Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meerkampster Vetter schrijft in Tokio een boek met een happy end

Meerkampster Vetter schrijft in Tokio een boek met een happy end

TOKIO (ANP) - Er vloeiden tranen van geluk bij Anouk Vetter na het behalen van olympisch zilver op de zevenkamp. Bij de eerste tranen moest de Arnhemse atlete terugdenken aan de WK van 2019, toen ze na zes onderdelen opgaf omdat ze niet meer verder wilde; ze kon het mentaal niet meer opbrengen. "Ik besefte waar ik vandaan ben gekomen. Ik zat toen in een heel diep gat en het heeft lang geduurd eer ik daar uit was. Maar als je een boek moet schrijven, dan is dit toch het happy end dat je wilt", zei de 28-jarige atlete.

Die ellendige periode waarin Vetter bezweek onder de druk van het altijd maar moeten presteren, ligt achter haar. "Ik ben er als een ander mens uitgekomen en ik beleef mijn sport nu heel anders. Van die zevenkamp in Doha herinner ik me niks meer. Fijn dat het brein zo werkt. Ik ben echt aan een tweede carrière begonnen."

Die tweede carrière mondde uit in een ongedachte zilveren plak in Tokio. Na de eerste dag stond Vetter al bovenaan. "Ik begon toen al te denken aan een medaille, want ik sta nooit hoog na vier onderdelen. Het was zaak dat enthousiasme te onderdrukken en mijn koppie erbij te houden, want ik streed wel tegen Nafi Thiam en die mag je nooit onderschatten. Na het vijfde onderdeel, het verspringen, stond ik nog steeds bovenaan en moest ik wel even 'ontstressen'. Maar ik wist al wel, die medaille moet ik niet uit handen geven."

Onverwacht

De Belgische Thiam was uiteindelijk ook beter. Ze wierp de speer verder dan Vetter, was sneller op de afsluitende 800 meter en prolongeerde haar olympische titel. "Ik ben hartstikke trots op mezelf. Ik wist dat ik goed was, maar je moet het toch maar doen. Zilver is echt onverwacht. Toch was dit geen droommeerkamp, ook al heb ik ervan genoten en zijn de afgelopen dagen voor mijn gevoel voorbijgevlogen. Ik noem het liever een hele goede meerkamp, omdat ik op sommige onderdelen toch wat heb laten liggen. Bijvoorbeeld bij het speerwerpen."

Haar vader en coach Ronald Vetter had de medaille ook niet voorspeld, maar zijn dochter wel laten weten dat het met de vorm wel goed zat. "Hij heeft eigenlijk alleen gezegd: je kunt je Nederlands record verbeteren. Dat heb ik inderdaad gedaan. Hij is natuurlijk enorm trots, maar hij is volgens mij vooral blij dat ik blij ben."

Meer uit Sport

Roglic liep bij val in de Tour de France breuk in onderrug op

THALGAU (ANP) - Wielrenner Primoz Roglic heeft bij de valpartij in de twaalfde etappe van de Tour de France een breuk in de onderrug opgelopen. De Sloveense kopman van Red Bull - Bora-hansgrohe, die niet meer van start ging in de volgende etappe, meldde dat op Instagram.

56 minuten geleden
Hoogspringer Kobielski voorlopig geschorst na positieve test

MONACO (ANP) - De Poolse hoogspringer Norbert Kobielski is vlak voor de start van de Olympische Spelen voorlopig geschorst. De Athletics Integrity Unit (AIU) maakte dinsdag bekend dat de atleet tijdens een controle positief heeft getest op de verboden stof pentedrone.

1 uur geleden
FIA zet streep door plan voor nieuw puntensysteem in Formule 1

LONDON (ANP/RTR) - De Formule 1 houdt het huidige puntensysteem, waarbij de top 10 uit de uitslag van een grand prix punten krijgt. Een voorstel om meer deelnemers in de uitslag punten te geven, is afgewezen, maakte autosportbond FIA bekend.

2 uur geleden
Tourwinnaar Pogacar ook de beste in Profronde Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN (ANP) - Tourwinnaar Tadej Pogacar heeft de profronde van Surhuisterveen op zijn naam geschreven. De 25-jarige Sloveen, die afgelopen zondag voor de derde keer de Ronde van Frankrijk won, was de grote naam in het startveld van het wielercriterium in Friesland en maakte dat waar met een solozege.

2 uur geleden
Dressuuramazone Dujardin geschorst om overtreding paardenwelzijn

LAUSANNE (ANP) - De Federatie voor Paardensport (FEI) heeft de Britse dressuuramazone Charlotte Dujardin met onmiddellijke ingang voorlopig geschorst voor een periode van zes maanden. De 39-jarige Britse, met zes olympische medailles gedeeld recordhouder van Groot-Brittannië bij de vrouwen, heeft de regels voor het 'paardenwelzijn' overtreden, meldt de federatie.

4 uur geleden
Van de Zandschulp verliest op challenger van Zwitserse tiener

ZUG (ANP) - Tennisser Botic van de Zandschulp is op het challengertoernooi van Zug in Zwitserland meteen uitgeschakeld. De 28-jarige Nederlander verloor in de eerste ronde van de 19-jarige Zwitser Mika Brunhold: 7-5 (5) 3-6 7-6 (5).

5 uur geleden
Dressuuramazone Dujardin trekt zich terug van Spelen om onderzoek

PARIJS (ANP/RTR) - Dressuuramazone Charlotte Dujardin neemt niet deel aan de Olympische Spelen. De 39-jarige Britse, met zes olympische medailles gedeeld recordhouder van Groot-Brittannië bij de vrouwen, heeft zich teruggetrokken om een onderzoek van de internationale paardensportbond FEI. Dat verklaarde Dujardin dinsdag.

7 uur geleden