Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meerdere kandidaten willen Eurocommissaris worden, zegt Schoof

Meerdere kandidaten willen Eurocommissaris worden, zegt Schoof

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe Europese Commissie wordt binnenkort samengesteld en meerdere kandidaten hebben al interesse getoond voor de vacature die Nederland moet opvullen. Dat zei minister-president Dick Schoof tijdens de persconferentie na zijn eerste ministerraad. CDA'er Wopke Hoekstra is momenteel Eurocommissaris voor klimaat en Schoof noemde hem per ongeluk een "uitstekende kandidaat", wat hij vervolgens snel verbetert naar "uitstekende commissaris".

Momenteel is in Brussel nog een "omgevingsverkenning" gaande, zegt Schoof. Die gaat over de vraag welke vacature elke lidstaat in de commissie mag opvullen. Dat gebeurt nu "nog allemaal een beetje aftastend en informeel", zegt hij. Ursula von der Leyen wordt waarschijnlijk nogmaals de voorzitter van de commissie, maar dat is formeel nog niet beklonken. Pas daarna kunnen besluiten worden genomen, zegt Schoof.

Frans Timmermans was vicevoorzitter van de commissie tot hij vorig jaar lijsttrekker werd voor GroenLinks-PvdA. Nederland kan daarom niet nog een keer zo'n zware post opeisen, zegt Schoof. Maar de premier is ook niet van plan om zich te laten "wegdrukken" in een onbelangrijke post. "Niet de grootste en niet de kleinste", is zijn voornemen.

Meer uit Politiek

Stichting van Laurentien mag door met toeslagenmethode

DEN HAAG (ANP) - De Stichting (Gelijk)waardig Herstel, opgericht door prinses Laurentien, mag door met het helpen van mensen die getroffen zijn door het schandaal rond de kinderopvangtoeslag. Zij heeft een akkoord gesloten met het ministerie van Financiën over de voorwaarden waaronder dat kan, meldt staatssecretaris Nora Achahbar (Toeslagen) in een brief aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Dit jaar slechts 'accentverschillen' in viering van Prinsjesdag

DEN HAAG (ANP) - Dit jaar zal Prinsjesdag grotendeels doorgaan in de oude vorm, bevestigt een woordvoerder van de Eerste Kamer na berichtgeving door de NOS. Wel zijn er enkele "accentverschillen", zoals een speciaal lesprogramma door ProDemos voor scholieren.

1 dag geleden
VVD wil dat ook kabinet wegblijft bij EU-vergaderingen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - De VVD steunt de Europese Commissie, die voorlopig alleen ambtenaren stuurt naar informele vergaderingen die Hongarije als huidig EU-voorzitter organiseert. De regeringspartij wil van premier Dick Schoof en buitenlandminister Caspar Veldkamp weten waarom Nederland zich daar niet bij aansluit.

1 dag geleden
Premier Schoof: boycot Hongaarse EU-vergadering per keer bekijken

LUXEMBURG (ANP) - De Nederlandse premier Dick Schoof wil per gelegenheid bekijken of Nederland EU-vergaderingen gaat boycotten die Hongarije organiseert.

2 dagen geleden
Minister Heinen van Financiën in Brussel: Nederland blijft streng

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Nederlandse regering blijft in Brussel op begrotingsdiscipline hameren. Dat heeft minister Eelco Heinen van Financiën in Brussel gezegd.

2 dagen geleden
NSC-Kamerlid Hertzberger: 'groot ongemak' bij coalitie met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger voelt "groot ongemak" bij de samenwerking met de PVV, schrijft ze op LinkedIn. Ze zegt daarbij ook dat ze niet de enige is in haar partij die hier zo over denkt. Ze verdedigt de keuze om met de partij van Geert Wilders in een coalitie te stappen. Maar meteen in de eerste week van het nieuwe kabinet waren volgens Hertzberger ook de "lelijke kanten van deze samenwerking" te zien.

2 dagen geleden
Kamerleden pleiten voor noodvisums voor journalisten Moscow Times

DEN HAAG (ANP) - De journalisten van de Moscow Times moeten noodvisums krijgen nu de kritische onlinekrant als "ongewenste organisatie" is aangemerkt door de Russische autoriteiten, vinden Kamerleden van D66, VVD, CDA, SP, PvdD en Volt. Zij hebben hier Kamervragen over gesteld aan de ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie).

2 dagen geleden