Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer wethouders dan ooit stoppen om persoonlijke redenen

Meer wethouders dan ooit stoppen om persoonlijke redenen

AMSTERDAM (ANP) - In 2020 zijn 59 wethouders vertrokken vanwege persoonlijke redenen of gezondheid. In deze collegeperiode, die van 2018 tot 2022 loopt, zijn al meer wethouders dan ooit opgestapt omdat ze de politieke spanningen niet langer konden volhouden. Redenen daarvoor zijn de verruwing van de samenleving en het vele digitale werken sinds de coronacrisis, zegt directeur Jeroen van Gool van de Wethoudersvereniging donderdag op de website van Binnenlands Bestuur.

Binnenlands Bestuur laat elk jaar onderzoek doen naar wethouders in Nederland. In 2020 vertrokken in totaal 231 wethouders tijdelijk of definitief. Van hen kwamen er 109 door een politieke vertrouwensbreuk ten val. 59 wethouders werd het werk te zwaar en de rest verliet de gemeentepolitiek om uiteenlopende redenen. De onderzoekers stellen vast dat de nijpende financiƫle situatie van gemeenten een rol speelt: zorg en sociale voorzieningen kosten steeds meer geld, zodat er bezuinigd moet worden. Daardoor kunnen bestuurders beloftes over bijvoorbeeld zwembaden en bibliotheken niet nakomen.

Ook is het aantal fracties in gemeenteraden fors toegenomen, wat leidt tot een gebrek aan de wil tot samenwerken. Van Gool: "Er wordt steeds vaker gezocht naar een zondebok als iets niet gaat zoals gewenst. In plaats van de energie te richten op een oplossing of lessen die geleerd kunnen worden, gaat de energie zitten in het uitvergroten van een meningsverschil. De strijd om de vox populi verruwt." Volgens Van Gool heeft bijna de helft van alle wethouders daarnaast ook te maken met vormen van agressie, geweld en ondermijning.

Het digitaal vergaderen en het thuiswerken is veel wethouders in 2020 opgebroken. Ze hadden er last van dat ze geen natuurlijk contact met ambtenaren, inwoners en ondernemers konden onderhouden. Daarnaast is de digitale vergaderagenda steeds verder volgelopen. "Ieder gaatje in de agenda wordt opgevuld met een digitale bijeenkomst", aldus Van Gool.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Politiechef: over hele linie tevreden met naleving avondklok

DEN HAAG (ANP) - Over de hele linie is de politie tevreden met de naleving van de avondklok afgelopen zaterdagavond- en nacht, met uitzondering van de "lokale excessen" in Urk en het Limburgse Stein. Mochten er de komende avonden na 21.00 uur veel ongeregeldheden plaatsvinden, dan speelt de politie daar op in door meer mensen in te zetten. Dat zegt politiechef Willem Woelders.

9 minuten geleden
Politie grijpt in bij demonstratie in Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - De politie grijpt zondagmiddag in op het 18 Septemberplein in Eindhoven waar zich vele honderden mensen hebben verzameld uit protest tegen het coronabeleid.

18 minuten geleden
Man die Westermoskee vernielde bracht Hitlergroet

AMSTERDAM (ANP) - Op beelden die de politie heeft verspreid van een man die in december vermoedelijk ramen vernielde van de Westermoskee in Amsterdam, is te zien hoe hij een Hitlergroet brengt. Dit deed hij meerdere malen, aldus de politie. Ook bespuugde hij het gebedshuis in Amsterdam-West en trapte hij tegen het gebouw.

38 minuten geleden
Eerste demonstranten dienen zich aan op Museumplein

AMSTERDAM (ANP) - De eerste demonstranten hebben zich zondagmiddag tegen 14.00 uur verzameld op het Museumplein in Amsterdam. Onder het mom van 'koffiedrinken' uiten ze hun protest tegen de coronamaatregelen.

42 minuten geleden
Minister blijft voor opening van grotere luchthaven Lelystad

AMSTERDAM (ANP) - Wat demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) betreft, gaat de opening van de uitgebreide luchthaven Lelystad gewoon door, ook al is door de coronacrisis het luchtvaartverkeer drastisch afgenomen. In het tv-programma Buitenhof zei ze dat "we nog niet weten hoe de luchtvaart zich gaat ontwikkelen maar dat we blijven vliegen, staat vast". Bovendien was volgens haar al gepland dat het aantal vluchten op Lelystad langzaam zal groeien nadat het is geopend. Na twee keer uitstel is dat voorzien in november.

56 minuten geleden
Veel politie op de been in Eindhoven en Amsterdam

EINDHOVEN/AMSTERDAM (ANP) - De politie is zondagmiddag massaal aanwezig in de binnenstad van Eindhoven en rondom het Museumplein in Amsterdam. Ze zijn paraat voor demonstraties die mogelijk gepaard kunnen gaan met geweld.

1 uur geleden
Hugo de Jonge: brand in testlocatie Urk alle perken te buiten

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vindt dat de brand in de coronateststraat op Urk zaterdagavond "alle perken te buiten" gaat. "Medewerkers zijn terecht ontdaan. Hun cruciale werk in de frontlinie van de crisis verdient respect en waardering. Niets anders", reageert De Jonge op Twitter.

2 uur geleden