
Meerderheid voor goedkeuring megabeloning, zegt Tesla-topman Musk
AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Een meerderheid van de aandeelhouders van Tesla lijkt opnieuw in te stemmen met de megabeloning van tientallen miljarden dollar voor Elon Musk. Dat zei de topman van de elektrische autofabrikant woensdagavond laat in de Verenigde Staten. Ook blijkt volgens Musk uit de voorlopige resultaten dat de resolutie om Tesla's formele vestigingsplaats van Delaware naar Texas te verplaatsen met een "grote marge" zal worden aangenomen.
Tesla houdt donderdag zijn algemene aandeelhoudersvergadering. Een groot twistpunt is het beloningspakket van 56 miljard dollar (ongeveer 51,8 miljard euro) voor Musk. Dat pakket van aandelenopties werd in 2018 door de aandeelhouders goedgekeurd, maar kwam opnieuw ter discussie te staan nadat Musk een rechtszaak verloor van een Tesla-aandeelhouder. In januari dit jaar zette een rechter in Delaware een streep door het optiepakket, met als reden dat beleggers niet volledig waren ingelicht over enkele belangrijke details.
Meerdere grote beleggers in Tesla, zoals het Noorse staatsinvesteringsfonds en het Californische pensioenfonds CalPERS, hebben aangekondigd tegen de megabeloning van Musk te stemmen. Ook Glass Lewis, een belangrijke adviseur voor het stemmen op aandeelhoudersvergaderingen, riep aandeelhouders op om niet akkoord te gaan met de "buitensporige beloning". Ook is de adviseur tegen de verhuizing van Delaware, waar de rechter negatief oordeelde over de megabonus voor Musk, naar Texas.
Ondersteuners van de megabeloning voor Musk zijn onder meer de Schotse vermogensbeheerder Baillie Gifford & Co, investeringsbedrijf Investment Management van Cathie Wood en investeerder Ron Baron van Baron Funds. Baron, die al lange tijd aandeelhouder is van Tesla, zei in een open brief waarin hij het beloningspakket steunde dat er zonder Musk "geen Tesla zou zijn" en dat deze stemming zou kunnen bepalen of hij bij het bedrijf blijft.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Bijna een derde van de Nederlanders die in armoede leven kampt met problematische schulden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de meest recente cijfers over 2023. Bij mensen die net boven de armoedegrens leven, komen problematische schulden volgens het CBS in ruim een vijfde van de gevallen voor.
1 uur geledenMINNEAPOLIS (ANP) - De Amerikaanse verzekeraar Allianz Life is slachtoffer geworden van een hack waarbij de gegevens van een "meerderheid" van zijn klanten en werknemers zijn gestolen. Dit bevestigde de onderneming aan nieuwswebsite TechCrunch. Het bedrijf maakte het datalek zaterdag bekend in een wettelijk verplichte melding, maar gaf niet onmiddellijk aan hoeveel klanten precies getroffen zijn.
15 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - Duitsers moeten langer en harder werken, heeft de Duitse minister van Economische Zaken Katherina Reiche verklaard in een interview met de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. Haar uitspraken kwamen haar ook meteen op felle kritiek te staan.
16 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Amerikaanse overheid heeft scherpe kritiek geuit op een strafrechtelijk onderzoek in Frankrijk naar socialemediaplatform X. Het onderzoek volgt op klachten in januari dat het X-algoritme zou zijn gebruikt voor buitenlandse inmenging in de Franse politiek. Zo klaagde een Franse politicus over "verminderde diversiteit van stemmen en opties".
17 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Qatar heeft gedreigd de gasleveringen aan de Europese Unie stop te zetten als reactie op de Europese zorgplichtwet aangaande dwangarbeid en milieuschade. Dit blijkt uit een brief van Qatar aan de Belgische regering, die persbureau Reuters heeft ingezien.
19 uur geledenWOLFSBURG (ANP/DPA) - Volkswagen wil een eigen deal sluiten met de Amerikaanse regering zodra de Verenigde Staten en de Europese Unie een overeenkomst over tarieven bereiken. Als Washington en Brussel eruit zijn wil Volkswagen daarop voortbouwen en een specifieke deal sluiten voor de Volkswagen Group, heeft topman Oliver Blume vrijdag gezegd.
21 uur geledenSHANGHAI (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - China wil het voortouw nemen bij de oprichting van een internationale organisatie om wereldwijde samenwerking op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) te bevorderen. Volgens de Chinese premier Li Qiang zou zo'n organisatie ervoor moeten zorgen dat deze wereldveranderende technologie niet het exclusieve domein wordt van slechts enkele landen of bedrijven.
23 uur geleden