Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer trombosegevallen na AstraZeneca-vaccin in VK

Meer trombosegevallen na AstraZeneca-vaccin in VK

LONDEN (ANP/RTR) - In het Verenigd Koninkrijk zijn in totaal 168 gevallen van ernstige bloedproppen vastgesteld bij mensen die het AstraZeneca-vaccin hadden gekregen. Het gaat omgerekend om bijna 8 gevallen per miljoen toegediende doses.

Vorig week stond de teller van de Britse medicijnwaakhond nog op honderd, wat neerkwam op bijna 5 gevallen per miljoen doses. Volgens experts was de toename te verwachten. Het aantal sterfgevallen door trombose na toediening van het vaccin nam toe met 10 tot 32, maar het overlijdenspercentage is relatief iets afgenomen.

In het VK hebben ruim 21 miljoen mensen een eerste AstraZeneca-prik gehad. Het advies is mensen onder de 30 jaar voor hun tweede injectie een ander vaccin te geven. De Britse toezichthouder blijft stellen dat de voordelen van het AstraZeneca-vaccin opwegen tegen de nadelen. Dat vindt ook het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

Er zijn al langer zorgen over de zeer zeldzame maar ernstige bijwerkingen van het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut. In sommige landen, waaronder Frankrijk en Nederland, wordt daarom aangeraden het middel alleen aan ouderen te geven. De EU heeft inmiddels besloten voorlopig geen beroep te doen op AstraZeneca voor extra coronavaccins. Dat heeft ook te maken met de achterblijvende levering.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Gezond

'Zorgbonus is pure minachting voor verpleegkundigen'

DEN HAAG (ANP) - De bonus van 200 tot 240 euro voor zorgpersoneel van het demissionaire kabinet is "pure minachting van verpleegkundigen en verzorgenden", reageert Michel van Erp van de medische vakbond NU'91. "Hoe kan het kabinet nu nog ooit spreken over waardering voor deze beroepsgroep, als je eerst 500 euro in het vooruitzicht stelt en dat nu opeens meer dan halveert", vraagt de vakbondsman zich af.

1 uur geleden
1 op 100 besmette personen was volledig gevaccineerd

DEN HAAG (ANP) - Mensen die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus raken amper nog besmet, maar uit cijfers die het Outbreak Management Team (OMT) vermeldt in zijn laatste advies, blijkt nog eens dat vaccinatie geen volledig garantie geeft. Van alle mensen die in april positief testten, was 1 procent volledig gevaccineerd, meldt het OMT. Nog eens 2 procent had een eerste dosis vaccin gekregen, maar liep het virus toch nog op. Van 7 procent van de besmette personen was de vaccinatiestatus onbekend.

2 uur geleden
Afgelopen week ruim 810.000 mensen gevaccineerd

BILTHOVEN (ANP) - Het vaccineren tegen het coronavirus in Nederland gaat sneller en sneller. In de afgelopen week zijn meer dan 810.000 mensen gevaccineerd, tegen ongeveer 660.000 prikken in de week ervoor en ruim 630.000 nog een week eerder.

18 uur geleden
Gommers verwacht in het najaar opnieuw drukte in ziekenhuizen

HILVERSUM (ANP) - Virologen gaan ervan uit dat het coronavirus zeker de eerste jaren als verkoudheidsvirus terug gaat komen. Dat betekent dat er ook in het najaar weer mensen in het ziekenhuis belanden, zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en OMT-lid.

19 uur geleden
Bijna 10 procent minder nieuwe coronagevallen in afgelopen week

BILTHOVEN (ANP) - In de afgelopen zeven dagen zijn zo'n 10 procent minder nieuwe coronabesmettingen vastgesteld dan een week eerder. In totaal kregen 47.108 mensen een positief testresultaat. Dat is het laagste weekcijfer dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) sinds 23 maart heeft gemeld.

19 uur geleden
Aantal opnames van coronapatiënten in ziekenhuizen blijft dalen

ZEIST (ANP) - Steeds minder coronapatiënten belanden in de ziekenhuizen. Het gemiddelde aantal nieuwe opnames in een week tijd is dinsdag voor de zesde dag op rij gedaald, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

20 uur geleden
'Nederlanders gaan niet massaal binnenlandse vakanties afzeggen'

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders zullen niet massaal hun in Nederland geboekte vakanties gaan afzeggen als het huidige negatieve reisadvies wordt opgeheven. Mocht dat wel gebeuren, dan zullen die vakantiehuisjes ook snel weer gevuld zijn met buitenlandse toeristen. Dat zegt reisbrancheorganisatie ANVR vooruitlopend op de persconferentie van dinsdagavond. Daarin wordt duidelijkheid verwacht over het negatieve reisadvies, dat tot zeker 15 mei geldt.

21 uur geleden