Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Meerderheid zorgwerknemers tevreden ondanks hoge werkdruk'

'Meerderheid zorgwerknemers tevreden ondanks hoge werkdruk'

DEN HAAG (ANP) - Ruim de helft van de werknemers in de ziekenhuiszorg, jeugdzorg en kinderopvang ervaart een (veel) te hoge werkdruk. Het ziekteverzuim is in deze bedrijfstak, samen met de industrie, het hoogst. Toch is ruim driekwart van de werknemers in zorg en welzijn tevreden met het werk. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tot en met het tweede kwartaal van 2020.

Bij werknemers in de ziekenhuiszorg, jeugdzorg en kinderopvang ervaart meer dan de helft een te hoge werkdruk, in overig zorg- en sociaal werk was dat aandeel iets minder dan 40 procent. Die ervaren werkdruk is bovengemiddeld vergeleken met andere bedrijfstakken. Zo was de hoeveelheid werk en het aantal werkgerelateerde psychische vermoeidheidsklachten alleen in het onderwijs groter.

Toch was de meerderheid van de werknemers in de zorg (78 procent) eind 2019 tevreden tot zeer tevreden met het werk, zo blijkt uit de nu gepresenteerde cijfers. Zo noemden zorgmedewerkers hun werk leuk, zinvol en afwisselend. Daarnaast had een ruime meerderheid geen probleem om werk in zorg en welzijn te combineren met de zorg voor kinderen of mantelzorg. Onder werknemers in de huisartsenzorg en universitaire ziekenhuizen was het aandeel (zeer) tevreden werknemers eind vorig jaar het grootst, met respectievelijk 84 en 81 procent. In de kinderopvang en gehandicaptenzorg (beide 76 procent) was dit aandeel het kleinst.

In het tweede kwartaal van 2020 was het ziekteverzuim in de hele bedrijfstak 6,1 procent. Dat betekent dat van elke duizend te werken dagen er 61 werden verzuimd wegens ziekte. Daarmee kende zorg en welzijn het hoogste ziekteverzuim van alle bedrijfstakken, net als in hetzelfde kwartaal een jaar eerder (5,7 procent). Dit aantal is beduidend hoger dan het gemiddelde in de gehele economie: 44 dagen, ofwel 4,4 procent. Het ziekteverzuim in zorg en welzijn is al jarenlang bovengemiddeld hoog en de laatste jaren boven de andere bedrijfstakken uitgestegen, aldus het CBS. Vooral werknemers in verpleging, verzorging en thuiszorg verzuimen vaker. In die branche was het verzuim het tweede kwartaal van dit jaar 8,0 procent.

Hoewel het CBS cijfers tot en met het tweede kwartaal van dit jaar heeft gebruikt, is er volgens het statistiekbureau niet gekeken naar het effect van de coronacrisis op de bovenstaande ontwikkelingen in de zorg.

Meer uit Binnenland

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er meer dan het maximale aantal van 2000, waar het COA zich vanaf nu aan moet houden als gevolg van een rechterlijke uitspraak. Het bekendgemaakte aantal gold om middernacht.

53 minuten geleden
Nog niet bekend hoeveel asielzoekers in Ter Apel sliepen

TER APEL (ANP) - Het is donderdag even voor 11.00 uur nog niet bekend hoeveel asielzoekers de nacht hebben doorgebracht in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) had eerder aangegeven er kort na 09.00 uur mee te komen, maar om onbekende reden is het aantal nog niet bekendgemaakt.

1 uur geleden
BAM weet nog niet wanneer werk aan brug in Lochem verdergaat

BUNNIK (ANP) - Bouwbedrijf BAM kan nog niet zeggen wanneer de werkzaamheden op de bouwplaats in Lochem worden hervat na het ongeluk met een brug in aanbouw woensdag. "Dat is afhankelijk van een lopend onderzoek en van wanneer de locatie door de Arbeidsinspectie weer wordt vrijgegeven. Wij gaan niet speculeren over hoelang dit gaat duren", stelt een woordvoerder.

1 uur geleden
Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

GRONINGEN (ANP) - In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond gevonden en overleed ter plekke, aldus de politie.

1 uur geleden
Wind wakkert eind van de dag aan tot storm Louis

HOUTEN (ANP) - Nederland krijgt aan het eind van de dag te maken met een storm: Louis. Volgens Weeronline is er vanaf de late middag in het westen al sprake van harde wind, stevige buien en zware windstoten. Halverwege de avond moet het hele land rekening houden met zware windstoten van ruim 80 kilometer per uur.

3 uur geleden
Slachtofferhulp hielp in 2023 bijna 19 procent meer slachtoffers

UTRECHT (ANP) - Slachtofferhulp Nederland heeft vorig jaar bijna 19 procent meer slachtoffers geholpen. Deze cijfers deelt de organisatie donderdag. Volgens de organisatie is de behoefte aan hulp groter dan in eerdere jaren. De politie en het OM verwijzen meer mensen door naar de organisatie en het aantal geregistreerde misdrijven is licht toegenomen, licht Slachtofferhulp toe. Ook online helpt de organisatie meer slachtoffers, een stijging van ruim 13 procent.

5 uur geleden
Eichelsheim: Europa moet snel meer munitie maken

DEN HAAG (ANP) - Europa moet sneller meer munitie produceren, zodat Oekraïne de strijd tegen Rusland kan volhouden. "De industrie moet echt een stap gaan zetten, willen we de hoeveelheden munitie produceren die nodig zijn. Anders verliest Oekraïne de wedstrijd", zegt Commandant der Strijdkrachten (CDS) Onno Eichelsheim in een interview met De Telegraaf.

8 uur geleden