
Meerderheid Kamer stemt in met nieuwe informateur en ronde
DEN HAAG (ANP) - Een Kamermeerderheid heeft ingestemd met het voorstel van PVV-leiders Geert Wilders om SER-voorzitter Kim Putters te benoemen als nieuwe informateur. Hij moet de mogelijkheden onderzoeken tot een vruchtbare politieke samenwerking die recht doet aan de verkiezingsuitslag "inclusief de grote verschuivingen die daarbij hebben plaatsgevonden". Die samenwerking moet kunnen rekenen op voldoende steun in de Kamer. Nadrukkelijk moet naar de vorm worden gekeken, zoals een extraparlementair, gedoog- of minderheidskabinet.
De opdracht moet binnen vier weken, maar als het kan eerder, zijn afgerond, wil Wilders.
De motie werd gesteund door VVD, NSC en BBB, die de afgelopen weken met PVV hebben onderhandeld over een nieuw kabinet.
Opnieuw verkennerstaak
Ook D66, CDA, ChristenUnie, SP, SGP, JA21 en Forum voor Democratie steunen de motie. De partijleiders van D66, CDA en CU zeiden in een stemverklaring dat ze de motie weliswaar gaan steunen, maar dat ze weinig heil zien in dit "nieuwe rondje relatietherapie", zoals Rob Jetten (D66) het zei. Wel zal hij ingaan op een uitnodiging van de informateur, al zal de inzet van D66 niet anders zijn dan nu. Ook Henri Bontenbal (CDA) en Mirjam Bikkers (CU) zullen met Putters gaan praten. "Onze inbreng zal echter zeer beknopt zijn", zei Bikker. Daar sloot Bontenbal zich bij aan.
Zij hebben het gevoel dat na weken formeren Putters eigenlijk weer aan een soort verkennerstaak begint: van voren af aan met alle partijen praten.
Tegenstemmers
GroenLinks-PvdA, de Partij voor de Dieren, Volt en DENK stemden tegen de motie. Frans Timmermans (GL-PvdA) zei steun voor de motie te overwegen als Wilders een nieuwe ronde zou beperken tot twee weken, waarbij alleen de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB met Putters in gesprek zouden gaan. Dat wilde Wilders niet.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet kan door met het geven van een omvangrijk steunpakket aan het noodlijdende Damen Naval. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is hiermee akkoord. Alleen SP, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren en DENK waren donderdag tijdens de stemming een andere mening toegedaan.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt donderdag terug van zomerreces om te stemmen over de vraag of ze zich voldoende geïnformeerd acht voor het geven van staatssteun aan een niet nader genoemd bedrijf. Ingewijden bevestigen na berichtgeving van verschillende media dat het kabinet een overbruggingskrediet wil verschaffen aan scheepsbouwer Damen Naval.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in de politiek na de val van het kabinet. Bij NSC-kiezers is de impact van de kabinetsval op het vertrouwen het grootst. Dit blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 20.000 mensen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
4 dagen geledenPARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
1 week geleden