Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Meervoudig gehandicapt kind kan vaak niet naar school'

'Meervoudig gehandicapt kind kan vaak niet naar school'

HILVERSUM (ANP) - Voor veel kinderen met een ernstige meervoudige beperking is naar school gaan geen optie. In een enquête onder ouders van deze kinderen van Reporter Radio en De Telegraaf antwoordde 59 procent dat hun kind geen onderwijs volgt. Ouders van de kinderen die wel naar school gaan, lopen vaak tegen onduidelijkheden aan over de kosten van zorg en onderwijs.

Driekwart van de ondervraagden antwoordde "nee" op de vraag of ze inzicht hebben in de manier waarop de financiering van zorg en onderwijs is geregeld. Er zijn grote verschillen tussen regio's, constateren het radioprogramma en de krant. Soms komen de kosten voor rekening van de gemeente of de school. Op andere plaatsen moeten ouders het persoonsgebonden budget aanwenden.

In totaal deden 148 ouders mee aan de enquête, die is verspreid via de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind en de organisatie EMB Nederland. Ouders van wie het kind niet naar school gaat, geven het vaakst aan dat scholen de complexe zorg die hun kind nodig heeft niet kunnen bieden.

Ingewikkeld

Ouders die reageerden, schreven in hun commentaren onder meer dat de regelingen zeer ingewikkeld zijn. Zo stelt een ouder dat het vaak schort aan kennis bij instanties, waardoor ouders "veel te veel strijd moeten leveren". Positieve verhalen zijn er ook, bijvoorbeeld over een meisje van zeven jaar dat een ochtend per week naar een kleuterklas gaat op een gewone basisschool. "Voor beide kanten alleen maar heel positief, ze hoort er echt bij."

De Tweede Kamer debatteert woensdag over de problematiek. Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) meldde vorige week nog dat het aantal kinderen dat langer dan drie maanden niet naar school gaat vorig jaar is toegenomen tot 4790, 311 meer dan een jaar daarvoor. Dat zijn niet alleen kinderen met een handicap, maar ook kinderen met andere ernstige problemen, zoals een slechte thuissituatie, psychische stoornissen of overmatig drugsgebruik.

"Dat gaat ons aan het hart en we leggen ons daar dus niet bij neer", schreef Slob.

Meer uit Binnenland

Man op spoor geduwd in Vlissingen, verdachte aangehouden

VLISSINGEN (ANP) - Een 36-jarige man uit Vlissingen is zaterdagavond gewond geraakt, nadat hij op het station van de Zeeuwse stad door iemand op het spoor was geduwd. De politie heeft een verdachte aangehouden.

15 minuten geleden
COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

25 minuten geleden
Twee explosies dit weekend in zelfde straat in Heerhugowaard

HEERHUGOWAARD (ANP) - In Heerhugowaard is dit weekend twee nachten op rij een explosief afgegaan in dezelfde straat, meldt de politie. De explosies vonden plaats bij de voordeur van verschillende adressen op de Middenweg, in het noordoosten van de Noord-Hollandse plaats.

2 uur geleden
Run op kaarten voor Boekenbal, meer animo van jongeren

AMSTERDAM (ANP) - Het animo voor kaarten voor het Boekenbal is "gigantisch" dit jaar. Dat meldt boekenkoepel CPNB, die de jaarlijkse aftrap van de Boekenweek organiseert. De ruim 1200 kaarten die beschikbaar zijn voor het feest op 15 maart worden verdeeld onder met name schrijvers en daarnaast mensen uit de boekenbranche, journalisten en hoogwaardigheidsbekleders.

6 uur geleden
Politie stuurt demonstranten weg bij ambassade Israël in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdagmiddag een groep demonstranten weggestuurd bij de ambassade van Israël aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. Volgens een woordvoerster heeft de politie één aanhouding verricht. De arrestant zou aanwijzingen van de politie niet hebben opgevolgd.

21 uur geleden
Deel derdelanders verzet zich tegen uitspraak Raad van State

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van de zogeheten derdelanders uit Oekraïne die na 4 maart geen recht meer hebben op gemeentelijke opvang in Nederland, maakt daartegen bezwaar. Advocaat Wil Eikelboom, die meerdere derdelanders bijstaat, bevestigt een bericht daarover van de NOS. "We denken een kansrijke zaak te hebben", zegt Eikelboom.

23 uur geleden
SP-leider Jimmy Dijk haalt flink uit naar formerende partijen

BUSSUM (ANP) - In zijn eerste congrestoespraak als SP-leider heeft Jimmy Dijk flink uitgehaald naar de vier partijen die al maanden praten over de vorming van een nieuw kabinet. PVV, NSC en BBB hebben hun "sociale maskers" afgeworpen, zei Dijk. Onder invloed van de VVD maken deze drie partijen "terugtrekkende bewegingen" als het gaat om het afschaffen van het eigen risico in de zorg, huurverlaging en verbeteringen voor mensen met een bescheiden inkomen, hield Dijk de SP-leden voor.

23 uur geleden