Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meerdere regio's werken aan wens kabinet opvang vluchtelingen

Meerdere regio's werken aan wens kabinet opvang vluchtelingen

DORDRECHT (ANP) - Meerdere veiligheidsregio's geven gehoor aan de wens van het kabinet dat elk van de 25 regio's 2000 opvangplekken regelt voor vluchtelingen uit Oekraïne. De veiligheidsregio's Zuid-Holland Zuid, Rotterdam-Rijnmond, Friesland, Noord-Holland Noord, Kennemerland en ook Haaglanden maken er werk van, zo laten zij vrijdag weten.

Dordrecht en omgeving (Zuid-Holland Zuid) bereidt zich erop voor zo snel mogelijk 1000 Oekraïense vluchtelingen tijdelijk opvang te kunnen bieden, waarbij de bedoeling is uiteindelijk 2000 mensen aan onderdak te helpen. Ook in de regio Rotterdam-Rijnmond gaat het om 2000 plekken, waarvan Rotterdam de helft voor zijn rekening neemt. Daar zijn al twee riviercruiseschepen gehuurd voor de meest acute opvang.

In Leeuwarden gaat de veiligheidsregio Friesland inventariseren waar in eerste instantie 1000 en later dus ook 2000 plekken gecreëerd kunnen worden. Die balans moet woensdag opgemaakt zijn. De veiligheidsregio wijst erop dat Oekraïners geen asiel hoeven aan te vragen en vrij in Europa mogen reizen. De opvang wordt dan ook niet geregeld door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), maar door de veiligheidsregio's zelf. In de praktijk betekent dit dat zij mogelijkheden afstemmen met de gemeenten binnen hun grenzen.

Onduidelijk

Ook de zestien gemeenten binnen Noord-Holland Noord, "steken de handen uit de mouwen", stelt de veiligheidsregio met hoofdkantoor in Alkmaar, die daarbij zegt dat veel nog onduidelijk is. "Een deel van de mensen zal onderdak vinden bij familie en vrienden. Een ander deel zal zich bij de overheid en gemeenten melden voor hulp. Nog veel is onduidelijk. We weten nog niet hoeveel mensen naar ons toe komen. We weten niet hoe lang de oorlog duurt en hoe lang de vluchtelingen blijven."

Kennemerland, met onder meer de gemeenten Haarlem en Beverwijk, is ook "doordrongen van de noodzaak" van opvang en gaat "maandag volgende stappen zetten". Voorzitter Jan van Zanen van de veiligheidsregio Haaglanden gaat in gesprek met acht gemeenten binnen zijn regio "om hen te informeren over de taak die ons als gemeenten mogelijk te wachten staat".

Waar Oekraïners die naar Nederland vluchten zich moeten melden om voor opvang in aanmerking te komen is nog niet duidelijk. Maandag praten de veiligheidsregio's verder met het ministerie van Justitie en Veiligheid over de coördinatie en de opvangmogelijkheden. De komende tijd wordt volgens Justitie een fors aantal vluchtelingen uit Oekraïne verwacht. Nederland moet zich daarom voorbereiden op grootschaliger opvang.

Meer uit Binnenland

Treinverkeer rond Amersfoort vanaf zaterdag twee weken plat

AMERSFOORT (ANP) - Het treinverkeer rond Amersfoort ligt vanaf zaterdag ruim twee weken volledig stil. Spoorbeheerder ProRail vervangt 5 kilometer spoor en vernieuwt wissels, kabels en leidingen. NS en de regionale vervoerder Keolis zetten bussen in.

21 minuten geleden
Twee weken geen treinen tussen Rotterdam en Den Haag

UTRECHT (ANP) - Reizigers kunnen tussen 13 en 25 juli geen gebruik maken van de trein op het traject tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal. In die periode voert ProRail werkzaamheden uit aan het spoor, meldt de NS. De extra reistijd tussen Rotterdam en Den Haag is naar schatting een half uur. Reizigers wordt geadviseerd om niet tijdens de spits met het vervangend vervoer te reizen.

10 uur geleden
Provincie Utrecht: natuurlijk gedrag van wolf die hond aanviel

UTRECHT (ANP) - De wolf die afgelopen zaterdag op een landgoed in Leusden een aangelijnd hondje aanviel, heeft volgens experts natuurlijk gedrag vertoond. De provincie Utrecht zegt dat er geen sprake is van een zogeheten probleemwolf. De provincie gaat ervan uit dat het hondje is aangevallen door één van de ouders van wolvenwelpen.

11 uur geleden
Schoonmakers bij Utrecht CS werden onwel door onbekende drank

UTRECHT (ANP) - De twee schoonmakers die dinsdagochtend vroeg direct na hun werk onwel werden op een opstelterrein bij Utrecht Centraal, hadden na hun dienst een onbekende drank gedronken. Dat concludeert de politie vrijdag na onderzoek. Het is niet duidelijk hoe ze aan die drank waren gekomen, "of ze die bij zich hadden of ergens hebben gevonden", aldus een woordvoerder.

11 uur geleden
Militair met wapen opgepakt in winkelcentrum Nijmegen

NIJMEGEN (ANP) - Een militair is vrijdag aangehouden in winkelcentrum Hatert in Nijmegen omdat hij een wapen bij zich had, bevestigt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee na berichtgeving van Omroep Gelderland. De actief dienende militair liep daar ook rond in zijn uniform.

11 uur geleden
Arubaanse stichting noemt huwelijk zelfde geslacht 'grote stap'

DEN HAAG (ANP) - Dat het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht per direct is toegestaan op Aruba en Curaçao is "een grote stap, het begin voor gelijkheid", aldus Egmar Irausquin, secretaris van stichting Fundacion Orguyo Aruba, na afloop van de uitspraak van de Hoge Raad. Tot op heden was dit niet toegestaan in de twee landen.

12 uur geleden
Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

DEN HAAG (ANP) - Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat het liet doen onder leraren en schoolleiders van bijna zeshonderd scholen voor voortgezet onderwijs.

13 uur geleden