Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meerderheid Tweede Kamer voor spreidingswet

Meerderheid Tweede Kamer voor spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer steunt dinsdag een amendement van de SP om bij de spreiding van asielzoekers ook rekening te houden met de sociaal-economische situatie van een gemeente. De SP zal daarom voor de spreidingswet stemmen. Daarmee is er in de Tweede Kamer een meerderheid voor de wet, die moet zorgen voor een eerlijke verdeling van asielzoekers over gemeenten, bevestigen diverse Kamerleden.

Maar een voor de BBB belangrijk amendement zal waarschijnlijk geen meerderheid krijgen, waardoor de wet hoogstwaarschijnlijk in de Eerste Kamer zal sneuvelen.

BBB-voorvrouw Caroline Van der Plas had vorige week tijdens het twee dagen durende debat over de politiek gevoelige spreidingswet gezegd dat de partij instemming met de wet zou laten afhangen van steun voor haar amendementen. BBB wil onder meer een jaarlijks maximum van 15.000 asielzoekers, en dat in de wet opnemen. Een Kamermeerderheid is daar op tegen.

Inwonertal

Daarnaast wilde BBB via een wijzigingsvoorstel ook in de wet vastleggen dat asielzoekers naar inwonertal over gemeenten worden verdeeld. Dat staat op die manier wel in de Memorie van Toelichting, maar niet in de wetstekst zelf. Dit amendement zal naar verwachting wel de steun van de Kamer krijgen.

De steun van de vierkoppige fractie van BBB is niet doorslaggevend in de Tweede Kamer. In de Eerste Kamer heeft de partij zestien zetels. Met de tegenstemmen van in ieder geval VVD, PVV, SGP, Forum voor Democratie en JA21 zijn 37 van de 75 senatoren tegen de wet.

Hoopvol teken

Vluchtelingenwerk Nederland noemt het een "hoopvol teken" dat een meerderheid van de Tweede Kamer de wet steunt. "Wel is het essentieel dat het belang van de kwaliteit van de opvang, kleinschaligheid en de termijn voor opvanglocaties onderdeel zijn van een werkbare spreidingswet. We hopen dat na de Tweede Kamer ook de Eerste Kamer haar verantwoordelijkheid neemt en inziet dat de spreidingswet hard nodig is om menswaardige opvangplekken te creëren."

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt dat de eerste stap naar "evenredige spreiding van opvang van asielzoekers" nu is gezet. "We hopen op een snelle besluitvorming in het parlement."

Meer uit Politiek

Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

1 dag geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

2 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

2 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

2 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

2 dagen geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

3 dagen geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

5 dagen geleden