Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meerdere regio's werken aan wens kabinet opvang vluchtelingen

Meerdere regio's werken aan wens kabinet opvang vluchtelingen

DORDRECHT (ANP) - Meerdere veiligheidsregio's geven gehoor aan de wens van het kabinet dat elk van de 25 regio's 2000 opvangplekken regelt voor vluchtelingen uit Oekraïne. De veiligheidsregio's Zuid-Holland Zuid, Rotterdam-Rijnmond, Friesland, Noord-Holland Noord, Kennemerland en ook Haaglanden maken er werk van, zo laten zij vrijdag weten.

Dordrecht en omgeving (Zuid-Holland Zuid) bereidt zich erop voor zo snel mogelijk 1000 Oekraïense vluchtelingen tijdelijk opvang te kunnen bieden, waarbij de bedoeling is uiteindelijk 2000 mensen aan onderdak te helpen. Ook in de regio Rotterdam-Rijnmond gaat het om 2000 plekken, waarvan Rotterdam de helft voor zijn rekening neemt. Daar zijn al twee riviercruiseschepen gehuurd voor de meest acute opvang.

In Leeuwarden gaat de veiligheidsregio Friesland inventariseren waar in eerste instantie 1000 en later dus ook 2000 plekken gecreëerd kunnen worden. Die balans moet woensdag opgemaakt zijn. De veiligheidsregio wijst erop dat Oekraïners geen asiel hoeven aan te vragen en vrij in Europa mogen reizen. De opvang wordt dan ook niet geregeld door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), maar door de veiligheidsregio's zelf. In de praktijk betekent dit dat zij mogelijkheden afstemmen met de gemeenten binnen hun grenzen.

Onduidelijk

Ook de zestien gemeenten binnen Noord-Holland Noord, "steken de handen uit de mouwen", stelt de veiligheidsregio met hoofdkantoor in Alkmaar, die daarbij zegt dat veel nog onduidelijk is. "Een deel van de mensen zal onderdak vinden bij familie en vrienden. Een ander deel zal zich bij de overheid en gemeenten melden voor hulp. Nog veel is onduidelijk. We weten nog niet hoeveel mensen naar ons toe komen. We weten niet hoe lang de oorlog duurt en hoe lang de vluchtelingen blijven."

Kennemerland, met onder meer de gemeenten Haarlem en Beverwijk, is ook "doordrongen van de noodzaak" van opvang en gaat "maandag volgende stappen zetten". Voorzitter Jan van Zanen van de veiligheidsregio Haaglanden gaat in gesprek met acht gemeenten binnen zijn regio "om hen te informeren over de taak die ons als gemeenten mogelijk te wachten staat".

Waar Oekraïners die naar Nederland vluchten zich moeten melden om voor opvang in aanmerking te komen is nog niet duidelijk. Maandag praten de veiligheidsregio's verder met het ministerie van Justitie en Veiligheid over de coördinatie en de opvangmogelijkheden. De komende tijd wordt volgens Justitie een fors aantal vluchtelingen uit Oekraïne verwacht. Nederland moet zich daarom voorbereiden op grootschaliger opvang.

Meer uit Binnenland

Veel gestrande reizigers op Amsterdam CS

AMSTERDAM (ANP) - Op Amsterdam CS staan maandagochtend veel gestrande reizigers. Mensen komen kennelijk in onwetendheid of met goede hoop naar het station, maar daar wordt omgeroepen dat er geen treinen rijden. Dat staat ook op alle borden.

7 minuten geleden
Zo'n 150 concertbezoekers hebben in Ziggo Dome geslapen

AMSTERDAM (ANP) - Ongeveer 150 concertbezoekers hebben in de nacht van zondag op maandag in de Ziggo Dome in Amsterdam geslapen. Mensen die aanwezig waren bij shows van Harry Styles in de Amsterdam ArenA en Ghost in AFAS Live en vanwege de grote treinstoring niet naar huis konden, werden daar opgevangen.

12 minuten geleden
NS: impact storing heel groot op mensen in en rond Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De impact van de treinstoring op mensen in en rond Amsterdam is heel groot, zegt een woordvoerder van de NS. Ook voor de rest van het land heeft de storing gevolgen.

12 minuten geleden
Schiphol: laat je brengen of neem de taxi of de bus

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol raadt reizigers aan om met alternatief vervoer naar de luchthaven te komen vanwege de treinstoring rond Amsterdam. "Laat je brengen of neem de taxi of de bus", zegt een woordvoerder van Schiphol maandagochtend. Het vliegveld heeft personeel ook gevraagd om zoveel mogelijk thuis te werken.

15 minuten geleden
Gestrande reizigers in Jaarbeurs langzaam aan weer op pad

UTRECHT (ANP) - In de Jaarbeurs in Utrecht hebben ongeveer 180 mensen de nacht doorgebracht. Maandagochtend druppelen ze langzaam weer naar buiten, meldt een woordvoerster van de gemeente Utrecht. Om 07.30 uur waren er nog zo'n vijftien mensen die hun spulletjes bij elkaar pakten.

35 minuten geleden
Ook geen internationale treinen door storing

UTRECHT (ANP) - Door de storing rijden er ook geen internationale treinen vanuit en naar Amsterdam, meldt NS. Volgens een kaartje op de site gaat het om treinverkeer naar Brussel, naar Berlijn en naar Frankfurt.

37 minuten geleden
Deel Nederlanders voelt zich niet goed voorbereid op ramp

DEN HAAG (ANP) - Vier op de tien Nederlanders vinden dat ze niet goed voorbereid zijn op een ramp of crisis. Dat komt naar voren in de Risico- en Crisisbarometer, het publieksonderzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). In deze barometer wordt twee keer per jaar onderzocht hoe risico’s en dreigingen tegen de nationale veiligheid worden ervaren.

50 minuten geleden