Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meerdere regio's hebben eerste duizend opvangplekken geregeld

Meerdere regio's hebben eerste duizend opvangplekken geregeld

DEN HAAG (ANP) - In steeds meer plaatsen worden opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen klaargemaakt. De regio's Haaglanden, Utrecht, Noord-Holland Noord, Gelderland-Zuid, Friesland, IJsselland en Zuidoost-Brabant hebben nu de eerste duizend plekken gevonden, zoals het Rijk had gevraagd. Limburg-Noord en Groningen zijn er bijna.

In de provincie Utrecht zijn momenteel bijna 1300 plekken beschikbaar, maar de veiligheidsregio telt de 300 noodopvangplekken in de Jaarbeurs daar niet in mee. Iets meer dan 600 vluchtelingen worden momenteel opgevangen in Utrecht. Haaglanden laat weten dat "meer dan duizend opvangplekken zijn gerealiseerd". Een woordvoerder wil niet zeggen hoeveel mensen er momenteel worden opgevangen, "op het moment dat ik dat zeg is het al achterhaald".

De regio IJsselland vangt maximaal 900 vluchtelingen op bij een vakantiekamp bij Wijhe en maximaal 100 in een zorghotel in Lemele. In Zwolle zijn twee opvangplekken in de maak, waaronder een klooster. In de regio Brabant-Zuidoost zijn de eerste vluchtelingen inmiddels opgevangen in onder meer Eindhoven. De veiligheidsregio wil de precieze locaties pas bekendmaken wanneer de omwonenden zijn geïnformeerd.

Nog niet allemaal beschikbaar

Noord-Holland Noord heeft nu duizend opvangplekken beschikbaar. De regio vangt momenteel ongeveer honderd Oekraïners op. In Friesland zijn 29 van de duizend plekken in gebruik.

De regio Gelderland-Zuid laat weten: "we maken nu 1000 plekken gereed, in Nijmegen, Beuningen en Zaltbommel." In de komende dagen kunnen de eerste Oekraïners er terecht. "Nu deze drie locaties helder zijn, kijken we verder naar de volgende plekken die op korte termijn gereedgemaakt kunnen worden."

In de provincie Groningen is "concreet zicht op de beloofde duizend plekken". Ze zijn nog niet allemaal beschikbaar. "Dat hoeft ook niet omdat het deel dat wel nu beschikbaar is, nog niet bezet is. Er worden nu zo’n 250 mensen opgevangen", laat de veiligheidsregio weten.

Noodopvang

Limburg-Noord komt "na het weekend" uit op meer dan duizend plekken. Een sporthal in Horst is beschikbaar als eerste noodopvang. Daar kunnen ongeveer 150 mensen terecht. Vanaf zaterdag kunnen ruim honderd Oekraïners terecht in een hotel in Arcen.

Zeeland heeft nog geen aantallen, maar zegt dat het doel van duizend opvangplekken haalbaar is.

Elke veiligheidsregio heeft de opdracht gekregen om op korte termijn duizend opvangplekken te regelen. In de komende tijd moeten daar nog eens duizend plekken bij komen.

Meer uit Binnenland

Kastelen en kerken in heel Nederland openen deuren met Pinksteren

DEN HAAG (ANP) - Meer dan honderd kastelen en zo'n driehonderd kerken in Nederland openen op tweede pinksterdag hun deuren voor bezoekers. Dit jaar is de eerste landelijke Open Kerkendag na twee regionale edities in Noord-Brabant en Zeeland. Volgens coördinator Liam Borger van organisator Stichting Open Kerken zijn kerken "het grootste cultuurbezit van Nederland" en is het evenement vooral bedoeld om de cultuurhistorische waarde te laten zien.

1 uur geleden
Dode en twee gewonden na steekpartij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Drie mannen zijn zondagavond zodanig gewond geraakt door een steekpartij in Amsterdam dat ze naar het ziekenhuis moesten worden gebracht. Iets voor 01.00 uur in de nacht van zondag op maandag maakte de politie bekend dat een van de drie slachtoffers, ondanks de medische behandeling die hij kreeg, aan zijn verwondingen is overleden.

5 uur geleden
Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. "Ik wens hem alle succes de komende jaren. Ik zie er naar uit om verder te gaan met het versterken van de banden en samen te werken als vrienden en bondgenoten", twitterde Rutte.

8 uur geleden
Turkse Nederlanders vieren toeterend de Turkse verkiezingsuitslag

DEN HAAG (ANP) - In meerdere steden wordt gevierd dat Recep Tayyip Erdogan waarschijnlijk de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel Turken zijn met de nationale vlag van Turkije in de auto gestapt om rond te rijden en te toeteren of staan met de vlag op straat te zwaaien.

9 uur geleden
Gewonde en ontruimingen door brand in Landgraaf

LANDGRAAF (ANP) - Een bewoner van een appartement in Landgraaf is zondagavond naar het ziekenhuis gebracht nadat brand was uitgebroken in zijn woning. Volgens een woordvoerder van de brandweer had hij te veel rook ingeademd. Ook enkele andere bewoners van het appartementencomplex zijn door de ambulancedienst nagekeken na het inademen van rook. De brandweer heeft het hele appartementencomplex van zo’n dertig tot veertig woningen laten ontruimen, aldus de woordvoerder.

10 uur geleden
Vermoedelijk ontvoerde man Spanbroek liep op zijn sokken

SPANBROEK (ANP) - De politie zoekt nog altijd naar de man die vrijdagmiddag mogelijk is ontvoerd in het Noord-Hollandse Spanbroek en heeft een nieuwe foto van hem gepubliceerd. Uit het politieonderzoek komt verder naar voren dat de man Engels of Duits spreekt. En hij stond een klein uur voor de vermoedelijke ontvoering op zijn sokken bij het winkelcentrum en de bushalte aan de Herenweg in Spanbroek.

11 uur geleden
Steekpartij in trein bij Ede-Wageningen: acht arrestaties

EDE-WAGENINGEN (ANP) - Acht mannen zijn in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt na een vechtpartij in een trein die uit Arnhem kwam en naar Ede-Wageningen ging. Daarbij is ook gestoken. Twee mensen moesten met niet-levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis. Een van hen is ook aangehouden.

13 uur geleden