
Meer vergiftigingen door royaal gebruik lachgas en 3-MMC
UTRECHT (ANP) - Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC), onderdeel van het UMC Utrecht, heeft over 2019 weer meer vergiftigingen door lachgas en ook door de stimulerende en licht bewustzijnsveranderende stof 3-MMC gezien.
Na recreatief gebruik van lachgas werden in totaal 128 gevallen gemeld, dik twee keer zoveel als in 2018 (54 gevallen). "Opvallend is dat het vaak zeer grote hoeveelheden lachgas betrof: In sommigen gevallen ging het om honderden ballonnen per sessie", aldus de organisatie.
"Steeds vaker wordt voor het vullen van ballonnen gebruik gemaakt van lachgastankjes van enkele liters, in plaats van de veel kleinere slagroompatronen." In bijna een derde van de genoemde gevallen had de gebruiker neurologische klachten, zoals tintelingen en gevoelsstoornissen in de ledematen.
Van 25 naar 10 vergiftigingen
Het aantal vergiftigingsgevallen door de stof 3-MMC (3-methylmethcathinon) ging in 2019 naar 25, terwijl het er in 2018 nog tien waren. Vaak worden meerdere doses ingenomen, omdat de effecten niet zo sterk zijn. Daardoor is er een grotere kans op overdosering.
Volgens de site van Jellinek, expertorganisatie op het gebied van verslaving, is het amfetamine-achtige 3-MMC een NPS ofwel een Nieuwe Psychoactieve Stof. Over NPS-en is er niet veel over bekend.
Gebruikers van 3-MMC voelen zich alert, euforisch en energiek en ze hebben de behoefte om meer contact te maken en te praten. Ook ervaren ze meer zelfvertrouwen, aldus Jellinek.
Bloeddruk, temperatuur en spierspanning worden hoger en de gebruiker kan gaan zweten en tandenknarsen en ook een droge mond en grote pupillen krijgen. Gebruikers kunnen verder onder meer verschijnselen als hoofdpijn, verwarring, misselijkheid, angst, neerslachtigheid, hartkloppingen, uitputting, uitdroging, oververhitting en spierspasmes ervaren. Ook een epileptische aanval, delier of drugspsychose is niet uitgesloten.
De drugsinformatiesite van het Trimbosinstuuut zegt dat 3-MMC sinds enkele jaren op de markt wordt aangetroffen en niet illegaal is. "Gebruikers zeggen dat het effect tussen dat van XTC en cocaïne in zit."
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
6 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.
1 week geledenHUIZEN (ANP) - Supermarkt Lidl waarschuwt voor het Verspakket Paella. In het pakket zit een blikje doperwten waar mogelijk stukjes glas in zitten. Klanten worden dringend verzocht dit product niet te eten, maar terug te brengen naar de winkel. Ze krijgen het aankoopbedrag vergoed.
1 week geledenDEN BOSCH (ANP) - Zo'n 2 procent van de kinderen krijgt na vaccinatie tegen het rotavirus buikgriepachtige klachten, 4 procent krijgt koorts. Bijwerkingencentrum Lareb meldt dinsdag de mogelijke bijwerkingen na vaccinatie, die sinds begin 2024 in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. 14 procent van de ouders rapporteerde buikpijn bij hun kind na de vaccinatie.
1 week geledenBILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
1 week geleden