Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meerdere VN-waarnemers gewond door explosie in Libanon

Meerdere VN-waarnemers gewond door explosie in Libanon

BEIROET (ANP/RTR) - Drie VN-waarnemers en een tolk zijn in Libanon gewond geraakt door een explosie in hun omgeving. VN-vredesmacht UNIFIL bevestigt het voorval en noemt het onacceptabel.

De VN-vredesmissie zegt dat de groep te voet op patrouille was in het zuiden van Libanon. Er zou vervolgens in de buurt een projectiel zijn ontploft. Er wordt nog onderzocht wie daar verantwoordelijk voor is.

UNIFIL sprak aanvankelijk over vier gewonde waarnemers, maar paste dat later aan.

Nationaliteit waarnemers

Over de nationaliteit van de betrokken waarnemers is nog niets bekendgemaakt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zegt dat het in elk geval niet gaat om Nederlanders.

Veiligheidsbronnen hadden tegenover persbureau Reuters al melding gemaakt van een incident waar waarnemers bij betrokken waren. Zij vertelde dat een voertuig bij Rmeish was getroffen door een Israëlische aanval.

Blauwe Linie

Israël ontkende vervolgens zo'n aanval te hebben uitgevoerd. De burgemeester van Rmeish vertelde dat een explosie is gehoord. "De buitenlandse waarnemers zijn met helikopter en auto naar ziekenhuizen gebracht", aldus de burgemeester.

Een waarnemingsmissie van de VN houdt in Libanon toezicht bij de zogenoemde Blauwe Linie. Die 120 kilometer lange lijn is in 2000 ingesteld om te kunnen controleren of Israëlische troepen zich voldoende hadden teruggetrokken bij hun vertrek uit het zuiden van Libanon.

Spanningen

De spanning in het grensgebied nam de afgelopen maanden weer flink toe tijdens de Israëlische oorlog tegen Hamas in de Gazastrook. Israëlische troepen en strijders van Hezbollah hebben elkaar herhaaldelijk onder vuur genomen.

Meer uit Buitenland

Biden spreekt natie toe vanuit Witte Huis na aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - President Joe Biden sprak de natie zondagavond om 20.00 uur plaatselijke tijd toe vanuit de Oval Office in het Witte Huis. De aanslag op Trump "roept ons allemaal op om een stap terug te doen", zei Biden. Hij voegde eraan toe dat Trump gelukkig niet ernstig gewond was. "We kunnen niet toestaan dat dit geweld genormaliseerd wordt. De politieke retoriek in dit land is erg verhit geworden. Het is tijd om het af te koelen. We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om dit te doen."

1 uur geleden
Trump aangekomen in Milwaukee voor Republikeinse partijconventie

MILWAUKEE (ANP/AFP/RTR) - Het vliegtuig van voormalig president Donald Trump is geland in Milwaukee, in de Amerikaanse staat Wisconsin. Dat meldde zijn zoon Eric Trump op X. De Republikeinen zullen hem tijdens de partijconventie die vanaf maandag in deze stad gehouden wordt tot presidentskandidaat benoemen.

2 uur geleden
Media: aanslagpleger Trump had materiaal voor maken bommen

QUANTICO (ANP) - Een bron binnen de wetshandhaving heeft bevestigd dat de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, materiaal had voor het maken van bommen. Hij had dit materiaal in zijn auto en in zijn woning, meldt de Amerikaanse nieuwszender CBSNews.

3 uur geleden
FBI heeft telefoon aanslagpleger Trump in handen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De FBI heeft de telefoon in handen van de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. FBI-agent Kevin Rojek zei dat de FBI bezig was toegang te krijgen tot de informatie die daarin was opgeslagen.

4 uur geleden
15 doden bij aanval Israël op schuilplaats vluchtelingen in Gaza

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Bij een Israëlisch bombardement op een school waar vluchtelingen verblijven in de Gazastrook zijn vijftien doden gevallen, zegt de civiele bescherming in het gebied. Het Israëlische leger (IDF) zegt dat het "terroristen" heeft getroffen.

6 uur geleden
Senaat VS onderzoekt veiligheid bij moordaanslag op Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat opent een onderzoek naar de veiligheid rond de campagnebijeenkomst waarbij voormalig president Donald Trump zaterdagavond (lokale tijd) werd beschoten. De Democraat Gary Peters uit Michigan zal het onderzoek leiden, melden Amerikaanse media.

6 uur geleden
Volgens FBI handelde aanslagpleger Trump alleen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump handelde volgens de FBI alleen. "Op dit moment geeft de informatie die we hebben aan dat de schutter alleen handelde", zei Kevin Rojek, een FBI-agent in Pennsylvania, waar de moordaanslag zaterdag plaatsvond.

6 uur geleden