
Meer wethouders dan ooit stoppen om persoonlijke redenen
AMSTERDAM (ANP) - In 2020 zijn 59 wethouders vertrokken vanwege persoonlijke redenen of gezondheid. In deze collegeperiode, die van 2018 tot 2022 loopt, zijn al meer wethouders dan ooit opgestapt omdat ze de politieke spanningen niet langer konden volhouden. Redenen daarvoor zijn de verruwing van de samenleving en het vele digitale werken sinds de coronacrisis, zegt directeur Jeroen van Gool van de Wethoudersvereniging donderdag op de website van Binnenlands Bestuur.
Binnenlands Bestuur laat elk jaar onderzoek doen naar wethouders in Nederland. In 2020 vertrokken in totaal 231 wethouders tijdelijk of definitief. Van hen kwamen er 109 door een politieke vertrouwensbreuk ten val. 59 wethouders werd het werk te zwaar en de rest verliet de gemeentepolitiek om uiteenlopende redenen. De onderzoekers stellen vast dat de nijpende financiële situatie van gemeenten een rol speelt: zorg en sociale voorzieningen kosten steeds meer geld, zodat er bezuinigd moet worden. Daardoor kunnen bestuurders beloftes over bijvoorbeeld zwembaden en bibliotheken niet nakomen.
Ook is het aantal fracties in gemeenteraden fors toegenomen, wat leidt tot een gebrek aan de wil tot samenwerken. Van Gool: "Er wordt steeds vaker gezocht naar een zondebok als iets niet gaat zoals gewenst. In plaats van de energie te richten op een oplossing of lessen die geleerd kunnen worden, gaat de energie zitten in het uitvergroten van een meningsverschil. De strijd om de vox populi verruwt." Volgens Van Gool heeft bijna de helft van alle wethouders daarnaast ook te maken met vormen van agressie, geweld en ondermijning.
Het digitaal vergaderen en het thuiswerken is veel wethouders in 2020 opgebroken. Ze hadden er last van dat ze geen natuurlijk contact met ambtenaren, inwoners en ondernemers konden onderhouden. Daarnaast is de digitale vergaderagenda steeds verder volgelopen. "Ieder gaatje in de agenda wordt opgevuld met een digitale bijeenkomst", aldus Van Gool.
Meer uit Binnenland
ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland heeft in de rechtbank beloofd de wolf die vorige maand een hardloopster in Het Nationale Park De Hoge Veluwe beet voorlopig niet te doden. De rechter wil meer informatie hebben over de betreffende wolf voordat zij eind volgende week uitspraak doet. De vergunning voor het afschieten van de 'probleemwolf' gaat zaterdag al in, maar de provincie heeft toegezegd daar nog geen gebruik van te maken.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groep die zichzelf Volkeren voor Vrede noemt, wil rond de komende NAVO-top twee demonstraties houden in gaststad Den Haag. Als locatie voor de zogenoemde vredesmanifestaties hebben de initiatiefnemers het Tournooiveld of de Lange Vijverberg op het oog, niet ver van het Binnenhof. Het is nog niet bekend of de gemeente Den Haag akkoord is met die plek.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Israëlische ambassadeur in Nederland, Modi Ephraim, zegt verontrust en teleurgesteld te zijn dat Nederland de Israëlische samenwerking met de Europese Unie wil laten onderzoeken. De topdiplomaat waarschuwt voor een historische fout nu de Nederlandse regering aan de EU heeft gevraagd de associatie-overeenkomst met Israël nader te bekijken, laat hij op X weten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber zou zich op belangrijkere zaken moeten focussen dan het uitje van minderjarige asielzoekers uit een azc in Sint Annaparochie. Dat laat vicevoorzitter Mark Boumans van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag weten via zijn woordvoerder. Boumans is lid van de VVD en burgemeester van Doetinchem.
2 uur geledenRIJSWIJK (ANP) - De politie heeft vrijdag een foto gepubliceerd van de man die vorige week de Turkse Cemil Önal (41) doodschoot in Rijswijk. Op de foto is een man te zien in zwarte sportkleding. Volgens de politie schoot hij de 41-jarige Önal dood op een vol terras.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Secretaris-generaal Mark Rutte van de NAVO wil dat de verhoogde norm voor uitgaven aan defensie in 2032 van kracht wordt. Dat zei premier Dick Schoof vrijdag op zijn persconferentie na de ministerraad. Het is voor het eerst dat het tijdpad voor de mogelijke nieuwe NAVO-norm openbaar wordt gemaakt.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een man uit Moldavië is in zijn land opgepakt, omdat hij in 2021 betrokken zou zijn geweest bij aanvallen met ransomware op Nederlandse organisaties. Hij zit vast, zodat hij kan worden uitgeleverd.
2 uur geleden