
Meerdere gemeenten werken aan extra opvangplekken voor Oekraïners
DEN HAAG (ANP) - Meerdere Nederlandse gemeenten onderzoeken of het mogelijk is op korte termijn extra opvangplekken te realiseren voor Oekraïense vluchtelingen. Er wordt onder meer gekeken naar uitbreiding van bestaande opvanglocaties of versnelling van eerder gemaakte bouwplannen, blijkt uit een rondgang van het ANP.
Onder meer Eindhoven, Enschede, Tilburg, Zevenaar, Noardeast-Fryslân, Oude IJsselstreek, Maassluis, Heemstede, Oldebroek, de regio Zaanstreek-Waterland, Heerenveen en Meierijstad geven aan concreet bezig te zijn met uitbreiding van het aantal opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen. Zo krijgt Eindhoven er binnenkort 279 nieuwe plekken bij in panden die daarvoor worden omgebouwd. "Deze plekken komen binnen twee tot acht weken gefaseerd beschikbaar", zegt een woordvoerder. Op dit moment heeft Eindhoven 1274 opvangplekken.
In Tilburg wordt onderzocht of er op korte termijn nog een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen bij kan komen. De 934 plekken die de gemeente beschikbaar heeft, zitten vol. "Er melden zich op dit moment meer mensen dan er plekken zijn", aldus een woordvoerder. "We vangen op wat we kunnen plaatsen en verwijzen vervolgens door."
Zevenaar
Het Gelderse Zevenaar verwacht over twee à drie maanden nieuwe opvanglocaties te openen. "Als het mogelijk is proberen we de locaties eerder beschikbaar te krijgen door, in overleg met de aannemer, bepaalde delen van een gebouw met voorrang aan te pakken." Op dit moment heeft de gemeente 195 plekken. De gemeente Enschede heeft recent de gemeenteopvang uitgebreid met bijna honderd plaatsen. "We verwachten later dit jaar opnieuw extra opvangplekken te kunnen realiseren", zegt een woordvoerder. Enschede heeft op dit moment ruim 530 vluchtelingen die in de opvang verblijven.
Zo'n twintig andere gemeenten geven aan dat het inrichten van meer opvangplekken op dit moment niet mogelijk of wenselijk is, bijvoorbeeld omdat ze al meer Oekraïners opvangen dan afgesproken of omdat ze simpelweg geen plek hebben. "De komende weken kijken we of we nog iets kunnen doen, maar het effect zal marginaal zijn", laat Groningen bijvoorbeeld weten. De stad heeft nu plek voor zo'n negenhonderd vluchtelingen, maar die opvang zit zo goed als vol. Ook Hilversum, Katwijk, Losser, Moerdijk, Nieuwegein, Vlaardingen en Ridderkerk zien geen opties voor extra plekken op korte termijn.
Krapte
Uit de meest recente cijfers van de overheid komt naar voren dat de krapte in de gemeentelijke opvang van Oekraïners aanhoudt. De locaties hadden eind vorige week 230 bedden direct beschikbaar, tegen 220 een week eerder en 240 begin augustus. In totaal zijn er 92.170 bedden voor Oekraïense vluchtelingen. Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) heeft gemeenten onlangs verzocht zo snel mogelijk voor meer opvangplekken te zorgen. Volgens het kabinet zijn per januari 120.000 bedden nodig.
Maandag maakte de Veiligheidsregio Utrecht bekend dat de opvanghub in de Jaarbeurs in Utrecht voorlopig geen nieuwe Oekraïense vluchtelingen opneemt. De hub was te vol en er waren te weinig plekken in het land om voor doorstroom te zorgen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Honderden artsen, wetenschappers en andere professionals pleiten voor nieuwe leeftijdsnormen voor smartphones en sociale media. Ze maken zich zorgen over de negatieve impact van "overmatig en leeftijdsongeschikt" gebruik daarvan op de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. De artsen en andere deskundigen noemen het "tijd om het maatschappelijke uitgangspunt te herzien".
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Beroepsorganisaties van journalisten en diverse maatschappelijke organisaties roepen de Tweede Kamer op "geen stappen achteruit" te zetten met de Wet open overheid (Woo). Ze noemen de wet die de openbaarheid van informatie regelt "essentieel voor onze democratie". De organisaties hebben grote bezwaren tegen diverse moties die Kamerleden hebben ingediend.
6 uur geledenMARGRATEN (ANP) - De Amerikaanse militaire begraafplaats in Margraten heeft zondag de hoogste gemeentelijke onderscheiding van de gemeente Eijsden-Margraten gekregen, namelijk een gouden erepenning. Volgens de Zuid-Limburgse gemeente is al tachtig jaar sprake van een "unieke en waardevolle band met de gemeente en de gemeenschap". Die is onder meer ontstaan door een adoptieprogramma dat in 1945 is opgezet, waarbij geïnteresseerden een graf kunnen adopteren en er op gezette tijden bloemen leggen.
9 uur geledenMARGRATEN (ANP) - We moeten blijven investeren in het verdedigen van de vrijheid waarvoor geallieerde militairen in de Tweede Wereldoorlog zo hard hebben gevochten. Daarom is het belangrijk om tijdens de komende NAVO-top de eenheid te waarborgen, om te laten zien dat hun offer niet voor niets is geweest. Dat zei minister-president Dick Schoof zondag bij de jaarlijkse herdenking op de Amerikaanse militaire begraafplaats in Margraten. Hij sprak van een "morele verplichting" die we aan de omgekomen soldaten verschuldigd zijn.
12 uur geledenZOETERMEER (ANP) - De verdachte die zaterdagavond werd gearresteerd na een explosie aan de Van Leeuwenhoeklaan in Zoetermeer is een 35-jarige man uit Exloo. Door de ontploffing die vermoedelijk is veroorzaakt door zwaar vuurwerk raakten drie mensen gewond. Een van hen, een 31-jarige man uit Zoetermeer, moest naar het ziekenhuis, maar is inmiddels weer thuis.
14 uur geledenVELDDRIEL (ANP) - Op de Drielse Veldweg in het Gelderse Velddriel zijn zaterdagavond iets voor middernacht twee tieners aangereden door een automobilist, bevestigt de politie na berichtgeving door Omroep Gelderland. De twee jongens van 17 en 19 jaar reden op één fiets, die door het ongeluk doormidden brak. Een van de twee liep daarbij ernstig beenletsel op.
14 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Vicepremier Fleur Agema (Volksgezondheid, PVV) heeft vrijdag ruzie gehad met minister-president Dick Schoof over het aanvullend zorgakkoord. Agema wilde dat onderwerp op de agenda van de ministerraad, Schoof hield dat tegen. In het televisieprogramma Buitenhof ontkent ze te hebben gedreigd met aftreden.
15 uur geleden