Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meerdere Kamerleden ontvangen dreigmail, Bergkamp doet aangifte

Meerdere Kamerleden ontvangen dreigmail, Bergkamp doet aangifte

DEN HAAG (ANP) - Meerdere Tweede Kamerleden hebben een dreigmail ontvangen. Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende aantal meldingen van politici die bedreigd worden. Ze wilde weinig kwijt over de inhoud van de dreigmail, behalve dat deze "coronagerelateerd" was.

Volgens Bergkamp is het "te zot voor woorden" dat dit gebeurt. Ze noemt een dreigmail "gewoon vreselijk". Deze mails zijn volgens haar op personen gericht en bedoeld om mensen bang te maken.

De Kamervoorzitter vindt het "afschuwelijk" dat politici steeds vaker bedreigd worden. "Bedreigingen zijn niet normaal. Iedereen moet zijn werk in alle vrijheid en veiligheid kunnen doen."

Verharding

Waarom het aantal dreigementen toeneemt, weet Bergkamp niet. Wel ziet ze dat er een verharding plaatsvindt, onder meer op sociale media. Dit heeft volgens haar onder meer te maken met de ontwikkelingen rond het coronavirus.

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken noemt het "zorgelijk en onacceptabel" dat mensen bedreigd worden. Kuiken vindt dat er hard opgetreden moet worden tegen deze bedreigingen. Volgens haar zijn niet alle berichten die zijzelf binnenkrijgt "even charmant". "Maar het gaat niet om mij. Iedereen maakt zich zorgen." Ze benadrukt: "hoe oneens je het ook bent, het is nooit een excuus om te bedreigen".

Flinke stijging

Dinsdag werd bekend dat vorig jaar bij het Team Bedreigde Politici van de politie-eenheid Den Haag 600 keer melding is gedaan van mogelijke bedreiging van politici. Dit is een flinke stijging ten opzichte van de 393 gevallen in 2019. Bij 274 van de meldingen in 2020 ging het volgens het Openbaar Ministerie inderdaad om een strafbaar feit, tegenover 206 in 2019.

In oktober maakte Bergkamp al maatregelen bekend tegen het stijgende aantal bedreigingen van politici. Een cursus voor parlementariërs om met bedreigingen om te gaan wil zij binnenkort gaan aanbieden. Ook wordt een team dat Kamerleden helpt bij het doen van aangifte uitgebreid.

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Louis53 1 maand geleden
Er ontvangen zoveel mensen dreigbrieven maar het wordt tijd dat men zich daar eens af gaat vragen waarom dat komt en de hand in eigen boezem steekt. Met durft zich ook nog volksvertegenwoordiging te noemen terwijl de meesten gewoon met de rug naar het volk staan en elke realiteitszin verloren zijn. Het principe van "ich über alles" is hier aan het oioprukken en dat is slecht voor een democratie
netel 1 maand geleden
waarom weet ze niet? waar komt zij dan vandaan? je hoort gewoon niemand te bedreigen, ook niet als ze in jou ogen iets verkeerd doen 100% tevreden mensen krijg je nooit, en dat is niet erg zolang je je fatsoen gebruikt
JoMePi 1 maand geleden
Politici bedreigen is niet goed . Maar ze zouden zich eens af kunnen vragen of ze soms iets fout doen. Als er zoveel weerstand is tegen politici die zijn ingehuurd door de burger en dan die dezelfde burger negeert , beliegt en bedriegt , tegenwerkt en onderdrukt ja wellicht dat er protesten komen

Meer uit Politiek

Rutte: ook zelf niet voldoende verdiept in kwestie-Sahla

DEN HAAG (ANP) - Minister-president en VVD-leider Mark Rutte maakt ook zichzelf verwijten over de rel rond Soumaya Sahla, die lid was van de extremistische Hofstadgroep en daarna toch een functie kon bekleden binnen de partij. Hij heeft zich "niet voldoende verdiept in de zaak", erkent hij tijdens de persconferentie na afloop van de ministerraad.

16 uur geleden
CU en CDA: wij missen balans in aanpassing abortuswet

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartijen CDA en ChristenUnie vinden dat in de voorgestelde aanpassing van de abortuswet een balans ontbreekt tussen het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw en de rechten van het ongeboren leven. Die balans was er eerder wel, betoogt ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker, omdat er een vaste bedenktijd was van vijf dagen. Die vaste bedenktijd wordt zeer waarschijnlijk aangepast. Coalitiepartijen VVD en D66 hebben samen met GroenLinks en de PvdA een initiatiefwet ingediend die deze termijn flexibel maakt. Een arts spreekt met de vrouw af hoe lang de termijn zal zijn.

1 dag geleden
Yesilgöz en Wilders hadden 'goed gesprek' na tweet over afkomst

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders en justitieminister Dilan Yesilgöz hebben woensdag dan toch gesproken over een tweet van Wilders waarin hij de Turkse afkomst van Yesilgöz hekelt. "Een VVD-er van Turkse afkomst op Justitie. En nu maar hopen dat ze mijn beveiliging niet opheft want het liefste zien ze me natuurlijk onder het gras verdwijnen", schreef de PVV-leider op 30 december vorig jaar.

1 dag geleden
Minister wil 'beuken uitdelen aan misdaad', maar vraagt geduld

DEN HAAG (ANP) - Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz hoopt de zware criminaliteit de komende jaren "flinke beuken" uit te delen, maar tempert tegelijk de verwachtingen. Ze zei in de Tweede Kamer dat de georganiseerde misdaad "altijd meer geld zal hebben en altijd meedogenloos zal zijn, en zich niet zal laten afbakenen door de kaders van de rechtsstaat". Bovendien vraagt de aanpak veel werk en vergt die daardoor ook veel tijd.

1 dag geleden
Kabinet geeft dit jaar 20 miljoen noodhulp aan Afghanistan

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet maakt dit jaar 20 miljoen euro vrij voor noodhulp aan Afghanistan. Dat zei minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) in de Tweede Kamer. De humanitaire situatie is in het land is extreem zorgwekkend, zei ze.

1 dag geleden
Kuipers: mogelijk extra booster na Janssen voor bezoek Duitsland

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers gaat de Gezondheidsraad vragen of mensen die met Janssen gevaccineerd zijn een extra booster kunnen krijgen, zodat zij binnenkort wel welkom zijn in Duitsland. Voor het Janssen-vaccin volstaat een enkele prik voor een volledige vaccinatie, maar in Duitsland zijn één Janssen-prik en een booster niet voldoende voor een coronapas. Daar is in Duitsland een derde vaccinatie voor nodig.

2 dagen geleden
Kabinet kijkt naar verdere afbouw staatsbelang ABN AMRO

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat bekijken of het zijn belang in ABN AMRO verder kan afbouwen. Minister Sigrid Kaag van Financiën heeft de NLFI, de stichting die de deelnemingen van de Staat in financiële instellingen beheert, gevraagd te kijken of en hoe het belang in de bank kan worden verkleind. Verdere details kan de minister niet delen, want "dit kan mogelijk nadelige effecten hebben op transacties".

2 dagen geleden