Meer vrachtwagens en bestelauto's verkocht in 2021
AMSTERDAM (ANP) - De verkoop van het aantal zware en lichte bedrijfswagens zoals vrachtwagens en bestelauto's is het afgelopen jaar licht gestegen, melden brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging. Met name lichte bedrijfswagens waren dankzij investeringen van ondernemers en een aantrekkende economie in trek. Ook elektrische bestelwagens werden vanwege een overheidssubsidie meer geregistreerd.
Het aantal lichte bedrijfswagens steeg het afgelopen jaar naar in totaal 68.443 stuks, een stijging van 13,3 procent ten opzichte van 2020. Van de nieuwe zware bedrijfswagens werden er in 2021 in totaal 12.082 geregistreerd, een stijging van 8,2 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Volgens de branche hadden de cijfers nog hoger kunnen liggen, maar autofabrikanten produceren al lange tijd minder door onder meer tekorten aan computerchips. Ook speelt de wereldwijde verstoring van de logistiek door de coronapandemie mee.
Er werden vorig jaar wel beduidend minder emissievrije trucks op kenteken gezet. In 2021 werden er in totaal 219 trucks die op batterijen rijden en 45 op waterstof geregistreerd. Een jaar eerder waren dat er nog in totaal 487. Deze daling komt doordat ondernemers wachten op aankoopsubsidie voor deze trucks, aldus BOVAG.
Elektrische bestelwagens deden het afgelopen jaar juist een stuk beter. Het aantal verkochte bestelauto's dat elektrisch en op waterstof reed, steeg van 1680 in 2020 naar 3177. Deze sterke toename is volgens de branche te danken aan een subsidie op elektrische bestelwagens waar ondernemers gebruik van konden maken.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De boerensector reageert positief op de voordracht van Christophe Hansen als nieuwe Eurocommissaris voor Landbouw. De Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) denkt dat de Luxemburgse christendemocraat bekend is met belangrijke thema's voor boeren in Noordwest-Europa.
47 minuten geledenOSLO (ANP/AFP) - Voor het eerst zijn er in Noorwegen meer elektrische auto's dan benzineauto's, meldt de Noorse Wegenfederatie (OFV). De organisatie noemt deze ontwikkeling een "historische" mijlpaal.
1 uur geledenASTANA (ANP/RTR) - Intel houdt, ondanks het uitstel, vast aan het plan om een fabriek in Duitsland te bouwen, zei de Duitse bondskanselier Olaf Scholz dinsdag. De Amerikaanse chipfabrikant heeft aangekondigd de bouw van fabrieken in Duitsland en Polen zo'n twee jaar uit te stellen in afwachting van wat de markt gaat doen.
2 uur geledenMANNHEIM (ANP/BLOOMBERG) - Het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie is deze maand gedaald naar het laagste niveau in een jaar, volgens het economische onderzoeksinstituut ZEW. De scherpe terugval wordt deels toegeschreven aan de problemen in de Duitse auto-industrie.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Netbeheerders hebben sinds vorig jaar te maken met soms onhaalbare termijnen waarbinnen ze verplicht een woning of klein bedrijf moeten aansluiten op het stroomnet, oordeelt de hoogste rechter voor economisch bestuursrecht. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verplicht de beheerders van het stroomnet nieuwe aansluitingen binnen 12, 18 of 52 weken aan te sluiten. Maar het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelt nu dat die deadlines vaak te krap zijn bij complexe opdrachten en verklaart ze ongeldig.
2 uur geledenDUBLIN (ANP/BLOOMBERG) - Luchtvaartconcern Ryanair verwacht dat de grote staking bij Boeing voor vertragingen bij de leveringen van nieuwe vliegtuigen zal zorgen. Volgens topman Michael O'Leary kunnen die vertragingen wel oplopen tot zes weken.
2 uur geledenTOKIO (ANP) - Japan en de Verenigde Staten staan op het punt een akkoord te sluiten om de Japanse technologie-export naar China verder te beperken, schrijft de Financial Times (FT) op basis van ingewijden. De Amerikanen willen het moeilijker maken voor China om geavanceerde chipapparatuur te importeren. Mogelijke restricties raken daardoor ook Tokyo Electron, een Japanse branchegenoot van chipmachinemaker ASML.
5 uur geleden