Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Meerderheid bevolking heeft laag vertrouwen in vaccinatiebeleid'

'Meerderheid bevolking heeft laag vertrouwen in vaccinatiebeleid'

HILVERSUM (ANP) - Van de Nederlandse bevolking heeft 61 procent weinig vertrouwen in het vaccinatiebeleid, stelt het programma EenVandaag op grond van eigen onderzoek onder 30.000 leden van zijn Opiniepanel. Van hen heeft ruim een derde (37 procent) dat vertrouwen wel.

Daarnaast vindt een meerderheid van de ondervraagden dat er meer aandacht moet zijn voor maatschappelijke gevolgen van corona.

Een jaar na de virusuitbraak is het volgens EenVandaag niet zo dat onder de bevolking het beeld heerst dat de vaccinatiecampagne op stoom is. Zij denken dat het inenten te langzaam gaat en er steeds nieuwe groepen voordringen, terwijl de vaccins schaars zijn. Verder hebben zij het idee "dat er nog steeds weinig regie lijkt te zijn".

Maatschappelijke gevolgen

De ondervraagden zijn wel in ruime meerderheid bereid zich te laten inenten (76 procent). Verder geeft ongeveer de helft aan zich mentaal slechter te voelen dan voor de crisis. Steeds meer mensen erkennen meer moeite te hebben zich aan de regels te houden. "Vooral het bezoek thuis beperken tot één persoon vinden mensen erg moeilijk", aldus EenVandaag.

De ondervraagden stellen daarnaast dat het "de hoogste tijd is dat het kabinet meer oog krijgt voor de maatschappelijke gevolgen van corona". Volgens het programma is voor veel mensen 2021 "een kantelpunt in hun denken". Vorig jaar stonden de deelnemers aan het onderzoek meestal achter het kabinetsbeleid dat gericht was op het terugdringen van de besmettingen en de coronazorg in ziekenhuizen. "Nu moet het kabinet zich gaan richten op andere groepen in de samenleving die lijden onder corona", stelt EenVandaag op basis van het onderzoek onder 29.993 leden van het Opiniepanel. Het onderzoek is gehouden van 18 tot 26 februari 2021.

Meer uit Gezond

Rutgers: zorgen om onwetendheid over kans op zwangerschap

AMSTERDAM (ANP) - Kenniscentrum Rutgers maakt zich zorgen over het gebrek aan kennis over anticonceptie en vruchtbaarheid én over de misinformatie hierover. "De kennis schiet tekort, maar kan ook negatief beïnvloed worden door onjuiste informatie via sociale media, vrienden en familie", aldus Renee Finkenflügel, onderzoeker van kenniscentrum Rutgers.

1 dag geleden
Sportregelingen gemeenten overal anders en vaak ingewikkeld

UTRECHT (ANP) - Gemeenten kennen onderling grote verschillen als het gaat om financiële ondersteuning voor sport. Dat concludeert het Mulier Instituut, dat onderzoek deed naar sport- en zwemlesregelingen van 114 Nederlandse gemeenten. Informatie over die regelingen is volgens het instituut vaak complex en niet makkelijk te vinden.

2 dagen geleden
Gemeenten stappen voorlopig uit zorgakkoord

UTRECHT (ANP) - Gemeenten werken voorlopig niet meer mee aan het zogeheten Integraal Zorgakkoord. Ze hebben vrijdag besloten om de samenwerking op te schorten, omdat ze vinden dat ze te weinig geld van het Rijk krijgen. Een resolutie daarvoor kreeg 93,4 procent van de stemmen op de ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

4 dagen geleden
Engeland registreert vijfde besmetting met nieuwe mpox-variant

LONDEN (ANP) - In Engeland is voor de vijfde keer een besmetting geregistreerd met de nieuwe variant van mpox, clade Ib. Er is geen link met de vorige gevallen, meldt de Britse gezondheidsdienst (UKHSA).

4 dagen geleden
Kamer: geld mag zorg in laatste levensfase niet in de weg zitten

DEN HAAG (ANP) - Mensen die in hun laatste levensfase verkeren, mogen geen last hebben van mogelijke budgetplafonds voor palliatieve zorg en stervensbegeleiding. Staatssecretaris Vicky Maeijer (Langdurige zorg) is het met een kritische Tweede Kamer eens dat deze zeer kwetsbare mensen de juiste zorg moeten krijgen, in een hospice, thuis of in een zorginstelling. Ook voor de rouwverwerking van nabestaanden is een rustig en waardig levenseinde van een geliefde van groot belang, werd volop benadrukt in een debat.

6 dagen geleden
Opkomst bij coronaprik blijft lager dan vorig jaar

BILTHOVEN (ANP) - Minder mensen hebben zich laten vaccineren tegen het coronavirus dan bij de boosterronde van vorig jaar. In de afgelopen tien weken hebben iets meer dan 2,3 miljoen mensen een prik laten zetten. Vorig jaar stond de teller in deze fase op zo'n 2,5 miljoen inentingen, en het jaar daarvoor op ruim 3,8 miljoen. De prikronde loopt nog tot en met volgende week vrijdag.

6 dagen geleden
Fondsen: meer preventie nodig om gezondheidsramp te voorkomen

UTRECHT (ANP) - Hoewel de levensverwachting waarschijnlijk blijft stijgen, maken gezondheidsfondsen zich grote zorgen. Ze zien in de woensdag verschenen Volksgezondheid Toekomst Verkenning van het RIVM een bevestiging dat het "steeds slechter gaat met de gezondheid van Nederlanders". De overheid moet volgens de 22 organisaties meer werk maken van preventie en duidelijke gezondheidsdoelen stellen "in al het beleid".

6 dagen geleden