Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer verzekeringsfraude door ondernemers ontdekt

Meer verzekeringsfraude door ondernemers ontdekt

DEN HAAG (ANP) - Het aantal bedrijven dat probeerde te frauderen met verzekeringen nam vorig jaar met bijna 40 procent toe. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van de jaarcijfers van het eigen Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV).

Vorig jaar werden circa 13.000 gevallen van fraude ontdekt door verzekeraars, waarmee ze naar eigen zeggen voorkwamen dat een bedrag van ruim 88 miljoen euro onterecht werd uitgekeerd. De meeste fraudeonderzoeken hadden betrekking op motorrijtuigverzekeringen, zoals de autoverzekering.

Ook voor woonverzekeringen en reisverzekeringen werden veel fraudeonderzoeken gemeld. Dan gaat het bijvoorbeeld om het groter maken van daadwerkelijke schadebedragen, dubbel claimen, vervalsing van bewijsstukken zoals facturen én het afsluiten van polissen onder een valse identiteit om daarna een claim in te dienen. "Fraude met reisverzekeringen staat meestal in de top 3, maar doordat we zoveel minder reisden tijdens corona, is dat nu niet zo", voegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars toe.

Celstraf

Een van de frauderende ondernemers was volgens de woordvoerder een "wanhopige" horecaondernemer die een brandje stichtte in zijn zaak om op die manier wat verzekeringsgeld te krijgen. "Maar het volledige pand werd verwoest en na onderzoek van de politie die bewijsmateriaal vond via de bewakingscamera van de overbuurman, werd de man opgepakt", aldus de woordvoerder. De man moet samen met iemand die hem hielp drie jaar de cel in. Hun gegevens worden voor acht jaar vastgelegd in het waarschuwingssysteem voor verzekeraars.

Een andere ondernemer wilde de kosten van een cursus in België terugvorderen, omdat die niet door zou gaan. Maar de verzekeraar ontdekte dat de cursus online zou plaatsvinden. De claim van ruim 3000 euro werd afgewezen en de verzekerde is geregistreerd in het externe waarschuwingssysteem.

Algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars Richard Weurding stelt dat het voor iedereen van belang is dat verzekeraars fraude opsporen. "Daarmee worden premiestijgingen als gevolg van ongewenst gedrag voor de consument en bedrijven voorkomen."

Meer uit Financieel

Pharmaxx stopt met illegaal vitaminepilabonnement na ingreep ACM

DEN HAAG (ANP) - Voedingssupplementenbedrijf Pharmaxx is na waarschuwingen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gestopt met malafide abonnementen op vitaminepillenpakketten. De in Breda gevestigde onderneming stuurde voor alleen 5 euro administratiekosten een proefpakket naar klanten, maar die wisten niet dat ze hierdoor ieder kwartaal vast kwamen te zitten aan een nieuw pakket voor 60 euro. Na ingrijpen van de ACM is dit nu gestopt.

3 minuten geleden
Wereldwijde voedselprijzen dalen tot laagste niveau in twee jaar

ROME (ANP/RTR) - De wereldwijde prijzen van voedsel zijn afgelopen maand gedaald tot het laagste niveau in twee jaar tijd. Dat meldt de Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) op basis van eigen berekeningen. In april lieten de voedselprijzen nog voor het eerst in een jaar tijd een onverwachte stijging zien, terwijl de inflatie in de meeste landen juist wat begint te dalen.

4 minuten geleden
Bloomberg: omzet en investeringen AI exploderen komende tien jaar

NEW YORK (ANP) - Ook op het gebied van inkomsten explodeert kunstmatige intelligentie (AI) de komende jaren tot ongekende hoogte. Waar de markt van generatieve AI zoals het populaire ChatGPT vorig jaar nog goed was voor zo'n 40 miljard dollar aan omzet, is dat volgens een analyse van persbureau Bloomberg in 2032 gegroeid tot ongeveer 1,3 biljoen dollar (1,2 biljoen euro).

54 minuten geleden
Action haalt zelfscankassa's in aantal filialen weg

ZWAAGDIJK (ANP) - Winkelketen Action heeft in een enkele filialen de zelfscankassa's weggehaald. Dat bevestigt een woordvoerster van de discounter na berichtgeving door RTL Nieuws. "Met diefstal heeft het niets te maken", benadrukt de zegsvrouw daarbij.

55 minuten geleden
Olieprijs klimt in aanloop productievergadering OPEC+

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De olieprijzen gingen vrijdag verder omhoog in aanloop naar de productievergadering van oliekartel OPEC+ komende zondag. Naar verwachting gaat het bondgenootschap van grote olieproducerende landen zoals Saudi-Arabië en Rusland niet opnieuw morrelen aan het beleid na de onverwachte verdere productieverlaging in april.

1 uur geleden
Techinvesteerder Prosus aan kop in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag verder omhoog onder aanvoering van Prosus. De techinvesteerder profiteerde van de stevige koerswinsten in de Chinese techsector en werd ruim 3 procent hoger gezet. Beleggers gingen verder weer over tot de orde van de dag, nu het gevaar van wanbetaling door de Verenigde Staten is geweken.

1 uur geleden
Opnieuw belangrijke bestuurder weg bij Twitter

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Ella Irwin, de belangrijkste manager die verantwoordelijk is voor contentbeheer en -beleid bij berichtendienst Twitter, heeft ontslag genomen. Twitter-eigenaar Elon Musk ziet daarmee opnieuw een van zijn belangrijke bestuurders vertrekken. Irwin bevestigde haar vertrek, dat eerder door zakenblad Fortune werd gemeld, in een e-mail. De redenen voor haar aftreden zijn niet duidelijk.

2 uur geleden