Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meerderheid Kamer wil vuurwerk verder beperken

Meerderheid Kamer wil vuurwerk verder beperken

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de verkoop en het afsteken van vuurwerk verder beperken. De komt omdat de PvdA en SP voor een strenger beleid kiezen.

Ronald van Raak (SP) vindt dat in elk geval "gevaarlijk knalvuurwerk" verboden moet worden. De politiek moet gaan kijken "welke soorten vuurwerk er in de toekomst nog wel verkocht en afgestoken mogen worden, en welke soorten niet meer", schrijft hij op de website van de partij.

De PvdA schaart zich achter het pleidooi van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) om knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden. En als dat niet werkt "sluiten we een totaalverbod op al het vuurwerk ook niet uit", aldus Tweede Kamerlid Attje Kuiken in een verklaring maandag.

Discussie

Er is in de Kamer nu een nipte meerderheid van 76 zetels om vuurwerk verder te beperken. Naast de PvdA en SP gaat het om de ChristenUnie, D66, GroenLinks, 50PLUS, SGP, Partij voor de Dieren, DENK en Van Kooten-Arissen.

Regeringspartijen VVD en CDA zijn nog niet zo ver. Maar in die partijen is wel een discussie gaande. Prominente VVD'ers, zoals burgemeester Johan Remkes van Den Haag en Jan van Zanen van Utrecht, roepen inmiddels op tot een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen.

Initiatiefwet

Uit een steekproef onder de zeshonderd leden van het netwerk binnen de VVD dat zich actief bezighoudt met vraagstukken op gebied van justitie en veiligheid, blijkt een grote meerderheid (87 procent) voor een verbod op het afsteken van knalvuurwerk en vuurpijlen te zijn. Een meerderheid (51 procent) van de ondervraagde leden is voor "een landelijk totaalverbod op de verkoop en het zelf afsteken van consumentenvuurwerk". De peiling wordt aan de VVD-fractie aangeboden "zodat zij deze kan meewegen in het bepalen van haar standpunt".

In de Kamer werken GroenLinks en Partij voor de Dieren aan een initiatiefwet om consumentenvuurwerk te verbieden. 50PLUS steunt een dergelijk verbod.

Meer uit Binnenland

Lichaam man gevonden in Utrecht, politie gaat uit van misdrijf

UTRECHT (ANP) - De politie heeft donderdag in een woning aan de Teugelhof in de Utrechtse binnenstad het lichaam gevonden van een man, die waarschijnlijk door een misdrijf om het leven is gekomen. Agenten namen een kijkje in de woning na een melding dat de man al dagen niet gezien was en dat er ook geen contact meer met hem was geweest, meldt de politie zaterdag.

1 uur geleden
30.000 euro opgehaald voor nabestaanden schietpartij Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - Met de crowdfundingactie voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die donderdag omkwamen door de schietpartij aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein is binnen een dag 30.000 euro opgehaald. Dit is de helft van de beoogde 60.000 euro.

2 uur geleden
Bewoners Rotterdams plein terug naar huis na fataal schietincident

ROTTERDAM (ANP) - Een deel van de bewoners van het Heiman Dullaertplein in Rotterdam is vrijdagavond teruggekeerd naar hun woning. Zij moesten donderdag het huis uit na het fatale schietincident waarbij een moeder en haar 14-jarige dochter omkwamen. Daarna woedde brand in het huis van de verdachte.

2 uur geleden
Minderjarige jongen opgepakt na mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - Een minderjarige jongen is zaterdag opgepakt na een mogelijk schietincident in Coevorden. Een man raakte gewond en is naar het ziekenhuis vervoerd. De politie spreekt van meerdere verdachten en mogelijk is ook een van de verdachten gewond geraakt.

3 uur geleden
Ook Duitse klimaatactivisten blokkeren A12 in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Ruim honderd aanhangers van de Duitse klimaatactiegroep Letzte Generation hebben zaterdag met activisten van Extinction Rebellion de A12 in Den Haag geblokkeerd. Rond het middaguur liepen de klimaatactivisten de weg op bij het Malieveld.

3 uur geleden
Zeker één gewonde bij mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - Zeker één persoon is zaterdagochtend in Coevorden gewond geraakt bij een mogelijk schietincident. De politie kreeg rond 09.45 uur een melding van het incident aan de Scholekster in de Drentse plaats.

4 uur geleden
Man in Breda mogelijk opzettelijk overreden, twee mannen opgepakt

BREDA (ANP) - Een 58-jarige man uit Wernhout (Noord-Brabant) is vrijdagavond, rond middernacht, in de Kleine Krogt in Breda mogelijk expres overreden door een auto, meldt de politie. Het slachtoffer raakte gewond, maar was wel aanspreekbaar. De man is naar het ziekenhuis gebracht.

5 uur geleden