Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meerderheid Duitsers wil feestdag om verlies Tweede Wereldoorlog

Meerderheid Duitsers wil feestdag om verlies Tweede Wereldoorlog

BERLIJN (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers wil een nationale feestdag om te vieren dat hun land heeft verloren in de Tweede Wereldoorlog. In een enquête van YouGov vindt 53 procent van de ondervraagden het gepast om ieder jaar stil te staan bij de capitulatie van 8 mei, de dag waarop de nazi's zich in 1945 definitief overgaven.

De laatste jaren groeit de roep om een feestdag om de nederlaag van het nazi-regime te vieren. De uiterst-linkse partij Die Linke vindt niet dat Duitsland de oorlog heeft verloren, maar dat het land is bevrijd en dat het antifascisme moet worden gevierd, zoals veel andere Europese landen jaarlijks op 8 mei doen.

Niet iedereen steunt het voorstel. 27 procent vindt het "nogal" of "zeer" ongepast om op die manier om te gaan met het oorlogsverleden. De extreemrechtse partij Alternative für Deutschland vindt bijvoorbeeld dat dit geen "vrolijke dag voor Duitsland" kan zijn. Het mag dan wel een bevrijding zijn geweest voor mensen in concentratiekampen, "het was ook een dag van een absolute nederlaag, een dag waarop Duitsland grote delen van het grondgebied en autonomie verloor", zei een parlementariër twee jaar geleden toen de discussie ook al speelde.

Over het algemeen zijn Duitse jongeren het meest enthousiast over een dergelijke feestdag, met 61 procent als voorstander. Voor de nieuwe enquête werden meer dan 14.000 volwassenen bevraagd.

Meer uit Buitenland

Zelensky ontmoet Belgische premier De Croo dinsdag

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo ontvangt dinsdag de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die in België arriveert vanuit Spanje. Dat heeft De Croo maandag aangekondigd tijdens het programma 'De Verkiezingstafel'.

23 minuten geleden
Veiligheidsraad houdt spoedzitting om Israëlische aanval in Rafah

NEW YORK (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt dinsdag een spoedzitting in verband met de Israëlische aanval op een tentenkamp met ontheemden in Rafah, zo hebben diplomaten tegen persbureau AFP gezegd.

24 minuten geleden
VS praat met Israël over opheldering aanval kamp Rafah

WASHINGTON (ANP/DPA) - Na de dodelijke Israëlische aanval op een kamp voor ontheemden in het Palestijnse Rafah is de Amerikaanse regering in gesprek met het Israëlische leger en partners ter plaatse om de omstandigheden op te helderen. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de beelden uit de stad in het zuiden van de Gazastrook "verwoestend" en "hartverscheurend". Hij sprak over tientallen onschuldige slachtoffers.

3 uur geleden
EU houdt samenwerking met Israël tegen het licht

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie roept de raad die haar samenwerking met Israël regelt uitzonderlijk bijeen. De EU wil Israël tot de orde roepen nu het, in weerwil van internationale juridische stappen en toenemende kritiek, doorvecht in de Gazastrook.

4 uur geleden
Hamas schort gesprek op over bestand na aanval op tentenkamp Rafah

TEL AVIV/GAZA (ANP/AFP/DPA) - Na de dodelijke Israëlische aanval op een tentenkamp met ontheemden aan de noordrand van Rafah, schort de Palestijnse beweging Hamas naar eigen zeggen de onderhandelingen over een eventueel bestand in de Gazastrook voorlopig op.

6 uur geleden
Premier Netanyahu noemt bloedbad Rafah tragische vergissing

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de Israëlische aanval van zondag op een tentenkamp met ontheemde Palestijnen bij Rafah "een tragische vergissing" genoemd.

7 uur geleden
EU-sancties voor mannen achter 'Russisch propagandakanaal'

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie legt de mannen achter nieuwsplatform Voice of Europe, waar radicaal-rechtse Europese politici Russische propaganda zouden hebben verkondigd, sancties op. Het platform werd vooral ingezet om de oorlog in Oekraïne te rechtvaardigen, stellen de EU-landen. Het liet vooral felle criticasters van Oekraïne en het Westen als FVD-Europarlementariër Marcel de Graaff aan het woord.

8 uur geleden