Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meerdere provinciewebsites onbereikbaar door ddos-aanval

Meerdere provinciewebsites onbereikbaar door ddos-aanval

HAARLEM (ANP) - De websites van de provincies Noord-Holland en Noord-Brabant zijn maandag niet of maar deels bereikbaar. Ook de sites van Groningen en Overijssel kampten met problemen, maar die waren halverwege de middag opgelost.

Noord-Holland, Groningen en Overijssel laten weten dat het gaat om een ddos-aanval. De site wordt dan overspoeld met verkeer, waardoor die niet of moeilijk bereikbaar is. Wie erachter zit, is onduidelijk.

Groningen meldt dat de site door een tijdelijke oplossing weer werkt en er weer subsidies en vergunningen kunnen worden aangevraagd. "Er volgt nog onderzoek naar de oorzaak en eventuele gevolgen van deze ddos-aanval", aldus een woordvoerder.

Cyberbedreigingen

Volgens FalconFeeds, een platform voor informatie over cyberdreigingen, is de verantwoordelijkheid voor de ddos-aanval opgeëist door de pro-Russische hackersgroep NoName05716. De aanval zou een vergelding zijn voor het Nederlandse besluit om F-16-straaljagers aan Oekraïne te geven.

NoName05716 bestookte in Nederland eerder de sites van onder meer de rechtspraak, de Eerste Kamer, de Kamer van Koophandel, de Bank Nederlandse Gemeenten, OV-NL, Maastricht Aachen Airport en de havens van Rotterdam, Amsterdam, Vlissingen, Terneuzen, Den Helder en Eemshaven/Delfzijl.

Onbekende groep

NoName05716 is een relatief onbekende groep 'hacktivisten" die vaker ddos-aanvallen uitvoert op bondgenoten van Oekraïne en tegenstanders van Rusland. In de afgelopen dagen werden sites in onder meer Griekenland en Luxemburg aangevallen

Bij een ddos-aanval wordt zoveel verkeer gestuurd naar een server, dat die de toestroom niet aankan. Dat gaat meestal via gekaapte apparaten. De server bezwijkt onder de druk, waardoor de website onbereikbaar wordt. Zulke aanvallen zijn vrij eenvoudig uit te voeren, en online kunnen ze ook worden besteld, het vergt niet veel kennis. Voor een slachtoffer is zo'n ddos-aanval vervelend, maar de schade valt mee als de achterliggende systemen niet worden geraakt.

Meer uit Binnenland

Loods van golfclub in Bosch en Duin afgebrand

BOSCH EN DUIN (ANP) - Een loods op het terrein van de golfclub De Pan in Bosch en Duin (Utrecht) is zondag afgebrand. De brand was in de loop van de middag onder controle, meldt de brandweer.

2 uur geleden
Komende week begint koel, in het weekend mogelijk zomers warm

HOUTEN (ANP) - Het zomerse weer van afgelopen dagen verdwijnt begin komende week even naar de achtergrond. Weerbureau Weeronline verwacht een koel en hier en daar ook nat begin van de werkweek. Vanaf donderdag loopt de temperatuur weer op, met mogelijk lokaal zomerse waarden in het weekend.

2 uur geleden
Schoenenprotest Groningen is actie tegen geweld en honger in Gaza

GRONINGEN (ANP) - Duizenden kinderschoenen zijn zondag in een groot vierkant neergezet op de Grote Markt in Groningen. Met het 'schoenenprotest' herdenkt de stichting Plant een Olijfboom meer dan 16.000 Palestijnse kinderen die zijn omgekomen in Gaza, sinds Israël aanvallen is gaan uitvoeren na de Hamas-aanval van 7 oktober.

3 uur geleden
Brandje op Pannenkoekenboot Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Op de Pannenkoekenboot in Rotterdam is zondag een brandje geweest in een elektrakast. Dat bevestigt een woordvoerder van de brandweer na berichtgeving door Rotterdamse media.

4 uur geleden
Inwoner Rijswijk wint Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro bruto

RIJSWIJK (ANP) - Een inwoner van Rijswijk heeft zaterdag bij de wekelijkse trekking de Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro gewonnen, meldt de Nederlandse Loterij. Het is een brutobedrag, waarover nog 30,5 procent kansspelbelasting wordt ingehouden.

5 uur geleden
Jongen (15) komt om door tractorongeluk in Nagele, kind (6) gewond

NAGELE (ANP) - Een 15-jarige jongen uit Urk is zaterdagavond overleden door een ongeluk met een tractor in het dorp Nagele in Flevoland, meldt de politie. Een 6-jarig kind raakte hierbij gewond.

5 uur geleden
Code geel in oosten van het land om onweersbuien

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft tot zondagavond 20.00 uur code geel afgegeven voor Gelderland, Overijssel, Flevoland, Drenthe, Groningen en Friesland. Volgens het weerinstituut komen vooral in het oosten van het land onweersbuien voor.

6 uur geleden