
Meerderheid Kamer wil abortus niet uit Wetboek van Strafrecht
DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer is tegen het schrappen van abortus uit het Wetboek van Strafrecht. Het gaat om coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie en de oppositiepartijen SGP, PVV en Forum voor Democratie. Voorstanders van het schrappen van abortus uit het strafrecht stellen dat abortus een vorm van medische zorg is en in het basispakket en niet in het strafrecht thuishoort.
Samen met de oppositiepartijen GroenLinks, PvdA, SP en de Lijst Gündoğan wil ook coalitiepartij D66 gehoor geven aan de oproep van het burgerinitiatief van BNNVARA en het Humanistisch Verbond. Dat roept de Kamer concreet op artikel 296 uit het Wetboek van Strafrecht te schrappen, omdat abortus geen misdaad is.
De tegenstanders van het schrappen van dat artikel vinden dat de huidige balans in de wet een goede en een waardevolle is. Een onbedoeld zwangere vrouw kan hulp krijgen én het ongeboren leven wordt beschermd, verwoordde onder meer CDA-Kamerlid Hilde Palland. "Zonder dit artikel zeggen we dat een ongeboren leven dat niet levensvatbaar is, geen bescherming verdient", zei CU-fractievoorzitter Mirjam Bikker.
Medische handeling
Dat was ook de strekking van de andere partijen die niet aan het Wetboek van Strafrecht willen tornen.
GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet betoogde in het Kamerdebat over het burgerinitiatief dat abortus een medische handeling is. Artsen die een abortus niet volgens de regels uitvoeren, kunnen ook zonder het "beruchte artikel 296 worden vervolgd. Een apart juridisch kader is niet nodig". Daar sloten de andere voorstanders van het schrappen van het artikel uit het wetboek zich bij aan.
Initiatiefwet
Ellemeet is al een tijd bezig met een initiatiefwet om abortus uit het Wetboek van Strafrecht te schrappen. Daar gaat ze mee door. Later dit jaar zal ze die bij de Tweede Kamer indienen. Het signaal van het burgerinitiatief, en daarmee het duidelijke signaal uit de samenleving, ervaart ze "als steun in de rug".
D66-Kamerlid Wieke Paulusma vindt dat de huidige wet het stigma op abortussen in stand houdt. Met het schrappen van het artikel kan ook dat stigma worden doorbroken, zei ze.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
2 dagen geledenPARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
5 dagen geleden