
Meer wethouders dan ooit stoppen om persoonlijke redenen
AMSTERDAM (ANP) - In 2020 zijn 59 wethouders vertrokken vanwege persoonlijke redenen of gezondheid. In deze collegeperiode, die van 2018 tot 2022 loopt, zijn al meer wethouders dan ooit opgestapt omdat ze de politieke spanningen niet langer konden volhouden. Redenen daarvoor zijn de verruwing van de samenleving en het vele digitale werken sinds de coronacrisis, zegt directeur Jeroen van Gool van de Wethoudersvereniging donderdag op de website van Binnenlands Bestuur.
Binnenlands Bestuur laat elk jaar onderzoek doen naar wethouders in Nederland. In 2020 vertrokken in totaal 231 wethouders tijdelijk of definitief. Van hen kwamen er 109 door een politieke vertrouwensbreuk ten val. 59 wethouders werd het werk te zwaar en de rest verliet de gemeentepolitiek om uiteenlopende redenen. De onderzoekers stellen vast dat de nijpende financiële situatie van gemeenten een rol speelt: zorg en sociale voorzieningen kosten steeds meer geld, zodat er bezuinigd moet worden. Daardoor kunnen bestuurders beloftes over bijvoorbeeld zwembaden en bibliotheken niet nakomen.
Ook is het aantal fracties in gemeenteraden fors toegenomen, wat leidt tot een gebrek aan de wil tot samenwerken. Van Gool: "Er wordt steeds vaker gezocht naar een zondebok als iets niet gaat zoals gewenst. In plaats van de energie te richten op een oplossing of lessen die geleerd kunnen worden, gaat de energie zitten in het uitvergroten van een meningsverschil. De strijd om de vox populi verruwt." Volgens Van Gool heeft bijna de helft van alle wethouders daarnaast ook te maken met vormen van agressie, geweld en ondermijning.
Het digitaal vergaderen en het thuiswerken is veel wethouders in 2020 opgebroken. Ze hadden er last van dat ze geen natuurlijk contact met ambtenaren, inwoners en ondernemers konden onderhouden. Daarnaast is de digitale vergaderagenda steeds verder volgelopen. "Ieder gaatje in de agenda wordt opgevuld met een digitale bijeenkomst", aldus Van Gool.
Meer uit Binnenland
SAN SALVADOR (ANP) - De rechtszaak over de moord op vier Nederlandse journalisten van de omroep IKON in El Salvador is uitgesteld omdat de advocaat van een van de beklaagden een medische ingreep heeft moeten ondergaan. Dat meldt Gert Kuiper, de broer van een van de in 1982 vermoorde journalisten.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Onderzoekers van het Amsterdam UMC denken dat huisartsen met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) mensen met longkanker tot vier maanden eerder kunnen opsporen. Ze schrijven erover in een studie die woensdag verschijnt in het British Journal of General Practice.
4 uur geledenSAN SALVADOR (ANP) - De rechtszaak over de moord op vier Nederlandse journalisten van de omroep IKON in El Salvador is uitgesteld tot 3 juni. Dat meldt Gert Kuiper, de broer van een van de in 1982 vermoorde journalisten. Ook de ngo en nieuwswebsite VOCES meldt het nieuws.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Pool Patryk Marcin Szwajnoch die door Nederland wordt gezocht is toegevoegd aan de 'Most Wanted'-lijst van Europol. Volgens Opsporing Verzocht deed Szwajnoch aan grootschalige illegale handel van drugs vanuit Nederland.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De automatische controles bij de uitstootvrije zones die sinds 1 januari in een reeks binnensteden gelden, werken niet bij buitenlandse voertuigen. Dat heeft staatssecretaris Chris Jansen (Milieu) dinsdag gezegd in een debat. Boa's moeten voorlopig de handhaving bij de bedrijfswagens op zich nemen.
11 uur geledenDOETINCHEM (ANP) - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan zaterdag niet naar de uitvaart van paus Franciscus. Het koningspaar en zijn gezin vieren zoals eerder gepland Koningsdag in Doetinchem. Wel beginnen de festiviteiten later, heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt.
11 uur geledenOOSTERHOUT (ANP) - Het derde slachtoffer van een schietpartij in Oosterhout eind maart is overleden. De 25-jarige man uit de Brabantse plaats lag zwaargewond in het ziekenhuis en is dinsdag aan zijn verwondingen overleden, meldt de politie.
13 uur geleden