Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meerderheid Kamer wil abortus niet uit Wetboek van Strafrecht

Meerderheid Kamer wil abortus niet uit Wetboek van Strafrecht

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer is tegen het schrappen van abortus uit het Wetboek van Strafrecht. Het gaat om coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie en de oppositiepartijen SGP, PVV en Forum voor Democratie. Voorstanders van het schrappen van abortus uit het strafrecht stellen dat abortus een vorm van medische zorg is en in het basispakket en niet in het strafrecht thuishoort.

Samen met de oppositiepartijen GroenLinks, PvdA, SP en de Lijst Gündoğan wil ook coalitiepartij D66 gehoor geven aan de oproep van het burgerinitiatief van BNNVARA en het Humanistisch Verbond. Dat roept de Kamer concreet op artikel 296 uit het Wetboek van Strafrecht te schrappen, omdat abortus geen misdaad is.

De tegenstanders van het schrappen van dat artikel vinden dat de huidige balans in de wet een goede en een waardevolle is. Een onbedoeld zwangere vrouw kan hulp krijgen én het ongeboren leven wordt beschermd, verwoordde onder meer CDA-Kamerlid Hilde Palland. "Zonder dit artikel zeggen we dat een ongeboren leven dat niet levensvatbaar is, geen bescherming verdient", zei CU-fractievoorzitter Mirjam Bikker.

Medische handeling

Dat was ook de strekking van de andere partijen die niet aan het Wetboek van Strafrecht willen tornen.

GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet betoogde in het Kamerdebat over het burgerinitiatief dat abortus een medische handeling is. Artsen die een abortus niet volgens de regels uitvoeren, kunnen ook zonder het "beruchte artikel 296 worden vervolgd. Een apart juridisch kader is niet nodig". Daar sloten de andere voorstanders van het schrappen van het artikel uit het wetboek zich bij aan.

Initiatiefwet

Ellemeet is al een tijd bezig met een initiatiefwet om abortus uit het Wetboek van Strafrecht te schrappen. Daar gaat ze mee door. Later dit jaar zal ze die bij de Tweede Kamer indienen. Het signaal van het burgerinitiatief, en daarmee het duidelijke signaal uit de samenleving, ervaart ze "als steun in de rug".

D66-Kamerlid Wieke Paulusma vindt dat de huidige wet het stigma op abortussen in stand houdt. Met het schrappen van het artikel kan ook dat stigma worden doorbroken, zei ze.

Meer uit Politiek

Kamerleden rouwen niet om dood van 'de slager van Teheran'

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden laten weten niet rouwig te zijn om de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi, die is omgekomen door een helikoptercrash. Zij benadrukken de misdaden van het autoritaire en streng islamitische Iraanse regime. Meerdere Kamerleden wijzen daarbij op zijn bijnaam: "de slager van Teheran".

1 uur geleden
Jetten waarschuwt voor 'bezuinigingsblunder' in het onderwijs

ROTTERDAM (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel in Rotterdam. "Doe het niet", zegt hij tegen de nieuwe coalitiepartijen over "de allergrootste onderwijsbezuiniging van deze eeuw".

1 dag geleden
Yesilgöz vindt excuses aan programmamaker Tim Hofman niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yesilgöz vindt het niet nodig om excuses aan te bieden aan Tim Hofman. Dat zei de demissionair minister van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in het tv-programma Vandaag Inside.

2 dagen geleden
Van der Burg past regels sobere opvanglocatie Ter Apel aan

DEN HAAG (ANP) - De regels om kansloze asielzoekers te plaatsen in een sobere opvanglocatie in Ter Apel worden aangepast. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) was door een rechterlijke uitspraak gedwongen om zijn beleid aan te passen.

2 dagen geleden
Advocatenorde gaat onderzoek doen naar regeringsprogramma

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse orde van advocaten gaat voor het eerst een regeringsprogramma toetsen op rechtsstatelijkheid. Een speciale commissie gaat voorstellen toetsen aan de criteria betrouwbaarheid van de overheid, fundamentele rechten en vrijheden van burgers en toegang tot het recht. De advocatenorde start het onderzoek wanneer het nieuwe kabinet het regeringsprogramma heeft uitgewerkt.

2 dagen geleden
Harbers ziet op infrastructuur 'geen breuk met het verleden'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) ziet "geen breuk met het verleden" in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB als het om zijn portefeuille gaat. Verder wil hij weinig zeggen over de plannen. "Ik ga niet het hele coalitieakkoord recenseren."

2 dagen geleden
Post mag er mogelijk langer over doen, meldt minister

DEN HAAG (ANP) - De post hoeft vanaf volgend jaar mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. De bezorging op vijf dagen in de week, van dinsdag tot en met zaterdag, blijft wel gehandhaafd.

2 dagen geleden