrappen banen in komende maanden'
DEN HAAG (ANP) - De meeste bedrijven in Nederland verwachten de komende tijd banen te moeten schrappen vanwege het omzetverlies dat ze lijden door de coronacrisis. Dat meldden ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Ze baseren zich op een enquête die tussen 21 en 23 maart is gehouden onder 158 directeuren van brancheorganisaties in verschillende sectoren. Twee derde van de betrokken branches geeft aan voor de komende maanden een omzetverlies te verwachten tussen de 20 en de 100 procent.
Een grote meerderheid van de ondervraagden (83 procent) verwacht dat bedrijven in hun branche binnen drie maanden in sterke of beperkte mate banen gaan schrappen. Dat komt ook omdat bij veel bedrijven thuiswerken onmogelijk is en het personeel gedwongen thuiszit en niet kan produceren. Ook denkt een groot deel van ondervraagden dat geplande investeringen in de ijskast worden gezet.
Overheidssteun lijkt broodnodig voor de bedrijven om niet om te vallen. Twee derde van de ondervraagde branchedirecteuren denkt dat de meeste bedrijven extra financiering of krediet nodig hebben om een faillissement af te wenden. "Dit onderstreept het grote belang van crisispakket dat bedrijfsleven, kabinet en vakbeweging hebben afgesproken", aldus de voorzitters van de ondernemersorganisaties.
Bedrijven in bijvoorbeeld e-commerce, supermarkten of producenten van medische middelen worden relatief minder geraakt. Een groep van zo'n 13 procent verwacht op korte termijn te groeien of in ieder geval niet te krimpen.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De aanleg van windmolens op land stokt, waardoor klimaatdoelen voor de langere termijn uit zicht dreigen te raken. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is vorig jaar maar voor 127 megawatt aan windmolens bijgebouwd. Dat zijn slechts zo'n 33 turbines en het gaat om de kleinste toename sinds 2017. In Zuid-Limburg, Twente en rond Amersfoort staan nog helemaal geen windmolens.
48 minuten geledenGENÈVE (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten en China zijn overeengekomen een "overlegstructuur" voor handel op te zetten. Dat zei de Chinese vicepremier He Lifeng zondag, na handelsbesprekingen die hij "openhartig, diepgaand en constructief" noemde. Net als de Amerikaanse delegatie eerder zondag sprak He over "grote vooruitgang".
1 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Volgens de Amerikaanse minister van Financiën, Scott Bessent, is "substantiële vooruitgang" geboekt in de gesprekken tussen zijn team en dat van de Chinese vicepremier He Lifeng in Genève. In de Zwitserse stad doen de twee grootste economieën ter wereld pogingen de door de Amerikaanse president Donald Trump aangewakkerde handelsoorlog te bezweren.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Handel zegt optimistisch te zijn over onderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten die in Zwitserland plaatsvinden. De twee grootmachten praten dit weekend in Genève over mogelijkheden om hun handelsoorlog te de-escaleren.
8 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Europa moet de Russische oliesector en financiële sector zwaardere sancties opleggen als Vladimir Poetin niet instemt met een staakt-het-vuren, zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot.
11 uur geledenGENÈVE (ANP) - De handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten in Genève zijn hun tweede dag ingegaan, melden Zwitserse media. Persbureau Reuters schrijft ook dat onderhandelaars zondagochtend weer bijeen zijn gekomen.
13 uur geledenDHARAN (ANP/BLOOMBERG) - Saudi Aramco heeft in de eerste drie maanden van het jaar een lagere winst geboekt dan een jaar eerder. Het energieconcern verkocht meer olie en gas, maar lagere prijzen voor die brandstoffen zaten 's werelds grootste verkoper van olie dwars. Het Saudische staatsbedrijf keert ook minder winst uit, wat een tegenvaller is voor de overheidsfinanciën. Kroonprins Mohammed bin Salman wil juist fors investeren in de modernisering van de economie van Saudi-Arabië.
15 uur geleden