Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meerdere Europese landen nu afgesloten van Gazprom-gas

Meerdere Europese landen nu afgesloten van Gazprom-gas

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Nederland is het zoveelste Europese land waar Russisch staatsgasbedrijf Gazprom de gaskraan dicht draait. De reden hiervoor is dat gashandelaar GasTerra de rekeningen niet in roebels wil voldoen. Ook Denemarken waarschuwde maandag dat het Deense energiebedrijf Ørsted misschien geen gas meer gaat krijgen van Gazprom omdat het bedrijf weigert in roebels te betalen.

Rusland liet eind maart weten betalingen voor gas in de toekomst in roebels te willen ontvangen vanwege de sancties die het land opgelegd heeft gekregen door het westen vanwege de inval in Oekraïne.

Ørsted, dat een langjarig contract heeft met Gazprom en al eerder aangaf dit jaar veel minder te willen afnemen, zei maandag in een verklaring zich geen zorgen te maken om eventuele afsluiting van Russisch gas. De deadline om te betalen in roebels verloopt dinsdag, maar de Denen weigeren vooralsnog gehoor te geven aan de Russische eis.

Noodplan

Volgens het Deense energieagentschap komen de gasvoorraden van Denemarken niet meteen in gevaar als Rusland besluit Ørsted af te sluiten. Er is geen directe gaspijpleiding die Rusland met Denemarken verbindt, zodat de Russen niet direct de gaskraan kunnen dichtdraaien. De Denen hebben ook een noodplan voor het geval er een tekort aan gas ontstaat. Ørsted zei te verwachten dat het gas kan kopen op de Europese markt.

Onder meer Polen en Bulgarije meldden vorige week dat de Russen dreigden geen gas meer te zullen leveren, een bericht dat Gazprom later bevestigde. Volgens de Poolse premier Mateusz Morawiecki zijn de gasopslagen in het land echter goed gevuld en doet Polen er daarnaast alles aan om gas uit andere landen te krijgen. Het Poolse energiebedrijf PGNiG zegt dat de gaslevering aan zijn klanten gewoon doorgaat.

Gasverbinding

Bulgarije en Griekenland hebben de goedkeuring van een gasverbinding tussen de twee landen versneld. Daardoor kan Bulgarije vanaf juli Azerbeidzjaans gas ontvangen ter vervanging van het Russische.

Finland werd eerder deze maand al afgesloten van Russisch aardgas omdat het lid wil worden van het militaire bondgenootschap NAVO. Het meeste aardgas dat Finland importeert komt weliswaar uit Rusland, maar de Finnen zijn voor niet meer dan 5 procent van hun totale energiebehoefte van Russisch gas afhankelijk - veel minder dan andere lidstaten van de Europese Unie. Finland haalt zijn gas nu uit andere landen, via een pijpleiding die het land met Estland verbindt. De Finnen sloten ook al een deal voor het huren van een groot drijvend platform voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng).

Meer uit Financieel

Franse minister van Financiën waarschuwt voor financiële crisis

PARIJS (ANP/RTR) - De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire waarschuwt dat de op een na grootste economie van de eurozone in een financiële crisis terecht dreigt te komen als extreemrechts de komende parlementsverkiezingen wint. De politieke onzekerheid in Frankrijk is flink toegenomen door de verrassende aankondiging van president Emmanuel Macron om nieuwe parlementsverkiezingen in het land uit te schrijven.

14 minuten geleden
Meerdere geïnteresseerden in overname failliet Scotch & Soda

HOOFDDORP (ANP) - Meerdere partijen hebben interesse getoond om de failliete kledingketen Scotch & Soda over te nemen. Dit meldt curator Michel Moeijes vrijdag, twee dagen na het faillissement. Het zijn er "een aantal, niet vreselijk veel", zegt hij.

40 minuten geleden
Stellantis overweegt minder stekkerauto's te maken in China

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Stellantis overweegt de productie van sommige elektrische automodellen van zijn Chinese partner Leapmotor te verplaatsen van China naar Europa. De mogelijke verschuiving is het gevolg van de hogere importheffing die de Europese Unie dreigt in te voeren op stekkerauto's uit China.

54 minuten geleden
Ministerie: herinvoeren statiegeld lachgascilinders niet mogelijk

DEN HAAG (ANP) - Er komt geen nieuw statiegeldsysteem voor lachgascilinders. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is zo'n regeling niet mogelijk. Afvalbedrijven willen dat het statiegeld op lege cilinders zo snel mogelijk terugkeert.

58 minuten geleden
EK voetbal geeft Duitse economie korte impuls

MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland geeft de economie van het land dit kwartaal een boost van 0,1 procent. Dat meldt het vooraanstaande Duitse economische onderzoeksinstituut Ifo. Over heel 2023 kromp de economie van de belangrijkste handelspartner van Nederland nog met 0,3 procent.

1 uur geleden
Franse staat biedt 700 miljoen voor strategische onderdelen Atos

BEZONS (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Franse staat heeft een bod van 700 miljoen euro uitgebracht op strategische onderdelen van het noodlijdende IT-concern Atos. Zo kan voorkomen worden dat deze diensten in buitenlandse handen vallen.

2 uur geleden
Dsm-firmenich bij stijgers in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Dsm-firmenich behoorde vrijdag tot de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak. Analisten van Deutsche Bank verhoogden het koersdoel voor het aandeel, dat 1,9 procent wist te winnen. Het beleggingsadvies voor het voedings- en gezondheidsbedrijf blijft 'kopen'. De Amsterdamse hoofdindex toonde wat herstel, na de verliesbeurt een dag eerder.

2 uur geleden