Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meerdere producten teruggeroepen wegens teveel aan ethyleenoxide

Meerdere producten teruggeroepen wegens teveel aan ethyleenoxide

DEN HAAG (ANP) - Meerdere voedingsmiddelen zijn deze week teruggeroepen wegens de te grote aanwezigheid van ethyleenoxide, een stof die in bepaalde hoeveelheden ongunstig kan uitpakken voor de gezondheid. Het terugroepen is een logisch gevolg van een beslissing die de Europese Unie medio deze maand nam. Alle levensmiddelen waarin het ethyleenoxidegehalte hoger is dan een bepaalde norm, moeten uit de handel worden genomen en ook bij de consument worden teruggehaald.

De stof komt voor in het bindmiddel johannesbroodpitmeel. Consumptie levert geen acuut gezondheidsrisico op, aldus de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) , maar "bij consumptie op regelmatige basis in grotere hoeveelheden en gedurende langere tijd is een gezondheidsrisico niet uit te sluiten". Omdat langdurige consumptie dus ongewenst is, geldt er binnen de EU nu een strenge wettelijke limiet.

Als levensmiddelen verontreinigd zijn met een bepaald ethyleenoxidegehalte dan moeten de producenten dit melden bij de NVWA. Ook moeten zij hun leveranciers en afnemers informeren en de producten terugroepen uit winkels en bij klanten.

Terug naar de winkel

Producent Udea en Crich riep donderdag de Crich crackers met sesam en rozemarijn terug uit de winkels. De crackers bevatten sesam waarvan het gehalte ethyleenoxide onbekend is. Klanten wordt gevraagd het product niet te eten en kunnen het terugbrengen naar de winkel. Het gaat om de crackers met als houdbaarheidsdatum 30-11-2021 en met de streepjescode 8008620050544.

HEKS'NKAAS® Origineel in een emmer van 200 gram werd donderdag ook teruggeroepen wegens een teveel van de stof. Het gaat om de partij met met streepjescode 8718719170151 en de data 29-07-21 tot en met 13-08-21 streepjescode 8718719170151. Woensdag werd ook al Remia Salata Zero yoghurtdressing teruggeroepen omdat er een te hoog gehalte van de stof in is aangetroffen. PLUS-supermarkten haalde die dag eveneens PLUS Naturel Dressing terug wegens een teveel aan ethyleenoxide.

Meer uit Binnenland

Forse toename kosten asielopvang: van 1,6 naar 2,7 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - De asielopvang heeft vorig jaar 2,7 miljard euro gekost, zo staat in het jaarverslag van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat is een flinke toename vergeleken met het jaar ervoor, toen het COA 1,6 miljard euro nodig had voor de opvang van vreemdelingen. De voornaamste oorzaak is de hoge prijs die betaald wordt voor (crisis)noodopvang.

4 uur geleden
Aankomst MH17-slachtoffers herdacht op vliegbasis Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Op de vliegbasis in Eindhoven is herdacht dat tien jaar geleden de eerste veertig slachtoffers van de vliegramp met de MH17 arriveerden. In de drie opvolgende dagen in 2014 kwamen nog eens 187 kisten aan en in de maanden daarna nog enkele tientallen, tot een totaal van 296 slachtoffers. Twee van de omgekomenen zijn nooit teruggevonden.

6 uur geleden
Nog eens vier keer celstraf voor supportersgeweld bij FC Twente

ALMELO (ANP) - Bij de rechtbank in Almelo zijn dinsdag nog eens vier mannen veroordeeld tot celstraffen van twee en drie maanden wegens geweldpleging en mishandeling bij rellen na de wedstrijd FC Twente tegen het Zweedse Hammarby IF vorig jaar juli. Twee andere verdachten kregen voorwaardelijke celstraffen en een taakstraf van 240 uur. Een week geleden werden al vijf relschoppers wegens geweldpleging veroordeeld tot celstraffen van een en twee maanden en vijf anderen tot taakstraffen van honderd tot 240 uur.

8 uur geleden
Man die overleed door mishandeling in Den Haag woonde in azc

DEN HAAG (ANP) - Het slachtoffer van een dodelijke mishandeling afgelopen weekend in het centrum van Den Haag is een 23-jarige man uit Somalië, meldt de politie dinsdag. Hij woonde in een asielzoekerscentrum in Heerhugowaard (Noord-Holland). De politie wil dinsdag nog geen vragen beantwoorden over eventuele aanhoudingen.

8 uur geleden
In hoger beroep 22 jaar cel voor schutter moord Ayla Mintjes

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam heeft de 25-jarige Jeremia T. dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de moord op Ayla Mintjes, ruim drie jaar geleden. Tegen T. was twee weken geleden door het Openbaar Ministerie 28 jaar celstraf geëist.

8 uur geleden
Tekening Liebermann uit Boijmans terug naar diens erven

ROTTERDAM (ANP) - De tekening Schrijvend meisje aan een tafel van Max Liebermann moet terug naar de erven van deze Duitse kunstenaar (1847 - 1935), vindt de zogenoemde Restitutiecommissie. Zij acht het voldoende aannemelijk dat zijn weduwe Martha Liebermann de tekening onvrijwillig is kwijtgeraakt als gevolg van omstandigheden die verband hielden met het naziregime. De tekening is sinds 1959 onderdeel van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en officieel in het bezit van de gemeente Rotterdam.

8 uur geleden
Elf drugsdealers opgepakt tijdens eerste weekend Tomorrowland

BOOM (ANP/BELGA) - Tijdens het eerste weekend van het Belgische festival Tomorrowland zijn elf drugsdealers gearresteerd, van wie twee uit Nederland. In totaal zijn op en rond het festivalterrein 73 mensen aangehouden voor verschillende feiten, meldt persbureau Belga.

10 uur geleden