Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meerderheid Tweede Kamer wil necrofilie strafbaar stellen

Meerderheid Tweede Kamer wil necrofilie strafbaar stellen

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil necrofilie - seksuele handelingen met een stoffelijk overschot - strafbaar stellen. Dat is Nederland nog niet het geval. Hoewel minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) hier positief tegenover staat, heeft ze de motie van de PVV toch ontraden.

De motie wordt in ieder geval gesteund door coalitiepartijen VVD en CDA en oppositiepartijen PvdA, SP en SGP, waarmee een ruime meerderheid voor is.

Necrofilie is "een ernstige inbreuk zijn op de lichamelijke integriteit van de overledene" zei PVV-Kamerlid Lilian Helder in het Kamerdebat over seksueel geweld en kindermisbruik waar ze de motie indiende. Ze wil dat het als een misdrijf wordt opgenomen in het wetboek van strafrecht of in het wetsvoorstel seksuele misdrijven, dat nu in voorbereiding is.

Onderzoek

Tijdens het debat werd al geconcludeerd dat die laatste optie tot vertraging leidt van het wetsvoorstel, en dat wil de Kamer niet. Yeşilgöz had Helder gevraagd de motie aan te houden, omdat ze weliswaar een "positieve grondhouding" heeft ten aanzien van het strafbaar stellen van necrofilie, maar eerst een onderzoek wil afwachten van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Dat verwacht ze in maart, waarna de minister een "integrale beleidsafweging kan maken."

Een aangenomen motie zit de minister niet in de weg, vindt Helder, die de motie niet wilde aanhouden. Dinsdag wordt er over gestemd.

Meer uit Politiek

Terugkeer Plasterk als Telegraaf-columnist nog onzeker

AMSTERDAM (ANP) - Het is nog niet duidelijk of Ronald Plasterk weer aan de slag gaat voor De Telegraaf. De krant heeft nog geen contact met hem gehad over zijn mogelijke toekomst als columnist.

13 minuten geleden
Kabinet stuurt Iran alleen 'stille' condoleance na dood president

BRUSSEL (ANP) - Nederland condoleert Iran niet publiekelijk met de dood van zijn president, die tal van mensenrechtenschendingen op zijn naam zou hebben. Wel worden er condoleances overgebracht aan Teheran, zegt buitenlandminister Hanke Bruins Slot. Omdat dat nu eenmaal "gebruikelijk is als je diplomatieke relaties hebt".

1 uur geleden
Kabinet oordeelt niet over strafhof, maar: Hamas anders dan Israël

BRUSSEL (ANP) - Nederland bemoeit zich niet met het Internationaal Strafhof, en dus ook niet met de voorbereidingen om leiders van Israël en Hamas te vervolgen, benadrukt buitenlandminister Hanke Bruins Slot. Maar ze onderstreept dat "het voor mij natuurlijk wel klip-en-klaar is dat er een groot verschil is tussen een terroristische organisatie als Hamas en een democratische staat zoals Israël".

2 uur geleden
Per direct geen nieuwe adopties meer uit het buitenland

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet staat per direct geen nieuwe adopties uit het buitenland meer toe. Dat heeft demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) bekendgemaakt. Lopende procedures gaan voorlopig wel door.

3 uur geleden
CPB: meer koopkracht, lager tekort door coalitieplannen

DEN HAAG (ANP) - De plannen uit het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB leiden per saldo tot een lichte verbetering van de overheidsfinanciën en een iets hogere koopkracht. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) dat de plannen heeft geanalyseerd.

3 uur geleden
Ombudsman zet vraagtekens bij wegbezuinigen ambtenaren

DEN HAAG (ANP) - Het voornemen van de nieuwe coalitie om te bezuinigen op de rijksoverheid strookt volgens de Nationale ombudsman niet met zijn advies om meer persoonlijk contact met burgers op te zoeken. "Het lijkt me in ieder geval als ik het zo lees, dat dat tegenstrijdig is", zegt ombudsman Reinier van Zutphen tegen het ANP.

3 uur geleden
Ombudsmannen willen dat overheid vaker contact met burgers zoekt

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet vaker persoonlijk contact met burgers opzoeken. Dat schrijven de Nationale ombudsman, de Kinderombudsman en de Veteranenombudsman in een dinsdag gepubliceerd jaarverslag. "Het is een plicht van de overheid om burgers zelf op te zoeken. Om te luisteren. En dan te doen wat nodig is."

5 uur geleden